Barn och raketer

Barn och raketer

I säkert en vecka har vi hört smällare runt vårt område. Härom natten fick tre av grannarna sina brevlådor bortsprängda. Jag vet inte riktigt vilka regler som gäller kring smällare och fyrverkerier. Men jag vet att i Finland får man bara skjuta raketer några timmar kring 12-slaget på nyårsnatten. Jag la en motion om samma regler i somras på vårt riksmöte, men fick inget gehör för frågan. Tyvärr…
 
Men vems fel är det då att våra unga skjuter raketer så hjärtat stannar på folk eller att våra husdjur blir livrädda? Tack o lov så är inte Baileys det minsta rädd, men grannens katter har gömt sej under soffan och kommer inte fram på ett tag.
 
Felet är förståss föräldrarnas, anser iaf jag. Man måste ju upplysa sina barn om farorna, både för dem själva och för andra, redan i tidig ålder. Om föräldrarna skjuter raketer, kanske berusade, är det klart att ungarna inte ser något problem med det. Mina föräldrar har alltid varit väldigt restrektiva och i princip aldrig skjutit själva. På en nyårsfest när jag var i 10-11-årsåldern såg jag en granne skjuta ena handen av sej… jag har aldrig hållit i en raket, varken före eller efter den händelsen. Självklart har jag berättat för mina barn om mina erfarenheter och de har aldrig tjatat om att få köpa eller skjuta. Förrän i år…
 
Killarna är mycket upprörda över hur deras kompisar skjuter hej vilt, men samtidigt är de nyfikna. Nu har morfar lovat dem att de ska få vara med och fyra av några raketer, inte smällare, utan fyrverkerier. Han berättar för dem om vikten att vara nykter och vilken säkrhet som ska gälla vid avfyrandet. Han ska åka iväg med dem imorrn och köpa, inget dyrt – bara för någon femtiolapp. Jag vet att han kommer hålla sej spiknykter på nyårsafton, för att visa för killarna vad som gäller.
 
Jag kan inte påstå att jag tycker om tanken på dem skjutandes raketer, men ok… om morfar är med dem. Det är väl en slags utbildning det med?
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *