4 väldigt olika boktips

4 väldigt olika boktips

Det finns ju en mängd olika genres i bokvärlden, bla crime, romance, feelgood osv. Jag gillar att blanda, men min favorit är nog ändå biografier. Jag tycker det är så otroligt spännande att lära känna människan bakom rubrikerna och blir oftast glatt överraskad. Förra året släpptes flera välskrivna biografier, jag skrev ett samlat inlägg om dem HÄR om ni vill ha tips på väldigt bra böcker.

Den här svängen har jag en blandad kompott att tipsa om. Ingen crime, men både biografi och feelgood finns med. Sista boken vet jag inte riktigt vilken genre som passar, kanske bara något så enkelt som en roman. Fast enkel är den definitivt inte…

Vi börjar väl överst som vanligt:

Ett oemotståndligt liv – Birgitta Bergin

Gillar gillar gillar! Mycket!

Det handlar om Anna som förlorade sitt livs kärlek och inte kan tro sina ögon när hon en dag ser kopian av sin Calle, som är död sedan många år. Anna har äntligen gått vidare i livet och funnit en ny kärlek i Filip. Nu är det hem, barn och arbete som gäller, även om minnet av Calle fortfarande pockar på och stundtals gör väldigt ont. Att se hans ”spöke” öppnar såklart upp såret igen.

Anna får en praktikant som tyr sej till henne redan från första dagen. Amelia berättar om sin pojkvän och säger att ingen är så ensam som han. Hans föräldrar är döda och han har problem med droger. Hon kan inte lämna honom, trots att han ofta sviker henne. Han har ju ingen annan.

Såklart är den där pojkvännen spöket som Anna sett, det kan jag avslöja redan nu. Men vem är han? Å vem var Calle egentligen? Kommer Anna få veta hela sanningen och kunna gå vidare?

Jag kan avslöja att jag sträckläste boken! Här blandas kärlek med lögner och svek och sanningar som man bara måste få veta. Det är lättläst, enkelt skrivet men ändå med vackra beskrivningar av både miljöer, känslor och karaktärerna. En kärleksfull bok helt enkelt, men en komplicerad och berörande historia. Älskar´t! Läs den!

Forortssnuten – Hanif Azizi och Markus Lutteman

Det är såna här böcker jag älskar! Att ta del av en persons livsöde och klokheter, en resa i någon annans liv helt enkelt. Så otroligt spännande!

Hanif Azizi växer upp på en militärbas i Iraks öken. Hans föräldrar är krigare för den iranska rebellrörelsen Folkets Mujahedin. Efter att pappan dödats i kriget tar nioårige Hanif sin lillebror i handen och påbörjar en flykt som så småningom tar honom till Sverige. Han har svårt att finna sig tillrätta i det nya landet och i tonåren får han kontakt med den terroriststämplade rebellrörelsen på nytt. Lockad av gemenskap och en möjlig återförening med sin mamma åker han till Irak för att bli en krigare i Folkets Mujahedin. Berättelsen kunde ha slutat här, men något händer som får livet att vända om. Istället återvänder Hanif till Sverige – och utbildar sig till polis.

Även den här boken sträckläste jag, men googlade samtidigt på Iran, Irak och Mujahedin. Jag har väl haft ett sk hum om vad Mujahedin är, men man kan alltid lära sej mer och det gjorde jag. Azizi har berätta sin historia för Lutteman som skrivit ner allt väldig rakt upp och ner. Han har inte förskönat något, utan tagit med allt som Azizi minns det. I flera fall är det absolut ingen vacker historia, tvärtom faktiskt. Men så oerhört intressant!

Det jag ser är en berättelse som visar att oavsett hur långt åt ”fel” håll man än är på väg i sitt liv, så kan man vända det. Man kan komma på rätt väg och få ett väldigt bra liv även om där finns en hel del hinder på vägen. Jag rekommenderar alla att läsa boken, både för att lära sej mer om det som händer på platser vi inte vet så mycket om – men även för att lära mer om den svenska polisen. Mycket intressant!

Je m’appelle Agneta – Emma Hamberg

Ytterligare en riktigt höjdare! Här skrattar man högt samtidigt som man känner oerhörd sympati för alla karaktärer. Så otroligt fin historia!

Det handlar om Agneta som är fyrtionio år och har bleknat in i tapeten. De utflugna barnen hör bara av sig när de vill att hon ska swisha pengar, arbetskamraterna ser henne knappt och maken… ja… Han lever sitt eget liv med flera olika intressen som han tar för givet att även Agneta är intresserad av. Men så är det inte riktigt, inte alls faktiskt.

Agnetas man Magnus anser att ”din kropp är ditt tempel” och att templet inte ska besudlas med till exempel rödvin eller aprikosmarmelad. Medan Agneta tycker om att ligga i sängen, dricka vin i smyg och se på tv-serier där folk renoverar franska gårdar.

En dag får hon syn på en annons: ”Äldre pojke behöva hjälp. Nu. Laga mat. Städning jättestor hus. Mycket viktig – varje fredagar 17.00 sitt på bar. Måste prata svenskan! Pojken bor Saint Carelle, Provence, Frankrike. Svar till bar-fabien@gmail.com” Hon svarar impulsivt på annonsen och några dagar senare står Agneta till sin egen och alla andras förvåning på ett ödsligt torg i en liten by i Provence. Ingenting är som i annonsen. Googletransalte är inget att lita på kan man nog säga…

En klok bok, skulle jag vilja säga. Här ryms funderingar över livet, hur det blev och hur resten borde bli. Att lämna gamla hjulspår och ta vara på sina drömmar. Det handlar även om fördomar och att våga gå emot strömmen. Det är bara så fint! Total feelgood när den är som bäst! Ytterligare en bok som ni bara måste läsa och som dessutom är nominerad till Årets Bok.

Vi röstar om vi saknar mamma – Nina Pascoal

Det här är en knepig historia… Jag vet inte riktigt vad jag tyckte om den… knepig är det mest passande ordet jag hittar.

Det är 12-åriga Kornelia som berättar alltsammans och är alltså skrivet ur en ung flickas perspektiv. Under en chartersemester försvinner deras instabila mamma och lämnar de tre syskonen ensamma på hotellet. Familjen har ett system där de brukar rösta om olika saker. Röstningen fortsätter även efter mammans försvinnande, nu om vad de ska äta och när de ska gå och lägga sig. De röstar även om de saknar mamma, svaret är nej.

Den äldre systern och Kornelia utforskar semesterorten de befinner sej på. Systern överger henne dock rätt snart för en bartender som hon snabbt flyttar in hos. När Kornelia är ensam med ansvaret för sin yngre syster och pengarna börjar sina är det inte så roligt längre. Var är mamma? Var är systern? Såklart måste man läsa vidare och se hur allt slutar, men det är en rätt obehaglig historia. Jag får lite ont i magen av den dysfunktionella familjen och vill bara ta hand om dem allihopa.

Kanske inte ett ”måste” att läsa, men rätt intressant ändå. Detta är författarens första bok, jag tror att nästa kan bli riktigt bra för här finns något att bygga på.

Här är alltså fyra väldigt olika böcker, tre av dem kan jag verkligen rekommendera – den fjärde… ja, om ni har tid över… Nu börjar jag på nästa bokhög som nog är ungefär lika blandad som den här var. Vad jag läser just precis nu ser ni på instagram @marlenerinda

Trevlig läsning på er 🙂

Missa inga inlägg: följ bloggen på Facebook och mej på instagram

20 svar på ”4 väldigt olika boktips

 1. Wow – toppenbra tips, jag är inte förtjust i romantiska böcker direkt men om det finns ett mysterium med i bilden går det jättebra. Jag har inte läst någon av dessa böcker men gillar att få tips så de läggs i min att läsa lista. Jag är inte jätteförtjust i biografier men har läst en del av personer jag tycker är intressanta.

 2. Tack för tipsen. Feelgood är det jag läser mest just nu. Mitt huvud klarar inte mer än så. Behöver lättsmält och roligt. Översta känns intressant, men kan ju bero på situationen vi sitter i

  1. Det var många år som jag inte heller läste. Jag kunde helt enkelt inte koncentrera mej tillräckligt. Men nu kan jag och det är jag väldigt glad över.

 3. Gillar också att blanda mellan genrer för då tröttnar man inte lika lätt. Du bjuder på riktigt bra boktips och jag förstår att den sista måste kännas lite konstig, däremot blir jag lockad av att läsa den och intresserad av vem författaren är.
  Tack för tipsen!

  1. Visst lockar väl lite mysko böcker också? Jag tror att hennes nästa kommer att bli riktigt bra!

 4. Underbart med nya härliga böcker. Jag har ett gäng nya böcker som jag ska ta tag i när livet lugnat ner sig och jag är på plats

 5. Jag gillar att blanda, om jag läser en deckare vill jag läsa en feelgood efteråt osv. Blev jättesugen på att läsa ditt första tips. Eller kanske lyssna, vissa böcker lyssnar jag på, men vissa vill jag verkligen läsa. Har sjätte boken om de sju systrarna som ligger och väntar på mig nu 🙂 Ska bara avsluta en av Anna Jansson först!

  1. Lite så fungerar jag också, eller också kör jag ett rejs med samma några veckor. Just nu blandar jag 🙂

 6. ett oförlåtligt liv har jag nog sett att den finns på netflix som ljubok . kånner igen den och borde ta o lyssna på den då jag har lite svårt för o sitta o läsa.

 7. Just nu har jag inte utrymme för böcker då när tiden är för att läsa läser jag bara skolböcker. Dock tycker jag det verkar som du tipsar om bra läsvärda böcker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *