Begravningsavgiften?

Begravningsavgiften?

Jag har funderat lite…

Jag gick ur Svenska Kyrkan för många år sedan. Inte så mycket för att slippa betala kyrkoskatten, utan mest för att jag inte vill ha med dem att göra mer än nödvändigt. Jag tycker att kyrkan har en dubbelmoral som jag inte vill vara en del av. Tex att många är emot kvinnliga präster och homosexuella, men även pga en hel del andra mysko åsikter som jag inte delar. Tar man den katolska kyrkan så blir man ju mörkrädd när man ser hur vissa ärenden behandlas, tex den där en 14-årig flicka blev sexuellt utnyttjad av sin styvfar. Hon blev gravid och förskjuten av kyrkan, medan styvpappan kunde bikta sej och var accepterad igen… Sånt köper jag inte!

Jag tror visst att kyrkan gör en hel del gott, det ser vi ju nu iom det fruktansvärda som hänt i Norge. Många söker sej till kyrkan för att få gemenskap och tröst. Den som tror har en trygghet som jag i vissa fall kan avundas dem, men som är svår att få grepp om som utomstående.

Hur som helst så är det inte detta min fundering gäller utan det där med pengarna. När man går ur kyrkan slipper man alltså betala kyrkoskatten. Men begravningsavgiften måste man ändå betala… varför det? Man får ju inte utnyttja kyrkans tjänster när man gått ur – varför ska man då betala begravningsavgift? Den dag jag dör önskar jag att någon närstående håller min begravningsceremoni. Det behöver inte vara i ett kapell ens, utan kan vara precis var som helst. Några små ord, mest musik – klart! Jag vill kremeras och sen spridas från Ölandsbrons topp.

Jag tar alltså ingen plats i varken kapell, kyrkogård eller minneslund. Varför ska jag betala begravningsavgift? Självklart kostar kremeringen, men det kan ju inte röra sej om många hundralappar. Vad är det jag betalar för? Är det någon som vet?

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *