7 boktips till jul!

7 boktips till jul!

Äntligen har jag läst klart min hög med julböcker! Det tog lite längre tid än jag tänkte, men men…

Jag kommer inte ihåg när jag började med första julboken, men planen var att jag skulle vara färdig innan första advent och hunnit skriva om dem också innan dess. Så blev det alltså inte… det kom lite i vägen. Annars är ju julböcker i feelgood-genren väldigt snabb- och lättlästa och så var dessa också även om det tog längre tid än planerat.

Jag har iaf haft några härliga veckor med mysiga böcker, då jag verkligen grottat ner mej i jul och julkänslor långt innan advent. Några av böckerna är sprillans nya, andra släpptes redan förra året.

Någon favorit har jag fått, vilken eller vilka berättar jag längre ner 🙂

En oönskad julklapp – Sara Molin

Detta är Sara Molins andra roman, hon debuterade så sent som 2019 och denna kom redan förra året. En oönskad julklapp har alla ingredienser som jag vill ha; lite Afrika, vänskap och oväntad kärlek.

Det handlar om Diana som ogärna lämnar Tanzania för att tillbringa november och december i Sverige. Hon tycker inte om känslan av att inte passa in, och hon vill definitivt inte fira en svensk jul med alla förväntningar det innebär. Men hon kan inte säga nej när mamma för tredje året i rad ber henne, dessutom ger det henne en chans att jobba lite extra, och tjäna ihop välbehövliga pengar för tiden som sedan ska spenderas på nytt jobb i Kenya.

Men i Sverige blir ingenting som hon tänkt sig, såklart. När det framkommer att Dianas förmodat avlidne pappa inte bara lever, utan dessutom har en ny familj, kan hon inte låta bli att söka upp sin halvsyster. Bara för att se hur hon ser ut. Så klart trasslar allt till sej… det blir missförstånd och lögner, som det ska vara i en bra bok 🙂

Det är en både lätt- och snabbläst bok, full med värme, humor och kärlek. Åsså lite Afrika såklart 🙂

Tolv hjärtan till jul – Jenny Bayliss

Även den här boken kom förra året och är lite annorlunda måste jag nog säga. Det handlar om 34-åriga Kate som är väl medveten om att hon inte behöver en man för att bli lycklig, men det vore kanske inte så dumt att ha en.

Kate flyttade hem för att hjälpa sin sjuke far men hon hade inte tänkt att stanna där. Hon sköter sitt jobb för det stora varuhuset Liberty i London på distans, och bakar lite åt caféet i byn. Caféet drivs av en gammal vän, som försvann ur hennes liv under en tid, pga ett missförstånd ska det visa sej.

Hon trivs alldeles utmärkt som singel, men säger ändå ok till att vara med i ett dejtingprogram: Tolv dejter under veckorna fram till jul. Detta följs snart ivrigt av hela byn, men finns mannen med stor M på någon av de tolv dejterna?

Det är underhållande och mysigt, men tolv känns som lite utdraget och det blir lite stressigt, känner jag som inte ens är med på dejtandet. Men jag gillar boken och nog sjutton känner man igen sej i en del av dejterna och de mysko männen… Det är roligt, mysigt och juligt och såklart sträckläser man!

En storm i juletid – Camilla Davidsson

Jag har hört mycket gott om Camilla Davidssons böcker, men inte läst någon förrän nu. I like it!!! Handlingen utspelar sej i Stockholm, vilket ju är kul när man känner igen sej. Dessutom väldigt ”corona”-aktuell… vad det betyder får ni läsa själva.

Det handlar om Alice som försöker komma över ett stort svek och nu sitter i en andrahandslägenhet på Mariatorget och slickar sina sår. Första advent står för dörren, vanligtvis älskar Alice allt gnistrande pynt och alla ljusdekorationer, men inte i år. Hon tänker inte ens ta fram en ljusstake! Istället jobbar hon så mycket hon kan genom att hjälpa aspirerande författare med deras bokmanus.

Samuel Engman är redan en omtalad deckarförfattare, men han vill byta genre och ber Alice om hjälp. Samarbetet går trögt till en början, dessutom blir Alice störd av den lilla flickan Poppy och av katten Confucius. Känslan av sveket finns där, men börjar blekna undan lite – så pass att hon vågar träffa Samuel på riktigt och inte bara prata via mail. Långsamt utvecklas en intressant historia såväl i Samuels bokmanus som i hennes eget liv. Mysigt mysigt mysigt!!!! Men såklart lite missförstånd som ska klaras ut på vägen, som det ska vara 🙂

Julstök i Halleholm – Ruth Kvarnström-Jones

Detta är andra delen i serien om Halleholm, vilket märks lite i början – men man kommer in i karaktärerna rätt snabbt.

Lovisas liv har äntligen ordnat upp sig: hon har stora planer inför julen på stans bästa bageri och kärleken mellan henne och cancerläkaren Axel spirar. Men en dag ber han Lovisa att göra en sak som hon vägrar och detta startar en spiral av negativa händelser.

Julen närmar sig och mitt i julstöket på konditoriet halkar Lovisa och bryter armen. Axel är ute ur hennes liv och bästa vännen beter sej konstigt. Hur ska hon få kondiset klart till jul och hur ska hon lyckas baka med bara en arm?

Även här är det såklart missförstånd, gamla minnen som gör sej påminda och outredda händelser som ställer till det. Härligt härligt! Nu måste jag nog läsa första delen också för detta gillade jag verkligen!

Jul på det lilla hotellet vid havet – Jenny Colgan

Jenny Colgan föddes i Skottland, har bott i Nederländerna, USA och Frankrike innan hon nu åter igen slagit sej ner i Skottland. Detta är hennes elfte roman som översatts till svenska och den fjärde delen i serien om Flora på ön Mure.

Det handlar egentligen om nyblivna mamman Flora som är orolig för sin bror Fintan. Han har inte kommit över sorgen efter sin partner Coltan och Flora vill hjälpa honom att komma på fötter igen. Det hemsökta gamla hotellet vid öns spets var Coltans hjärteprojekt. Med lite hjälp från Flora kan Fintan förvandla hotellet till en festlig oas av sprakande brasor och god mat, allt lagom till jul.

Men jag tycker att den egentliga huvudpersonen är norska Konstantin som blivit tvingad till ön av sin pappa som tröttnat på sonens fasoner. Att driva ett hotell visar sig inte så enkelt Flora först trodde. De enda som är intresserade av att komma till den vindpinade lilla ön för att arbeta i köket är en fransk kock med ett temperament som skrämmer i väg de flesta och Konstantin som inte avslöjar vem han egentligen är utan bara vill komma därifrån så fort det går. Men så finns ju den där söta köksflickan också… så bråttom hem kanske han ändå inte har…

Detta är alltså också en del i en historia, men det går snabbt att komma in i handlingen ändå. Och nu är man ju så sugen på att läsa de andra böckerna i serien. Jag har läst annat av Jenny Colgan och gillar hennes böcker väldigt mycket. Det är så uberromatiskt och förutsägbart att man bara smäller av! Precis som det ska vara 🙂

En sagolik jul – Sofia Ymén

Även detta är en del i en serie, men det gör inte heller särskilt mycket. Det handlar om Fors gård, hästar och Hedvig som gjort precis det som förväntats av henne. Gift sig med den stora ungdomskärleken som dessutom delat hennes hästintresse, utbildat sig till och fått tjänst som ridlärare på den lokala ridskolan och fött en underbar dotter, Märta. Men när det visar sig att hennes man haft en affär och dessutom gjort den andra kvinnan gravid rasar det perfekta livet samman.

Här finns såklart igenkänning hos alla oss som skilt oss och haft små barn. Pusslet, sveken, fasader som ska hålla uppe och sorgen över att livet inte blev som man tänkt sej och drömt om. Att stå där som frånskild och ensamstående mamma. Konflikter med ex, ibland ganska onödiga såna… Bit för bit får hon ändå ihop sitt nya liv och plötsligt är Hedvig en del av Fors Gårds verksamhet. Nytt arbete, ny bostad och dottern varannan vecka, ett nytt liv, men kanske inte så dåligt ändå? Hoppet om en sagolik jul är inte förlorat än …

En fin historia om att börja om på nytt, med snö, kärlek, vänskap och hästar som ingredienser. Å nu måste jag såklart läsa de andra böckerna också… känns som ett återkommande tema 😛

Julbrevet – Kjersti Herland Johnsen

Den här boken blev jag först lite stressad av. Att vara så bunden vid rutiner som huvudpersonen Linda är, kan inte vara friskt… men så känner jag säkert för att jag inte har särskilt många traditioner runt högtider. Linda har mycket bestämda åsikter om vad som ska göras varje dag under advent. Men det har ju sin förklaring såklart…

Linda är ensamstående och bor med sin trettonåriga son Brage i Oslo. Hon jobbar som redaktör för ett förlag och gör sitt bästa för att skapa en trygg uppväxt åt sin son. Tryggare än den hon själv hade. Hon håller hårt på deras traditioner och runt jul är de extra viktiga. Linda har planerat så att allt ska bli perfekt.

Men när Brages pappa överraskande dyker upp, kastas alla planer omkull. Samtidigt mottar hon ett brev från en okänd avsändare. Hon avfärdar det först, men när det kommer ett till blir hon fundersam. Avsändaren verkar veta vem hon är. En äldre ensam herre som har ägnat sitt liv åt att göra gott, men vad vill han henne?

Jag blir lite förbannad när exet dyker upp och börjar planera grejer över jul, utan att prata med den som tagit ansvar för barnet under hela dess uppväxt. Så gör man inte! Att jag blir förbannad måste vara ett gott betyg åt författaren att denne skriver trovärdigt.

Jag har alltså ett lite kluvet förhållande till den här boken. Den gör mej upprörd, samtidigt som jag känner igen mej och gillar parallellhandlingen. Detta är en debutroman och det ska bli spännande att se vad hon skriver nästa gång. Blir det samma igenkänning då tro?

…..

Sju böcker av sju olika författare. Om vi börjar överst så är en Oönskad julkapp, En storm i juletid, Halleholm, Hotellet vid havet och En sagolik jul favoriterna. Nästan alla alltså 😛

Jag vill få känslan att boken inte går att lägga ifrån mej och den känslan får jag med de här fem böckerna. Jag vill också få känslan att jag vill ha mer, när boken är slut och det får jag också med de här böckerna. Jag vile veta hur det går för alla kärleksparen ju! Och det kan jag alltså få, iaf när de ingår i en serie och det är utlovat en fortsättning. Me like!

Nu ska jag lägga julböckerna bakom mej och ta itu med alla andra böcker som kommit under tiden. Nu blir det en blandning av boigrafier, feelgood, crime och historia. God jul!

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

8 svar på ”7 boktips till jul!

  1. Mysigt med julböcker.
    Jag har haft väldigt svårt för feelgoodböcker sista tiden, men om den riktigt grabbar tag i mig och får mig berörd då kan det gå bra. Tack för tipsen!

  2. kul med julböcker och du hade ju hunnit läsa många, själv är det tveksamt om jag hinner läsa klart den jag påbörjade för en månad sedan ens, bra tips på böcker och jag gillade särskilt den sista boken så den ska jag eventuellt läsa när tid finns

  3. Du har verkligen läst massor redan på jultemat. Där ligger jag i lä kan jag säga. Men får väl bättra mig och börja beta av i alla fall en på din lista

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *