Är influencer ett jobb?

Är influencer ett jobb?

Någon av våra kvällstidningar hade gjort en stor grej av en större sk influencer som önskade sina kollegor en fin sommar och hoppades att de skulle kunna få lite semester, och kommentarerna haglade såklart under artikeln på Facebook. ”Skaffa ett riktigt jobb”, ”Influencers glassar ju bara runt och behöver ingen semester” osv osv… Jag började därför fundera på vem som är en influencer och hur gemene man ser på dem.

Enkelt kan man väl säga att influencer är ett ganska nytt begrepp och att det enkelt sagt är en person som syns i sociala medier på olika sätt och ibland får betalt för att göra reklam för olika företag. De flesta tänker nog på Bianca och Blondin-Bella men idag kan faktiskt vem som helst vara influencer, titta bara på Sven Melander och Christina Schollin. Och på mej…

Jag blir benämnd som influencer trots att jag själv inte gillar uttrycket och aldrig presenterar mej som det. Jag tycker bara att jag är en liten tant som försöker inspirera till ett hälsosamt liv utan att leva extremt på något sätt när det gäller mat och träning. Sen tillkommer lite resor och annat beroende på hur mitt liv ser ut för tillfället. När jag startade min blogg 2006 hade jag ingen tanke på att jag en dag skulle få förfrågningar om samarbeten och att folk skulle känna igen mej på Ica. Det blev lixom bara så.

Vad är en influencer?

Jag ställde frågan på min facebook ”Vad betyder ordet ”influencer” för er? Vem är det och vad gör en sån, enligt er? Är det ett jobb?” och fick flera intressanta svar:

”Influencer är en person som tar betalt för att lyfta fram produkter/varumärken i sociala kanaler. En person som gör det utan att ta betalt är inflytelserik eller opinionsbildare.”

”Påverkare. Någon som delar med sig av sitt liv, idéer, händelser, saker å tankar.Och på så sätt får andra att tänka/göra liknande”

”Nån som är kändis på internet. Delar sitt liv med följare, visar reklam & påverkar oftast positivt”

Enligt detta är jag alltså mer inflytelserik och opinionsbildare, än influencer, eftersom de flesta av mina inlägg inte är betalda. Men är det ett jobb då? Det är det absolut, även om det inte ser ut så. Mina samarbeten ger såklart en inkomst, som jag betalar skatt för. Jag har företag, måste bokföra och betala moms. Jag kan inte leva på de samarbeten jag får, men jag har ju lite skrivjobb också. Som jag iofs inte heller kan leva på… det är tur att jag har Martin 🙂

Det många inte förstår är hur mycket tid en sk influencer ger sina sociala plattformar. Ett samarbete vill man såklart göra bra och det tar tid att ta fina bilder eller göra en filmsnutt av bra kvalité med den information som uppdragsgivaren kräver. I mina samarbeten är ofta även Martin inblandad för att ta bilden eller filmen, men han får inte ens betalt.

Så det folk tror är glassigt och lyxigt, är ett jobb som iaf jag tar på allvar. Annars får jag inga fler uppdrag, så enkelt är det. Visst får jag göra roliga grejer och testa annorlunda saker, men det kräver ett annat ”öga” att göra och testa, än när jag gör något som jag inte behöver visa upp. Det är lixom två olika ”ögon” som gör grejerna. En bild på instagram kräver kanske 50-100 bilder eller mer, olika ljus, vinklar och bakgrunder. Är det ett livsmedel ska vi först tänka ut ett recept, laga det och kanske laga igen, om första försöker blir misslyckat, fota, redigera bilden, lägga upp den (ibland stämma av med företaget först) och helst svara på frågor från följare. Å mina följare är väldigt engagerade och ställer många frågor 🙂

Att inte kalla det för ett jobb är helt enkelt inte schysst. Å andra sidan så brukar man få semester när man jobbar och så funkar det inte riktigt för mej. På min semester följer nämligen mina följare med. De vill veta var vi är, hur vi bor, vad vi ser, vad vi äter, upplever och gör. Oftast är det vi gör så mysigt och roligt så att jag gärna delar med mej, så andra kan uppleva samma härliga grej, men det blir ett jobb. Influencer”ögat” är på konstant. Dessutom händer det rätt ofta att någon känner igen oss och kommer fram för att prata lite. Alla är otroligt trevliga, så jag skulle aldrig nonchalera någon.

Så hur mycket tid tar det då?

Massor! Var vi än är har jag instagram”ögat” på för att ta bilder som både är planerade och som kan komma till användning. Jag går ingenstans utan min mobil eller kamera. Jag ser allt i bilder och vad som kan passa mina olika plattformar – om det så bara är en kvällspromenad. Förr la jag upp tre bilder per dag på instagram och hade ett långt inlägg på bloggen dagligen. Sedan vi startade Du i Fokus går det inte, jag hinner helt enkelt inte längre. Så numera är det 1-2 bilder på instagram per dag och 2-4 inlägg i veckan på bloggen. Har jag inte lagt ut någon bild på instagram, så börjar det komma meddelanden vid lunch, där oroliga följare frågar om allt är ok. Hur gulligt som helst faktiskt.

Ska jag lägga ihop all tid så blir det kanske 7-8 timmar om dagen. Då uppdaterar jag tre instagramkonton (@marlenerinda @duifokus.se @jikitaspaaventyr), bloggen och Du i Fokus, pushar inläggen på Facebook, svarar på mail, kollar pressreleaser och planerar bilder och texter. Jag försöker jobba lite i förväg när Martin ska vara ledig, då förinställer jag blogginlägg och kan ha texter förinställda på Du i Fokus i 2-3 veckor. Men instagram kräver tid varje dag, även på semestern, och inlägg på facebook är knepiga att göra i förväg. Jag tycker dock att jag är ledig, när jag bara har instagram och FB att fixa med 🙂

Vi är rätt många ”helt vanliga” människor som är sk influencers. Vi är inte 20 år och visar upp dagens outfit, utan vi är som vem som helst. Vi har något vi brinner för, som vi visar upp och som får andra att följa oss. I mitt fall alltså mest hälsa och resor. Jag tror att man följer mej för att jag är just en helt vanlig människa. Jag är inte trådsmal eller vältränad, jag har inga extrema grejer för mej, jag åker dit folk åker och även skulle vilja åka. Man kan identifiera sej med mej helt enkelt. Men jag kanske törs lite mer och man peppas av att jag vågar.

Tittar man runt på instagram så är det vi tanter som kommer starkt! Livet är inte slut vid 50, tvärtom! Många gör verklighet av sin livslånga dröm, det gjorde jag! En del kanske följer mej för att de har samma dröm…Vad vet jag?

Så vad vill jag med den här alldeles för långa texten då? Jo, visa att en sk influencer kan vara vem som helst. Man kan vara 20 och visa upp dagens outfit, men man kan också vara 50 och visa upp sina husbilsresor eller hemmaträning. Det är följarna som gör mej till influencer inte jag själv, utan följare är jag bara någon som startade en blogg 2006, för att ha det som en dagbok pga dåligt minne.

Nu undrar jag förstås vad ordet influencer betyder för er?

Missa inga inlägg: följ bloggen på Facebook och mej på instagram

8 svar på ”Är influencer ett jobb?

 1. Jag har också lika som dig svårt med ordet influener, ja tänker nog min blogg mer som en frizon för mitt skrivande, som ja ibland gör samarbeten jag själv vill i ☺️intressant inlägg!

 2. Vilken bra text och förklaring från en helt vanlig människa. Fast helt vanlig? skulle mer vilja säg unik. Du har en förmåga att nå ut och det är unikt.
  Och det tar tid med text, bilder och allt runt omkring. Man liksom andas och lever i det .
  Kram Kajsa

 3. Jag gillar inte heller att sitta benämningen influenser på mig själv för känner mig inte som det, trots jag gör samarbeten ibland. Jag är någon som rör sig aktivt på sociala medier, en bloggare. Många förstår inte heller att influenser är ett jobb som folk kan klara sig på, samma sak med Youtubers. Det ligger så mkt tid bakom, planering, kontakter, fotografering, komma på bra text, återkoppling, you nane it..

 4. Jag måste säga att jag inte gillar hur ordet influencer används. Var och varannan bloggare kallar sig influencer medan de kanske snarare är opinionsbildare om ens det. Det är helt enkelt dagböcker på nätet. Det förstör ryktet för dem som faktiskt kan kalla sig influencer – dit tycker jag att du hör, men inte en sån som jag som inte har så många följare. Nekar därför ihärdigt när någon försöker kalla mig just det.

  Sen finns det många som har samarbeten, där det lyser igenom att de egentligen inte gillar produkten eller inte har någon engagemang. Det blir vansinnigt tråkigt att läsa. Måste erkänna att jag nog inte tänkt på när du haft samarbeten för alla dina texter känns genuina och inte påtvingade.

  var det svar på frågan? – eller blev det mest förvirrat?🤣

 5. Bra inlägg!
  För mig är influencer någon som påverkar, inspirerar andra med det de lägger ut på nätet, oavsett om det är samarbete eller inte, de som når ut till andra.
  Jag skulle inte kalla mig för influencer.

 6. Jag är helt med dig där. Någon gång sa jag det skämtsamt inom husets fyra väggar efter att ha fått rätt bra betalt för ett samarbete. Kallar mig nog hobbybloggare. Ventil, men kanske kan ge några bra tips. Såg en som ska göra det jag rekommenderade om. Ytliga bekanta har kommit fram och sagt att dom läst och lyssnat på nåt tips jag kommit med. Det är så kul. Det du skrev om att man tänker sociala medier 24/7 stämmer så bra. Oftare då jag är ledig.

 7. Ska man ha kvalité på sin blogg och växa så tar det massor av tid på sin blogg, jag lägger mycket tid på min blogg. Har också fått flera förfrågningar om samarbeten, men jag har faktikt sagt nej hittills, några har jag gjort just för att det tar sådan tid, Så absolut det är ett heltidsjobb att jobba som influencer, det är också ett jobb man måste ta semester ifrån

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *