ALLA har tid att träna!!!

ALLA har tid att träna!!!

Nu ska jag sticka ut näsan rejält genom att påstå att ALLA har tid att träna! Ofta hör man ju nämligen att folk säger att de inte har tid. Men då undrar jag lite vad man lägger i begreppet ”träna”? Måste det verkligen ta så mycket tid?

För många är säkert ordet ”träna” synonymt med att packa en träningsväska, ta sej till ett gym eller liknande, bränna av ett pass, duscha och sedan åka hem igen. Något som kanske tar en timme eller mer av vår värdefulla tid. Man kanske måste fixa barnvakt osv. Jag påstår att det är mycket enklare än så.

Att träna betyder ju egentligen bara att göra något som ökar vår puls eller att vi gör något som är bra för våra kropp. Det behöver man ju faktiskt inte åka till ett gym för att göra. För oss som sitter still vid en dator större delen av dagen, är ju bara att ta trapporna istället för hissen, en slags träning. För den som har ett aktivt arbete där man står och går mycket, kan yoga vara det som behövs. Allt handlar ju om vad vi inte får i vår vardag och som vi behöver för att våra kroppar ska må som bäst.

Just precis idag hörde jag att svensken har ett snitt på 6,5 timme per dag framför datorn/mobilen. Det är ganska mycket tid som spenderas där. Jag gör det! Hur mycket tid lägger du på tex sociala medier som facebook, instagram osv? Kan det vara så att det är lite för mycket? Så är det iaf för mej! Eller var… kanske jag ska säga. Jag har nämligen förstått att min kropp inte kommer att hålla om jag inte gör något omgående!

Det är aldrig för sent och det behöver inte ens ta särskilt mycket tid. Alla har vi en kvart om dagen att lägga på oss själva. Det är vi om inte annat skyldiga oss själva! En kvart är ungefär alla reklampauser i ett entimmesprogram på tex Tv4. Vad gör ni under pauserna? Kollar facebook kanske… istället, eller samtidigt som ni kollar FB, kan ni faktiskt stå rakt upp och ner framför tv´n och gå på stället i rask takt. Det gjorde jag igår när jag var tvungen att läsa en text, en hel bok för att vara lite mer korrekt och jag kände att ryggen inte längre mådde bra av att sitta i soffan och läsa. Så jag stod med min läsplatta och trampade, tiden gick snabbt och helt plötsligt hade det gått en timme och ett antal tusen steg var trampade. Å jag hade inte ens offrat någon tid! Utfall och squats är också bra ”reklampausövningar”. Eller att sitta på en pilatesboll ett helt eller några minuter av ett program.

15 minuter med Paolo, efter 15 veckor 

Martin har kört 15 med Paolo Roberto i drygt 15 veckor nu. Han kände också att det är dax att ge kroppen lite tillbaka i form av några nya muskler. Han är lång och har ofta ont i ryggen. Det var dax att göra något konkret, men det fick inte ta så mycket tid i anspråk då han pendlar 3 timmar om dagen. En kvart 4-5 gånger i veckan med olika övningar var ett bra upplägg. För att ge kroppen lite extra, inget annat. För att leva längre.

För mej handlar nämligen träning om att leva längre och få en friskare kropp. Det handlar faktiskt inte ett smack om vikt, som ni säkert tror när det gäller mej. Jag har alltid varit hyfsat aktiv, men förmodligen på fel sätt större delen av tiden. Jag har numera ont i precis hela kroppen pga fibromyalgi, och särskikt min länd-, bröstrygg och bål är i bedrövligt skick. Jag har i princip inte en enda muskel som gör sitt jobb eftersom de är för svaga. Jag har tränat, men aldrig ryggen. Jag har sprungit, promenerat och varit aktiv – men jag har aldrig tränat ryggen och det får jag lida för nu. Och gör jag inget, så kommer jag förmodligen inte att kunna gå när jag blir äldre. Min rygg kommer inte orka att hålla upp mej. Jag måste alltså träna för att bli äldre. Så är det för de flesta av oss faktiskt.

Den träning jag numera gör tar ca 20 minuter per dag, just nu varje dag – senare 2-3 ggr i veckan. Martin kör sina 15 minuter med Paolo 4-5 ggr i veckan, plus mitt program, eftersom hans rygg är i ungefär lika bedrövligt skick. Vi åker inte iväg, det tar inte lång tid. Jag byter inte ens om. Mina 6 olika övningar är precis samma övningar som muskelknuttarna gör på gymmet, men jag gör dem hemma på golvet. Det enda jag behöver är en pilatesboll och ett mjukt underlag.

15-20 minuter har vi alla! De 24 timmar vi alla har att förfoga över får helt enkelt omprioriteras om det saknas tid. Att ta hand om sin kropp är viktigare än att tex dammsuga! Det är viktigare än att se det där tv-programmet också. Det vi måste inse är att om vi ska kunna leva ett friskt liv med kroppar som gör det vi kräver av dem, då måste vi ge tillbaka. Då måste vi se till att ryggen har de muskler som krävs för att tex hålla upp vårt huvud. De gamnackar vi håller på att skaffa oss genom att konstant titta ner i tex våra mobiler, kommer att straffa oss hårt senare. Rygg och nacke behöver muskler!

Å har vi ändå inte 15-20 minuter så finns det appar att ladda ner med effektivt träning på bara 7 minuter! ALLA har tid! All träning är bra, men tänk på att det är ryggen som ska hålla oss uppe när vi blir äldre, så det är där musklerna behövs lite extra. En väldigt enkel övning man kan göra för att se hur det står till med just bålen är att ligga på rygg, sätta fötterna på pilatesbollen, hålla armarna rätt upp i luften och sedan lyfta rumpan från golvet. Vid första försöket kommer bollen att flyga åt ett håll och benen åt ett annat, för de flesta iaf. Ett enkelt test som visar att många av oss inte har den styrka vi behöver, men som direkt blir bättre efter bara ett par försök. Och som ger träningsvärk… testa! När ni klarar att hålla balansen, så kan ni testa att rulla in bollen under rumpan 10 ggr. Enkel och otroligt effektiv träning som stärker hela ryggen.

Jag har haft ont i kroppen i nästan hela mitt liv. Jag är van vid smärta, men vill förstås inte ha mer ont än nödvädigt. Dessutom strävar jag efter den perfekta kroppen. Den som gör det jag vill. Så nu ger jag den 20-30 minuter om dagen och gör mina övningar. För att hålla lite längre. Det är skittråkigt och ibland skitjobbigt. Men det är ännu tråkigare att inte kunna sitta en hel film igenom på en bio pga rygont, ännu tråkigare att inte kunna spela tex bowling med familjen eller att veta att jag kanske inte ens kommer att kunna leka med mina ev barnbarn pga värk. Å det är det de allra flesta av oss i dataåldern har att ”se fram emot” om vi inte gör något åt det.

Å nu kommer vi till vikten! Att avsätta de där minutrarna till träning gör nämligen att kroppen tackar oss genom att må bättre och bilda små glädjedepåer åt oss. Å då går vi ner i vikt! Så även om träningen handlar om att göra oss friskare, så har det faktiskt en inverkan på vikten också – trots att vi alltså inte tränar ihjäl oss! Musklerna vi bildar hjälper oss att bränna fett snabbare och vi blir dessutom slankare. Endorfinerna som bildas när vi tränar gör att vi mår bättre och blir gladare.

Så du som säger att du inte har tid att träna måste alltså ge dej tid att vara sjuk när du blir äldre. För det är precis det som kommer att hända om du inte tar hand om din kropp. Det krävs ju bara några minuter av ditt dygn. Är din kropp inte värd det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *