5 väldigt olika boktips!
Den här gången har jag tips på fem helt olika böcker. Det är krigshistoria blandat med feelgood och romance mm… En hade jag sett fram emot väldigt mycket, en hade jag hört massa bra om och de andra hade jag inte en susning om. Jag rekommendera allihop!
Vi börjar som vanligt uppifrån i bokhögen:
Familjen Bridgerton – En oemotståndlig frestelse av Julia Quinn.
Detta är sjätte boken och syskon nummer sex som får sin historia berättad. Jag älskar böckerna och ser fram emot varje release, men denna levde faktiskt inte upp till mina förväntningar. Den är i stort sett som de andra, men ändå inte riktigt… den har mer ”tantsnusk” och mindre historia. Det finns en förklaring till varför den är så, det får ni se själva när ni läser.
Deta handlar iaf om Londons mest ökände ungkarl, Michael Stirling, som aldrig haft svårt att fånga en kvinnas uppmärksamhet. När han träffar Francesca Bridgerton känner han dock en attraktion så stark att han för första gången i livet blir handlöst förälskad. Francescas hjärta tillhör dock hans kusin och bäste vän så han kan inget annat göra än att leva med att vara olyckligt kär. Eller…?
Även om inte denna är min favorit, så ser jag fram emot de sista två och hoppas att de återgår till samma stil som de andra. Nästa kommer i november, jag längtar redan 🙂
Där kräftorna sjunger av Delia Owens
Den här boken har jag varit nyfiken på länge. När den nominerades till Årets Bok var jag ju bara tvungen att läsa den! Detta var den bäst säljande boken i USA förra året.
Det handlar om Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en man hittas död i våtmarken blir hon förstås misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den enstöring som alla tror, snart uppdagas sanningen om hennes liv.
Boken är oerhört välskriven och vackert berättad. Jag sträckläser den inte, som jag brukar, men fascineras av historien. Det är en ganska långsam berättelse med otroligt detaljerade miljöbeskrivningar. Den visar också tydligt hur ett litet samhälle fungerar med gruppdynamik, skitsnack och hur annorlunda personligheter utestängs ur gemenskaper. Intressant helt enkelt!
Sjöbodsblues av Sara H olsson
Sjöbodsblues är Sara H Olosson fjärde bok, jag har inte läst någon innan men hört talas om dem. Denna handlar om Ellen Westman som drömmer om att bo vid havet och får låna sin exmans sommarhus i Tradviken. Hon tänker sig ett semesterparadis fullt av liv och rörelse, men verkligheten är något helt annat.
Det är en myspysig berättelse om fyra helt olika kvinnoöden som vävs samman när den stora världen knackar på i det lilla men charmigt tråkiga Tradviken. Boken är så där lättsam och mysig att det blir en bladvändare som också ger ett och annat skratt. En perfekt bok att läsa när man känner sej lite nere.
Tyska Huset av Annette Hess
Jag är väldigt intresserad av Förintelsens historia och personerna som var med under den tiden. Det finns mängder med litteratur skriven av både drabbade och anhöriga, men inte lika mycket av någon från den tyska sidan. Även om Tyska Huset är en påhittad berättelse så blir den väldigt intressant då den berättar om det rättsliga efterspelet, sett ur en ung kvinnas ögon.
Det handlar om den unga översättaren Eva Bruhns som blir inkallad som tolk under Auschwitzrättegångarna. Medan Eva lyssnar till de fasansfulla vittnesmålen hopar sig frågetecknen i hennes egen historia. Varför vägrar hennes föräldrar att prata om sitt liv under kriget? Och varför undviker pojkvännen alla frågor om det förflutna? Vad är det förr ärr hon har i huvudet?
Allt utspelar sej i Frankfurt och året är 1963. Eva får nya pusselbitar till sin egen historia vart efter rättegången pågår. Pusselbitar som hon inte en haft minsta aning om.
Jag älskar den här boken! Den ger en helt annan vinkel på en tid i världshistorien som aldrig mer får upprepas eller glömmas bort. Hur folk ”glömde” för att det var enklast och för att helt enkelt orka leva vidare. Läs den!
Ta ingen skit Ann-Britt av Christina Larsson
Detta är feelgood som inte alls är feelgood från början, utan bara ont i magen. Problemen hopar sej och det ser rätt mörkt ut för Ann-Britt som innan hon vet ordet av står övergiven i en ny lägenhet, förvirrad, ensam och fullkomligt otillräcklig.
Ann-Britt Roos har eskalerande klimakteriebesvär, barnens tjatar och tar henne för given, omorganisation på jobbet och äldreboendet som hotar att slänga ut hennes far om han rymmer igen. Det är kaos på alla fronter kan man minst säga och blir inte bättre när hennes man Krister plötsligt säljer villan där de bott i trettio år.
När nya grannen Carmen hittar henne gråtande i trapphuset öppnas en ny värld. Sakta men säkert växer en ny kraft fram hos Ann-Britt och snart bestämmer hon sig för att det är nog. Hon tänker inte ta mer skit!
Som sagt: skitjobbig från början – allt är svart och blir lixom bara värre trots att hon redan nått botten. Men sen börjar en långsam klättring uppåt och en berättelse om kvinnlig vänskap tar form. Orkar man bara ta sej igenom det mörka så är det en väldigt rolig bok. Jag gillar den! Lite Fredrik Backman-stuk på något sätt.
Fem helt olika böcker, var och en absolut läsvärd på sitt sätt. Jag har svårt att rangordna dem, men Bridgerton är ändå Bridgerton… Fast Tyska Huset är nog ändå i topp. Asch, läs allihop 🙂