Att göra det onormala till vardag

Att göra det onormala till vardag

Just nu är det inte mycket som är normalt. Med Corona har vi fått helt nya spelregler i våra liv. Många får inte ens gå till jobbet och har fått en helt ny livs- och arbetssituation. Hur klarar man att inte falla in i dåliga vanor och sabbar allt man kämpat för under en lång tid?

Ja, jag pratar förstås om alla oss som kämpar med vikten och har svårt med förändringar. Minsta lilla grej stjälper lasset som vi till slut kanske lyckats få ordning på. Men det finns knep!

När vi jobbar utanför hemmet har vi rutiner och vanor som oftast sitter stenhårt. Man gör exakt samma sak från det att man vaknar tills man lämnar hemmet, tar samma väg till och från jobbet och gör sedan ungefär samma sak innan man går till sängs. Gör samma fast du jobbar hemma. Gå upp samma tid, ta en promenad ”till jobbet” innan du börjar jobba och sedan en till när du slutar.

Brukar du ha fikapaus då och då, så ta det hemma också – stäm träff med en arbetskompis på skype och fika tillsammans. Lunchen kan du göra på samma sätt om du saknar sällskap och ta då inte bara en macka för att du ändå är hemma – fixa matlådor (HÄR finns tips) som du plockar fram. Allt för att inte lockas att äta skräp. Gör alltså det onormala normalt, en ny vardag men med ungefär samma rutiner.

Jag jobbar alltid hemma (eller någon annanstans i världen) och kör med förskjuten arbetstid. Jag vaknar vid 8, tränar ungefär en timme, går med hunden, sköter sociala medier och äter lunch. Sen börjar jag jobba och då sitter jag intensivt i 4-5 timmar, innan det är dax för maken att komma hem och det blir en ny promenad. Ofta sitter jag lite på helgerna också, när mannen pysslar med sitt. Jag är alltså van vid detta och har levt så i många år vart jag än är i världen. Jag äter ju tom likadan frukost vilken dag det än är och vart jag än befinner mej 🙂

Följer man sina vanliga rutiner så är det svårare att trilla av banan och gör allt det där som man kanske egentligen inte vill – men som lockar väldigt mycket. Som att ta en extra kaka till kaffet eller slarva med lunchen.

Men man blir ofta väldigt stillasittande när man inte ens behöver lämna hemmet för att jobba. Så de där små promenaderna före och efter jobbet gör så otroligt mycket gott och blir till slut ett behov. Rutiner kan också minska oron hos dem som tycker att situationen är lite läskig och obehaglig, precis som frisk luft också gör.

Och fyll i checklistan, precis som du brukar. Även om man inte kan väga sej eller gå på möten just nu, så ska man ändå försöka göra det bästa av situationen. Man kanske inte går ner lika mycket som man gjort hittills, men kanske står still – ibland räcker det faktiskt.

Så gör det onormala till vardag, det är inte så jättesvårt faktiskt. Ta en dag i taget och glöm inte att tvätta händerna 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *