58 sommarprogram senare!

58 sommarprogram senare!

Sådärja! Det tog sin lilla tid, men nu är sommarprogrammen genomlyssnade. Men jag måste erkänna att jag inte lyssnat på riktigt alla 58, några intresserade mej helt enkelt inte… men kanske 50.

Det är lika spännande varje sommar att få veta vilka sommarpratarna är och de senaste två åren har jag även haft förmånen att vara med på pressträffen. Avslöjandet sker under pampiga former med levande musik och alla är uppklädda med blomsterkranar i håret. Nåja, Mark Levengood och ett par till har blomsterkransar på huvudet – kanske inte i håret…

Jag hinner sällan lyssna på programmen när de sänds, men lyssnar gärna när jag sitter och jobbar. I år har man kunnat lyssna även innan sändningen börjat, så flexibiliteten blir bättre och bättre. Jag har lyssnat på dem i ordning, men ibland med ganska långt mellan och ibland flera om dagen. Igår lyssnade jag på Rennie Mirro som var sist ut.

Några vill jag särskilt lyfta upp, dessa tycker jag att ni ska lyssna på. Claes Månsson pratade bla om att han är blyg vilket människor har svårt att tro. Hans program var småputtrigt och mysigt. Bianca Ingrosso pratade om sin familj, skilsmässan mellan hennes föräldrar och livet som influencer. Det kunde bli lite vad som helst kände jag innan, men jag tyckte om hennes program.

Kaj Linna var förstås ett måste! Spännande att höra honom med egna ord berätta om den långa vägen till frihet och nu om livet som fri och bosatt i ett annat land. Mark Levengood är alltid rolig att lyssna på och kommer alltid med något nytt trots att det var 6:e (?) gången han sommarpratade. Jag lyssnade även på Anna Serner och Eva Rydberg med stort intresse, spännande kvinnor!

Så var juni slut och i juli var det dax för Mendez som berättade om sitt minst sagt annorlunda liv. Victoria Silvstedt var intressant men knepig att lyssna på, det lät lite väl mycket som om hon läste innantill. Alla läser ju innantill, men här lät det lite för mycket som hon satt och läste för sej själv typ…

Ebbas pappa berörde oss alla och det gjorde även Kim Walls mamma. Så också lyssnarnas sommarvärd Jonas Waltelius som skadades på sin svensexa. Å Marko! Härliga Markoolio öppnade sitt hjärta och berättade om sin barndom och kärleken till sin mamma, så naket och fint. Uje Brandelius berättade om sin sjukdom och hur hans liv som artist förändrats, men inte bara till det sämre.

Anders Berglund är en kul man, han har mycket att berätta och en del fick plats i programmet. Härliga Mikkey Dee hade många roliga anekdoter att bjuda på, det var ett skoj program. Precis som David Cairns som berättade om sin flytt till Sverige och att anpassa sej i det här konstiga landet. Paul Hansen berättade målande om utlandsuppdragen som fotograf och hur det är att jobba mitt i kriget.

Både Sabina Dumba och Adam (Tensta) Taal pratade mycket om sina familjer och särskilt om pappa. Tauba Katzenstein överlevde Förintelsen och berättade även hon om sin familj och hur hon lyckades överleva. Magnus Carlsson pratade på sin 50-årsdag och berättade bla om sin uppväxt här i Tumba. Det är extra roligt att lyssna på folk man har eller har haft en relation till och vi har faktiskt sjungit tillsammans i skolan.

Petra Mede har en hel del självdistans kan man väl säga. Hennes program gav många skratt. Paul Svensson pratade mat och berättade bla om sin menyidé på Fotografiska som ingen förstod, inte vi heller… Olof Röhlander påminde om den viktiga tuppluren som måste få plats!!! Och Rennie Mirro berättade om sin uppväxt i USA, flytt till Sverige och om dansen som format hans liv.

Åsså har vi Sara Danius. Jag trodde väl aldrig att jag skulle utse hennes program till sommaren mest lyssningsvärda (heter det så?). De andra programmen har jag bara låtit skvala i bakgrunden, men när Sara började berätta om alla olika turer med den sk kulturprofilen – ja, då satte jag mej faktiskt i soffan och verkligen lyssnade. Vilken sjuk historia! Snacka om att ungefär alla var inblandade och att det blev kaos i kultursverige.

Ni har alla programmen HÄR, lyssna nu om ni inte gjort det innan! Ska bli spännande att se vilka som pratar nästa år. Jag önskar mej Sören Olsson, Bert-Åke Varg, Vicky von der Lancken och varför inte Bibbi Rödöö som sätter ihop listan.

Vilka har varit era favoriter sommaren 2018? Har ni några önskemål inför nästa sommar?

 

Ett svar på ”58 sommarprogram senare!

  1. Spännande & bra tips i detta inlägg!
    Jag har inte lyssnat på ett enda sommarprat då vi var i Spanien i somras & hade gäster från Spanien när vi kom hem.
    Tack jag kommer att lyssna på många av dessa nu när jag ligger sjuk med feber & värk i kroppen, nu tycker jag en liiiiiten gnutta mindre synd om mig själv faktiskt.
    Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *