ADHD kan bero på trasiga gener…

ADHD kan bero på trasiga gener…

Så har forskarna kommit på nåt nytt när det gäller ADHD. I Aftonbladet kan man läsa om detta. Man har forskat på 366 barn, det tycker jag är ett ganska klent underlag… men men. Huvudsaken är ATT det forskas och inte bara sopas under mattan.

I den här forskningen har man även sett ett samband med autism och schizofreni och då kan jag tycka att det börja likna något! Det är nämligen så att den som har ADHD inte tillhör någon av de grupper som får hjälp i sitt handikapp. Har du autism eller asperger tillhör du automatiskt någon av de personkretsar som finns inom LSS och då kan du få hjälp med stödperson och en massa annat. En person med ADHD kan ha precis samma svårigheter, men har ingen rätt alls till någon form av hjälp. Då får man bråka och det klarar man ofta inte. Om man nu ser ett samband kanske man kan peta in ADHD i samma personkrets?

Jag är kontaktperson till två personer med aspergers syndrom. Bägge har ekonomisk hjälp och kontaktperson som de i princip blivit serverade. Den ena har även fått hjälp med arbete och bostad. Allt detta är ju toppen, eftersom hjälpen behövts och kommit väl till pass för att få vedebörande att fungera väl. I min sons fall, som har ADHD och tourettes syndrom är det värre… vi har bråkat oss till kontaktperson – det är den hjälp vi fått. I skolan har jag bråkat för att få olika insatser, men det blev inget av med det. När vi bytte skola hade den nya skolan en suverän specialpedagog som iofs tog sej an honom. Men när hon slutade var det katastrof!

Nu i gymnasiet finns det iofs specialpedagoger som ska hjälpa honom, men de har missat att de måste söka upp honom och inte tvärtom… så den hjälpen uteblir ändå. Han ber inte om hjälp. utan man måste fråga vad han behöver hjälp med. Oavsett hur många gånger vi påtalar detta, så blir det ingen skillnad. Nu klarar han ändå av skolan helt ok, så jag är inte särskilt orolig. Men grejen är att man gör skillnad på olika diagnoser, trots att handikappen ser likadana ut. Varför är det så? Varför anses personer med ADHD mindre värda i sitt handikapp än tex personer med Asperger? De har samma problem… jag fattar det inte!

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *