Äta, dricka och bo i spanska Murcia

Äta, dricka och bo i spanska Murcia

I år har jag varit i Spanien hela tre gånger! Först i Barcelona före och efter bröllopsresan, sedan Mallorca på Solskensresa med 4Good och nu senast pressresan i Murcia. Tre helt olika resor, men alla helt fantastiska på sitt sätt.

Att resa i Spanien är enkelt. De flesta i turistområdena kan engelska och många av hotellen ägs faktiskt av svenskar. Att ta sej fram i landet är enkelt, oavsett om det är med lokalbuss eller bil. Det finns massor att se och göra och mängder med ställen att bo, i olika prisklass beroende på vad man önskar för standard.

Murcia är en varierande region med både berg och dalar, härliga små städer och vita stränder. Här finns alltså det mesta! Första natten i Jumilla bodde vi på stadens enda hotell, ett billigare medelklasshotell kan man nog säga. Rummen var ganska spartanska och frukosten intogs på caféet brevid. Här ligger vingården Bodegas San Isidro som grundades 1934 och som är jättestor! Vinodlingen är hela 3500 hektar och av de gamla gigantiska vintunnorna har man gjort små rum för vinprovningar. Man sitter alltså inne i de gamla tunnorna! Jättemysigt!

Jag kommer inte riktigt ihåg vilken ordning vi besökte saker och ting, men andra natten sov vi på ett finare hotell inne i Murcia. Vi fick se den otroligt mysiga staden, åt tapas på torget i flera timmar och solen gav oss en massa härlig energi och färg på näsan. Vi besökte Casa de la Ermita som också ligger i Jumilla och är en ung vingård som etablerades 1999. De var första med att producera ekologiska viner i Murciaområdet.

Är ni intresserade av vin så är Murcia en guldgruva, här ligger vingårdarna på rad. De flesta är öppna för besökare och vissa har även tillgång till övernattning och jättefina restauranger. Senorio de Barahonda är en av de finaste vingårdarna och särskilt restaurangen är läcker. Här bjuder man på så mycket mer än bara vin och mat, här är helheltskänslan total! Ett av mina favoritställen i Murcia, helt klart!

Sista natten tillbringades på ett SPA från antiken, nämligen Balneario De Archena. Detta är inget SPA i svenska mening, utan ett therminal SPA med mineralrikt vatten som främsta källa. Det finns tre hotell på området, vi bodde i det äldsta tror jag. Mitt rum var nyrenoverat och jättefint, med stor balkong ovanför vattendraget som gick förbi hela området. I källaren på hotellet fanns mycket av det gamla SPA:et kvar med gångar som katakomber där det förmodligen spökade rätt mycket. Jag skulle nog inte gå där ensam på kvällen  🙂

Hit åker man för miljön och historien. Det är väldigt fint och många fornlämningar finns kvar att titta på. Inne i SPA:et finns det olika bad och en mängd olika behandlingar. Jag fick en massage som var tänkt att vara tillsammans med vattenduschar, men jag nöjde mej med enbart massage, Å massera kunde de! Så skönt! Tyvärr var det lite si och så med engelskan här, så det blev mycket teckenspråk och många missförstånd. Här äter man en god frukost, men middag äter man med fördel på El Sordo i byn Ricote.

Vilken smakupplevelse! Mer närproducerat än på El Sordo blir det inte, när ägaren pekar ut vilken buske de plockat oliverna ifrån. Ägaren Jesus Ortega är bara en i raden av generationer som haft restaurangen under många många år. Han berättar passionerat om varje rätt, var produkterna kommer ifrån, hur det är tillagat och traditioner kring rätten. Här äter man med alla sinnen och allt är gudomligt gott! Att de är omnämnda i Michelin-guiden är inte svårt att förstå. Landskapet runt restaurangen är dessutom otroligt vackert! Väl värt ett besök alltså.
Man kan väl säga att Spanien och särskilt Murcia är ett mat- och vinmecka. Här finns mängder med vingårdar att besöka, till och med olivoljegårdar, och mängder med högklassiga restauranger. Men allt till rimliga priser! Även om det är enkelt att ta sej fram med bil och det finns mängder med ställen att bo på, så skulle jag nog ändå föreslå att man bor i La Manga eller Murcia-city och sedan tar dagsutflykter. Det är inte särskilt långt mellan sevärdheterna och upplevelserna, utan går bra att köra mellan. Vägarna är fina och det är ganska lätt att hitta. På så sätt får man både strand, natur, vin, mat och kultur! Allt som en svensk brukar vilja ha  🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *