4 helt olika böcker

4 helt olika böcker

Två veckor i Egypten blev 7 böcker, inte riktigt samma takt som jag brukar ha – ändå fick jag skrubbsår på armbågarna av att ha legat på mage på frotté och läst. Kan det klassas som arbetsskada tro?

Jag började semestern med fyra tjocka feelgood, ett gäng storpocket som legat och lockat ett tag. Det är helst såna jag tar med på en resa, tjocka och härliga. Sen hade jag ytterligare två pocket som jag skulle läsa och en inbunden, efter det hade jag även lagt med några äldre pockets som reserv. Men så hittade jag en bok i hotellets bokhylla som jag bara var tvungen att läsa.

Jag var med när Emma Schols vann pris på Ljudboksgalan med boken ”Ärren bär jag med stolthet”. Självklart var jag tvungen att läsa den när den låg mitt framför näsan på mej!

Det är en minst sagt blandad hög jag presenterar den här gången.

Vi börjar uppifrån som vanligt:

Ärren bär jag med stolthet – Emma Schols och Frida Funemyr

Efter att ha sett Emma Schols som vinnare på Ljudboksgalan och även hört hennes sommarprogram var jag rätt nyfiken på henne som person. Att rädda sina barn sätter nog många främst, men att gå tillbaka in i ett övertänt hus är inte mänskligt. Inte när man samtidigt känner att huden bokstavligen rinner av kroppen. Att sedan klara av den långa tiden av smärtsam behandling, mängder av operationer och omänsklig smärta – vad ska man säga? Det går inte att förstå.

Allt detta berättar Emma om i sin bok. Hur hon morgonen den 3 september 2019 hör sönerna ropa att det brinner i tv-rummet. Snart står hela huset i lågor, ändå lyckas hon rädda alla sina sex barn. Men hennes skador blir enorma, teoretiskt sett överlever inte en människa med så svåra brännskador. Hon svävar mellan liv och död i flera veckor, men överlever och berättar om den tuffa kampen att ta sej tillbaka, folks fördomar och ilskan runt henne när hon träffar en ny man. Men hon berättar även om lyckan att se barnen igen, att återta varje liten del i sitt tidigare liv och lyckan att älska igen.

En otroligt stark bok! Lyssna på Emmas sommarprat och läs boken, man blir lite mer ödmjuk till livet.

Vägen hem – Sebastian Fitzek

Jag bävar varje gång jag öppnar en bok av Fitzek. Han har så troligt obehagliga historier, men det är så jäkla bra! Här snackar vi spänning, psykologi och en massa slaskiga grejer… men den här gången var det inte så illa, mest spänning. Martin läste den före mej, hans första Fitzek – det ligger tre till och väntar på honom och han tyckte den här var obehagligt. Han vet inte vad han har framför sej…

”Vägen hem” utspelar sej under en enda kväll. Det är lördag kväll och klockan är ett par timmar innan midnatt. Jules Tannberg har kvällspasset som följeslagare i en frivillig telefonjour för kvinnor som behöver någon att prata med när de går ensamma hem i natten. Han har aldrig varit med om en livshotande situation. Inte förrän nu, när Klara ringer. Den unga kvinnan är förföljd och skräckslagen. Och någon har varit inne i hennes lägenhet och målat ett datum på sovrumsväggen med blod: hennes dödsdag. Jules inser att mindre än två timmar återstår.

Det är så otroligt intelligent skrivet, läskigt, obehagligt och med flera tvister. Det är svårt att räkna ut vad som ska hända och även om man lyckas klura ut vem som är god och ond, så kan man inte lista ut nästa drag. En mycket obehaglig psykologisk thriller, men väldigt bra!

Ensamma hjärtan och hemlösa hundar – Lucy Dillon

Som jag skrev tidigare så är den här bokhögen väldigt blandad, efter de två tidigare böckerna behövdes lite lättsammare läsning. Lucy Dillon kan man lita på när det gäller mysläsning. Vem kan motstå ett gäng övergivna hundar?

Rachel Fielding avslutar sin relation med en man som kanske inte är hennes drömprins ändå, samtidigt slutar hon sitt arbete och blir av med sin lägenhet i centrala London. Hon är trettionio år och vet inte riktigt vad hon vill eller vad hon ska göra. Men så får hon veta att hon ärvt sin mosters hus på landet, men inte bara det utan även hennes bordercollie och ett hundstall fullt med herrelösa hundar. Till detta hör en butter, men snygg veterinär… Ni hör ju! Det kan ju inte bli annat än bra 🙂

Rachel flyttar in och börjar förmedla hundar för glatta livet. På vägen träffar hon ensamstående tvåbarnsmamman Zoe, Natalie och Johnny som lever i ett lyckligt men barnlöst äktenskap samt ett helt gäng med andra härliga personligheter. Självklart blir det problem på vägen, men även ny vänskap och en massa kärlek. Romantiskt och massor med härliga hundar. Så himla mysig!

Med bergens andetag – Therese Widenfjord

Debutromaner är spännande, det kan bli lite vad som helst. Therese Widenfjord kan dock vara väldigt nöjd, vilken otroligt fin bok!

Det handlar om den New York-baserade fotografen Nick Turner som återvänder till sin barndoms fattiga bergstrakter i Appalacherna när hans far blir sjuk. Det är hans sista chans att försonas med sitt förflutna. I samma trakt finns även Ellie, en äldre kvinna som förlorat sitt hem och måste kämpa för att överleva. När Nicks och Ellies vägar korsas, förändras deras liv för alltid.

Det handlar om familjehemligheter, svek, psykisk ohälsa och en massa annat. Å lite hundar finns det med här också, me like. Boken är så otroligt fin och de bilder som Nick tar, skapas även i ens inre. Så fina är miljöbeskrivning. Ska bli kul att se vad som kommer härnäst ur hennes penna.

– – –

Fyra väldigt olika böcker, men alla är väldigt bra och läsvärda. Jag gillade blandningen i den här högen, det var både läskigt, mysigt, intressant och roligt. Nu tror jag att det är dax för lite deckare och mord igen 🙂

Vad jag läser just nu ser ni på instagram @marlenerinda


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *