Tips om julklappsböcker!

Tips om julklappsböcker!

Säga vad man vill om 2020… men en sak som är positivt är alla härliga biografier som kommit under året. Så många bra böcker, spännande personer och intressanta berättelser.

Jag har läst sex olika biografier under året, de flesta under hösten, och jag bara älskar dem allihop! Jag kan inte välja en favorit, men ska man bara läsa en enda, så tror jag att det måste bli Björn Natthiko Lindeblads ”Jag kan ha fel”. Den har lixom allt och är en bok man även kan gå tillbaka till och hitta nya klokheter och insikter i.

Men jag vill berätta om alla, och börjar därför uppifrån:

Draken i rummet – Gunilla von Platen

Den här boken slukade jag och den slukade mej. Jag blev berörd, upprörd och otroligt imponerad. Så pass att jag skrev ett eget inlägg om den HÄR.

Gunilla von Platen är kvinnan vars berättelsen skulle kunna låta som en askungesaga. Men vägen från uppväxten i Turkiet, flykten till Sverige, kulturkrockar och en självklar plats i styrelserummet, har inte varit spikrak. Den har inte alltid varit särskilt vacker heller, men berättelsen är gripande och ger en spännande inblick i maktens korridorer. 

Otroligt intressant helt enkelt!

Jag kan ha fel – Björn Natthiko Lindeblad

En av årets mest tänkvärda böcker och en bok som jag ville sträckläsa, men inte kunde… man var lixom tvungen att lägga den ifrån sej ibland och verkligen fundera på vad man faktiskt precis läst. Här är både ett intressant liv och massor med tänkvärda klokheter som går att applicera på sitt eget liv. Sånt gillar jag!

Han den där Björn är verkligen en speciell människa som man gärna skulle vilja umgås med ett par dagar. Han har väldigt mycket att lära oss. Läs boken!

Jag gör som jag vill – Dominika Peczynski

En bok som borde fått ett eget inlägg, men jag har helt enkelt inte hunnit. Alla vet vem Dominika är, men kanske inte så mycket om allt hon gjort. Hennes bok är rapp, roligt skriven och med otroligt mycket självdistans – men även med en hel del mörker som drabbat henne genom åren. Självklart avhandlas hela resan med Army of Lovers, men även flykten från Polen, relationen till föräldrarna och första mötet med Anders Borg.

Allt är så oerhört intressant att det är väldigt svårt att lägga ifrån sej boken. Boken är självklart för redan inbitna fans, men även för dem med massor av fördomar. Dominika behöver faktiskt lite upprättelse i mina ögon, hon förtjänar ett bättre rykte än hon har. En fantastiskt människa, enligt mej 🙂

I rättvisans tjänst – Johan Eriksson

Ytterligare en bok som jag älskade och inte kunde lägga mej ifrån mej. Smart skriven dessutom och lättläst med sina korta berättelser som har egna kapitel. Som ”domstolsnörd” och fd nämndeman är jag såklart lite sjukligt intresserad, men när jag hörde att även äldste sonen läst delar och gillar den – så fattade jag att det inte bara är en bok för mej utan för alla!

Berättelserna är raka och enkla, trots komplicerade fall och i vissa fall även komplicerade åtalade. Han berättar om fall som berört honom särskilt mycket och han berättar så det berör även mej. En läsvärd bok som handlar om det där som vi inte vet så mycket om, men som faktiskt är verkligheten.

Jag, Caroline – Caroline Faberger

Detta är en så otroligt stark bok, som jag inte heller hunnit att skriva ett eget inlägg om – men det måste jag nog göra! Jag blir nästan berörd bara jag tänker på den. Särskilt när jag tänker på att en person levt i fel kropp i 50 år, pga samhällets skeva normer.

Det handlar alltså om Carl som har en imponerande karriär och en dag kommer till jobbet som Caroline. VD´n som blev känd över en natt, kan man nog säga, och hela vägen från man till kvinna. Boken är både intressant och lite som en guide för den som funderar och behöver veta mer.

Otroligt läsvärd och jag hoppas att den kan öka förståelsen och minska alla fördomar.

Mitt liv som scengångare – Björn Skifs

Den här boken har jag inte heller hunnit skriva ett eget inlägg om. Men det kanske kommer när tiden tillåter. Björn Skifs har nog en egen plats i många svenska hjärtan. Jag har haft förmånen att träffa honom och även till viss del arbetet med honom och slagits av hur blyg och tyst han är. Detta kommer fram i boken tycker jag, mellan raderna får man en känsla av hans härliga eftertänksamhet.

I boken berättar han om hela sitt innehållsrika liv, om livet på scen, inom teatern, på tv och alla andra platser som vi sett honom på. Han har ju rätt många strängar på sin berömda lyra, kan man väl säga. Man kan ju tro att det är en bok för hans fans och beundrarskara, men så är det absolut inte. Detta är en del av den svenska musikhistorien och riktigt intressant!

Ja, det var sex härliga och nästan pinfärska biografier som jag absolut kan rekommendera er att ge bort i julklapp. Alla funkar! Vill mottagaren (eller du själv) hellre lyssna på böckerna, så finns de flesta och ännu fler HÄR. Så kan man ju passa på att ta en härlig promenad samtidigt som man läser 🙂

Hoppas jag har gett er några nya boktips som är användbara och kanske något ni själva vill läsa.

Inlägget innehåller en sk klicklänk.

Missa inga inlägg: följ bloggen på Facebook och mej på instagram

Ett svar på ”Tips om julklappsböcker!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *