Boktips i mars

Boktips i mars

Jag läser ungefär en bok i veckan, så det blir rätt lagom att tipsa om fyra böcker i månaden. Boktipsen för mars är väldigt varierande, där finns både läskigheter och mord, rejält med fantasi, lite Afrika och en del igenkänning. Favoriten den här månaden är utan tvekan Viveca Stens Offermakaren, sanslöst bra!

Vi börjar uppifrån:

Klassföräldrarna – Sara H Olsson

Jag avskydde att vara klassföräldrar, det kändes mest som en tävling i att vara bättre än föregående gäng. Så från början är igenkänningen i boken rätt stor, sen blir det lite annat…

När singelmamman Malin och lyxhustrun Anette ”väljs” till klassföräldrar för årskurs fem förvandlas deras liv totalt. När det omaka paret ska baka muffins för att finansiera grundplåten till barnens klassresa visar det sig att de två kvinnorna trots allt har något gemensamt – de har båda hamnat i ekonomisk knipa. När Anette hittar en sportväska proppfull med hasch föreslår hon att de ska sälja specialbrownies för att snabbt komma på rätt köl igen. Hur svårt kan det vara?

Det är en lättläst bok med snabb handling, en underhållande röra av klasskillnader, fasader, specialbrownies, luxuösa damklubbar och rysk småstadsmaffia. Allt är kanske inte så fint och perfekt som det ser ut på ytan…

Hämnden är ljuv AB – Jonas Jonasson

Fem romaner under drygt tio år och över 16 miljoner sålda exemplar i över 46 länder. Det visar väl att fler än jag gillar Jonas Jonassons minst sagt skruvade böcker? Jag gillade den här också, även om jag tycker att den var lite snabbt hopknuten på slutet.

Allt handlar egentligen om Svenskafrikanska Kevin. Kevins pappa Victor Svensson har stora planer som sonen inte får stå iväg för, så Victor bjuder Kevin på en resa till Afrika och dumpar honom där. Den afrikanske medicinmannen Ole Mbatian räddar livet på honom och Kevin stannar i byn några år. Han tar sej sedan tillbaka till Sverige där han träffar Jenny, som är pappans unga och numera panka exfru och blir förälskad. Planer för en hämnd börjar smidas och tillsammans med entreprenören Hugo är företaget Hämnden är ljuv AB strax ett faktum. En speciell målning har också stor betydelse för handlingen.

Roligt, skruvat, totalt orimligt och ibland lite för mycket. Det är inte Jonas Jonassons bästa bok, men underhållande och lättläst.

Offermakaren – Viveca Sten

Detta är första delen i serien Åremorden där handlingen självklart kommer att utspela sej i Jämtlandsfjällen. Första boken i serien heter “Offermakaren” och handlar om Hanna Ahlander som flytt till sin systers hus i Åre efter att ha blivit dumpad av sin sambo och dessutom tvingats lämna sitt jobb på Citypolisen i Stockholm pga interna konflikter.

Vid lucia hittas ett lik i en av liftarna, kroppen är stelfrusen och mycket pekar på mord. Daniel Lindskog är inspektör vid Årepolisen, nybliven pappa och blir ansvarig för mordutredningen. Snart blir Hanna och Daniel avgörande i utredningen kring den döda. Snön yr, temperaturen sjunker och allt fler svävar i livsfara.

Det är spännande, välskrivet och bara så fantastiskt bra! Viveca Sten är mästare på att skapa en effektfull början och redan från första sidan är man fast, sen sträckläser man och längtar direkt efter nästa del. OCH, jag kunde inte klura ut mördaren förrän alldeles i slutet och det gillar jag. Läs!

Satanskäftarna – Mons Kallentoft

Jag gillar Mons Kallentofts böcker och brukar kasta mej över dem, denna här också bra – men inte riktigt i samma klass som hans föregående. Satanskäftarna är hans trettonde bok om kriminalinspektör Malin Fors och utspelar sej på våren i Linköping.

På ett gammalt fält hittas en ung man mördad, och någon verkar ha ätit av hans kropp. Spåren leder i flera olika riktningar. Mannen var homosexuell, och i en tid då hatbrotten ökar kan det vara ett motiv. Eller har mordet med hans framgångsrika arbete som kemist att göra? När ytterligare en homosexuell man hittas död, börjar Malin frukta att en sadistisk seriemördare går lös. Medan oron sprider sig i staden tvingas hon själv slåss mot egna problem, förstås.

Himla spännande och även om man kan ana vem som är mördaren så är det inte självklart förrän i slutet. Läsvärd, men inte hans bästa.

Fyra olika böcker, en som man verkligen måste läsa. Viveca Stens nya serie ser jag verkligen fram emot att läsa mer av. Hoppas det blir måååånga böcker 🙂

Missa inga inlägg: följ bloggen på Facebook och mej på instagram

4 svar på ”Boktips i mars

  1. Tack för tipsen,Just nu lyssnar jag mest, och inser att bästa platsen är i bilen då det är rätt jobbigt annars. För mig funkar feelgood bäst då jag behöver lättsamheten.

  2. Viveca Steens bok har jag kollat på och var lite sugen på att läsa. Kallentofts läste jag alla i början, men hade lite svårt för karaktären Malin och hennes destruktiva liv. Kom av mig och har inte insett att det kommit så många som 13 böcker!

  3. EN bok i veckan. Herregud! Gud vad ljuvligt, jag vill också ta mig tiden att läsa. Jag läser på mitt sätt, kollar serier =)
    Men OM jag ska läsa så tackar jag för tipsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *