4 dagar i Kalmar & test av jubileumsbakelse!

4 dagar i Kalmar & test av jubileumsbakelse!

Vi hade två jobb på vägen mot Öland. Ett var att köra den där båt/bilen i Söderköping, som vi fick ställa in pga dåligt väder. Ett annat var att bevaka Krusenstiernska Gårdens 150-årsdag. Det lyckades vi iaf med!

För att vara helt säkra på att få en plats på ställplatsen i hamnen, åkte vi till Kalmar redan efter lunch i söndags. Det är ju lågsäsong, men ändå valborg – så man visste ju inte. Men där var helt lugnt, vi kunde tom välja plats och ta den största. Första natten var det platser kvar, men sedan dess har det varit helt fullt och även bilar på kö. Vi gjorde alltså rätt som kom så tidigt som vi gjorde.

Måndagen och halva tisdagen satt vi mest och jobbade, vårt nya hemmakontor i Ralle är så mycket mer funktionellt än det var i Peppe. Vi får plats ordentligt, jag kan tom välja på fyra olika platser att sitta, ”hänga” eller ligga. Så det har blivit en hel del gjort faktiskt, så himla skönt!

Vi har kommit ut på promenader igen, våra kroppar jublar och vi sover så mycket bättre. Det blir också en himla massa bilder medan vi är ute och går. Kalmar är ju så fint, så man tröttnar lixom aldrig heller.

Där brukar vara en ny utställning på Kalmar slott varje år och så är det även i år. Valborgseftermiddagen spenderade vi alltså på slottet. Den här gången handlar utställningen om Häxor och är så otroligt intressant. Allt är så snyggt kreerat och informativt. Tänk att ca 300 kvinnor dog och att Sverige nog var värst av alla i häxprocessen. Fruktansvärda saker ägde rum under ca tio år på 1600-talet, mycket pga barn, som var de som angav kvinnorna mest. Vi gick långsamt runt och läste kvinnornas olika öden, tänk så otroligt många som dog alldeles i onödan. Som mördades!

På onsdagen var det dax för Krusenstiernas jubileum. Vi är oftast bara där för att se teater, nu skulle vi få veta mer om gårdens historia, se en kockduell och matlagning från 1800-talet och provsmaka jubileumsbakelsen. En kul dag alltså!

Solen sken, men vinden låg på – så det var ändå lite småkyligt. Det tar kanske 10-15 minuter att gå från bilen till gården, vi var där i god tid för invigningen. Prick klockan 11.30 invigde kommunalrådet Johan Persson, dvs min kusin, jubileumsdagen med några väl valda ord och trumpetfanfar. Inte av Johan, utan av en som kan spela trumpet 😛

Klockan 12 skulle kockduellen köra igång. Vi hann precis göra en intervju om jubileumsbakelsen, fota och smaka den innan allt startade. Tänk er en perfekt sockerkaksbotten med rabarber och hallongrädde. Lent, fluffigt, sött och gott. Sockerkaka för att det är ett traditionellt bakverk. Rabarber och hallon, för att det finns på gården. Den ska säljas hela sommaren, så ni har gott tid på er om ni vill testa den.

Sen började kockarna laga maten. En trerätters från 1800-talet och vi fick smaka! Favoriten var en laxpaté som nog var den godaste paté jag någonsin smakat. Både recepten och uppläggningarna var som på 1800-talet, även om en av kockarna moderniserade sina rätter en del. Otroligt roligt att se, och spännande att få provsmaka. Allt var väldigt gott!

Det blev en lång dag i den lilla oasen som ligger bakom ett plank mitt i stan. Innan vi gick tillbaka till bilen tog vi ett varv i Krusenstiernskas boningshus, det som köptes 1 maj 1874 och fortfarande står där.

Vi kom alltså dit vid 11 och gick därifrån 14.30. Då var vi rätt frusna och lite hungriga. Man blir inte mätt av några skedar här och där, så vi gick iväg för att äta och sedan satte vi oss i solen resten av dagen. Jag tittade på klockan vid 17.30 och satt fortfarande i t-shirt då. Hur härligt!

De fyra dagarna i Kalmar var över, nu var det dax att åka vidare. Fast vi kommer tillbaka i Juni för att se teater 🙂


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

6 svar på ”4 dagar i Kalmar & test av jubileumsbakelse!

 1. Vilka härliga och intressanta dagar ni har haft. Kalmar är så himla fint, och vi har varit där några gånger med husbilen. Både bakelsen och laxpatén skulle jag gärna vilja smaka, och utställningen om Häxor skulle jag vilja se. Jag har läst mycket om den hemska tiden i historien då kvinnor massmördades, och tragiskt nog hände det i minst lika stor omfattning i andra länder också. Så det var otroligt många oskyldiga kvinnor som miste sina liv på hemska sätt.

 2. Kalmar är så fantastiskt fint!
  Fy, de där häxprocesserna var fruktansvärda och så många kvinnor som blev utsatta.
  Spännande med mat från 1800-talet.

 3. Kalmar och även Öland är så fina platser denna tiden på året och på sommaren. Jag har ju varit dit massor av ggr eftersom jag är från Oskarshamn. Så känner typ till alla platser där. Känner igen mig från fotona du visar. Perfekt att ni fick välja platser och great att det är så fint att få plts i nya Ralle.

  Samt det lät verkligen gott, nom nom. Skönt att komma igång med promenader igen också

 4. Ni har lärt er under åren. Att man måste vara i god tid på plats =). Kul att du träffa & fick höra på din kusin. Historia tycker jag är så intressant.
  Det är tur att man inte levde då det var stor hysteri om häxor & sånt.
  Mm igår var det härligt. Jag var ute till 20.30 igår. Men vid 20 krävdes det en tröja. Då var det lite kyligt. Men så härligt =) <3.
  Kul att ni ska tillbaka till Kalmar i Juni för att se teatern =).
  Trevligt att få smaka på 1800-tals mat =).

  Ta hand om dig och va rädd om dig! Kram! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *