Måste tipsa om Draken i Rummet!

Måste tipsa om Draken i Rummet!

Just nu läser jag mycket, en del recenseras här och en del recenseras i Du i Fokus. Men så kommer det en och annan bok som jag bara måste skriva om på bägge ställena, för att den har det där lilla extra. Så är det med Draken i Rummet av Gunilla von Platen, berättat för Malin Roos.

Gunilla von Platen föddes som Günel Anip i Turkiet, men ändrade sitt namn direkt när hon kom till Sverige. Att läsa hennes kärleksfulla ord om Sverige och hur mycket hon älskar och brinner för sitt nuvarande hemland ger en lite att tänka på. Vi som är födda här borde kanske mer uppskatta allt vi har…? Själv längtar jag ju mest bort…

Gunilla såg sin mamma skjutas, flydde med sin familj till Sverige, hamnade mellan två kulturer, gifte sej med en missbrukande man, miste sin bästa vän som blev mördad och en massa annan skit. Trots detta, eller kanske delvis därför… är hon idag en av Sveriges mäktigaste kvinnor och en av de mäktigaste i svenskt affärsliv.

Redan som liten flicka i Turkiet visade hon sitt affärssinne, hon var tidigt en jäkel på att pruta! När familjen kom till Sverige vägrade pappan att ta emot bidrag, så hela familjen fick hjälpas åt med ekonomin. Gunilla började dela ut reklam, satt barnvakt, sålde vykort och pallade äpplen som sålde till husägarna hon pallat frukten hos 🙂

Det fanns ingen gräns för hennes påhittighet och det är väl så man blir framgångsrik antar jag. Men att spela på männens planhalva, men i en helt annan liga och med andra spelregler tar kraft och energi. Redan i skolan hade hon fått kontakt med en samtalsterapeut, som hjälper henne än idag. Å det är den biten i boken som jag fastnat särskilt för.

Gunilla sover dåligt, tar sömntabletter som inte hjälper, får panikångest och blir flera gånger beordrad sjukskrivning. Men det här är kvinnan som inte ens varit hemma efter en förlossning eller operation, hon har ju sitt företag att tänka på. Hon ska alltid vara bäst, först och på topp. Det straffar sej förstås och hon inser själv att hon måste förändra något, mest sitt sätt att koppla bort – vilket hon aldrig gör.

Terapeuten ger henne följande frågor att fundera på:

*Vilka fördelar och vilka nackdelar har du med att leva som nu?

*Vilket annat liv skulle du vilja ha?

*Vad behövs för att du ska få det?

*Känner du någon som har det så som du skulle vilja ha det?

*Vet du hur personen gör?

Jag bara kände att de här frågorna skulle ju alla ställa sej själva! Iaf de som inte är helt tillfreds med sitt liv och det är ju ganska många. Ska något förändras så måste man ju hitta det som behöver förändras och fixa det. Terapeuten säger också att det är svårt att förändra sitt liv och visst är det så – men det är så otroligt mycket värt jobbet!

Jag trivs med mitt liv som jag har det och vill inte ändra på något just nu. Men det fanns en tid då allt såg väldigt mörkt ut. Då fick jag följande frågor ställda till mej:

*Är du lycklig?

*Har du rätt att vara lycklig?

*Hur ska du göra för att komma dit?

Tre enkla frågor som hjälpte mej väldigt mycket och som jag idag ställer till mina vänner när de ser allt i svart. Genom att besvara både terapeutens frågor och de som jag fick kan man komma en bra bit på vägen mot ett bättre/ljusare/rikare liv (jag vet faktiskt inte vad man ska kalla det).

Å jag tycker att ni ska läsa Gunillas bok, för den är en ögonöppnare på flera olika plan. Man kan komma från sämsta tänkbara utgångsläge och ändå nå toppen! Det kommer inte att vara lätt, men det går! Man kan till och med bli en av Sveriges mäktigaste kvinnor eller som jag som bara gillar det jag har väldigt mycket 🙂

Ett svar på ”Måste tipsa om Draken i Rummet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *