Är det jag som är för pryd kanske?

Är det jag som är för pryd kanske?

Jag läser ju väldigt mycket och tycker det har hänt något med språket i böckerna. I lördags var jag på en 4 timmar lång standup och upptäckte att språket även där har blivit grövre. Jag tycker inte om det!

Jag tycker om svenska språket, även om det kanske kan vara lite fattigt ibland. Men där finns trots allt ganska många synonymer till nästan alla ord och uttryck. Jag varken tittar på porr eller läser erotiska böcker, men kommer ändå inte undan de grova uttrycken längre. K*k, Kn*lla och f*tta blir allt vanligare och jag tycker det förstör en i övrigt fin text.

Jag har precis läst en väldigt fin bok med berörande och stark handling. Språket hela boken igenom var jättefint, förutom vid ett par-tre olika tillfällen där de, i mina ögon, grova könsorden kom in helt i onödan. För mej förstörde det en stor del av läsupplevelsen. De kan såklart passa in om språket rak igenom är grovt, men inte i en text som i övrigt är ”mjuk” och välformulerad. Man kan använda så många andra ord som passar in bättre och det tycker jag att den som granskar bokmanus borde anmärka på. Det kanske de gör, men författaren vill ha orden kvar. Vad vet jag?

I lördags var jag som sagt på standup, där 17 komiker pratade efter varandra. Jättekul såklart, men könsorden och sexskämten blev rätt tjatiga till slut. Och det jag var lite förvånad över, var att det var kvinnliga komiker som använde dem mest. Jag kanske är gammaldags, men tyckte det var lite konstigt faktiskt. Man kan absolut skämta om sex och kön, men utan att vara jättegrov i munnen – det gjorde både David Sundin och Nisse Hallberg. Å det är faktiskt dem jag kommer ihåg bäst av alla 17 nummer.

Frågan är nu: Är jag för pryd? Är det bara jag som känner att orden blir allt grövre? Och att de används i onödan? Att de som använder orden idag, låter som de generade 12-åringar som försökte spela tuffa på typ 80-talet? Håller vi på att tappa språket?

Vad säger ni andra som läser mycket? Och vad säger ni författare?


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

5 svar på ”Är det jag som är för pryd kanske?

  1. Håller HELT med dej Vi har så många ord i vårt språk så dessa hårda/könsord är helt onödiga i en annars trevlig bok

  2. Näe jag håller med dig tycker också att det blivit grövre och så även i ex IDOL som är ett program för ungdomar och barn så svär de mycket

  3. Jag håller med dig fullständigt! Och jag som även skriver en del erotik använder man aldrig av de grova könsorden för jag tycker inte att det finns något sensuellt i dem. För mig har de nästan blivit något utav ”skällsord” och jag tycker inte om att läsa dem i böcker, de kan passa på något enstaka ställe, men överlag säger jag nej till dem.

  4. Ja alltså det har verkligen blivit så stor förändring i allt gällande’snusk’ man blir så trött på det och vad är det så stor grej av det liksom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *