Boktips inför trettonhelgen

Boktips inför trettonhelgen

Jag gillar att läsa och efter en lång utbrändhet kan jag äntligen göra det igen. Under en väldigt låg tid fattade jag inte vad jag läste, koncentrationen funkade helt enkelt inte. Det tog många år och var en stor sorg, men under 2019 har jag äntligen kommit igång igen och gjort det med besked.

Här är några av de senaste gobitarna som jag satt tänderna i:

Familjen Bridgerton – en annorlunda allians av Julia Quinn

Den här läste jag på flyget från Filippinerna och trots sina tätskrivna 415 sidor så tog den slut alldeles för snabbt!

Detta är en serie om åtta böcker som kommer som tv-serie på Netflix inom kort. I den första boken får vi lära känna Familjen Bridgerton och särskilt dottern Daphne som är både smart och vacker – men absolut inte vill gifta sej. Det vill inte hennes brors bästa vän heller, därför kommer de på en bra plan… say no more lixom…

Boken är rätt förutsägbar, men charmig, jag ser fram emot att läsa fortsättningen och även att se tv-serien.

Järnänglar av Martin Österdahl

Även denna bok är 400 sidor som känns som 20 typ… lättläst och spännande! Jag gillar böcker där man måste klura lite för att lista ut mördare och sammanhang. Detta är en sån bok.

Detta är den tredje boken i serien om Max Ange, fd militär. De två föregående är Be inte om nåd och Tio svenskar måste dö. Man behöver inte läsa de första för att ha behållning av trean, även om det förmodligen ger lite extra krydda med korrekt bakgrundsfakta.

Boken spänner över några få dagar i september 2011. En vecka innan det stora terrorattentatet hoppar en svensk diplomat från en balkong i Jerusalem. Är det självmord eller ej? Max är den som får i uppdrag att undersöka saken. Han hittar en massa spännande på vägen, bla ett svenskt brödraskap och höjdare som tidigare tagit livet av sej. Man känner igen en hel del från riktigt händelser, men med lite krydda. När alla bevis pekar mot honom själv får han lite problem kan man väl säga och hur han tar sej ur detta får ni läsa själva. Absolut läsvärd!

Välkommen till Flanagans – Åsa Hellberg

300 sidor mys! Ny romanserie med drama, kärlek och intriger. Linda Lansing växer upp i den lugna västkustidyllen Fjällbacka tillsammans med sin mormor, men när hennes far blir allvarligt sjuk och dör i slutet på 1940-talet reser hon till London och blir kvar där. Hon ärver sin fars hotell och motarbetas hårt av sina kusiner. Trots detta lyckas hon ändå på något sätt ta sej igenom svårigheterna och har snart det häftigaste och mest eftertraktade festerna. Att inte få en inbjudan till Lindas Lansings mytomspunna fester är en katastrof. Men Linda är i grund och botten en främmande fågel i denna värld, frågan är hur hon ska hitta sin plats, eller ska hon ge upp?

Småputtrigt, underhållande och rätt förutsägbart – men det är ju det man gillar!

Himmelskriket & Se mej falla av Mons Kallentoft

Kallentoft är författaren som bara öser ur sej romaner, hela 22 stycken (tror jag) på 7 år!!! Och de är sååå bra! Det är spännande, oförutsägbara intriger och ibland så otäckt att man nästan mår illa.

Himmelskriket är den tolfte boken i hans hyllade serie om kriminalinspektör Malin Fors, och den tredje i sviten som är inspirerad av de fem sinnena.

Allt börjar med att en liten pojke hittas död i en bil. När Malin Fors kommer till platsen sitter hans mamma i skuggan under ett träd med sonen tätt intill sig i famnen. Allt tyder på att det är mamman som glömt pojken i bilen och utredningen lägg ner. Men så enkelt är det förstås inte, då hade det inte blivit 300 spännande sidor. Det sker snart ett mord som gör att polisen måste återvända till fallet och en massa konstigheter nystas upp.

”Se mig falla” är berättelsen om en fars desperata sökande efter sin älskade dotter. En obehaglig skildring av det mörker som döljer sig under semesterparadisets glittrande yta. Tre år har gått sedan Tim Blancks sextonåriga dotter försvann under en resa till Mallorca. Han har lovat henne att aldrig sluta leta, ett löfte som slitit sönder hans äktenskap och fått honom att bosätta sig i Palma, där han försörjer sig som privatdetektiv. När han får i uppdrag att utreda en misstänkt otrohetsaffär dras han oväntat in en värld av korruption och skoningslös girighet. Och i begärens dunkla vrår tycker han sig plötsligt ana sin dotters skugga. Med fara för livet kastar han sig in i jakten på sanningen om vad som hänt henne.

Jag gillar Mons Kallentofts böcker och snart kommer det en till, har jag hört…

En cirkel av sten – Elly Griffiths

Det är himla kul med svenska författare, men det finns ju ett gäng utländska också. Elly Griffiths är en av dem jag verkligen gillar! Den här är inte alls ny, den kom redan i somras – men det var det där med att klara att läsa… det tog lite tid att komma till den här boken i högen.

Detta är den elfte boken i serien om rättsarkeologen Ruth Galloway. Ruth arbetar med en utgrävning i Norfolks saltängar och plötsligt hittas benrester i en cirkel av sten. De visar sig tillhöra en försvunnen tolvåring. Allt mer påminner om ett gammal fall, men det är många detaljer som inte alls stämmer. Det kommer brev, men brevskrivare är väl död sedan länge… Eller?

Griffiths har en skön ton, Ruth på minner lite om den där polisen Vera i tv-serien. Det är lite strävt men korrekt och arbetet sätts alltid först. Kommer man henne bara under skinnet så är hon allt annat än sträv. Jag ser fram emot kommande böcker.

Sen har jag även hunnit med att läsa Christina Erikssons nya Ensamvarg som var kanonbra! Janne Schaffers biografi som var väldigt intressant! Denise Rudbergs nya Nio Nätter som var väldigt spännande! Hösten har verkligen gett mej en nystart när det gäller läsande. Jag frossar i böcker och fattar vad jag läser. Jag behöver inte längre vara helt ledig och ha helt tyst runt mej, jag kan tom läsa på pendeltåget!

Så jag ska försöka bli bättre på att uppdatera här också och berätta om böckerna jag läser. Jag brukar vara duktig på att visa aktuella böcker på min instagram @marlenerinda så häng med där! Det ligger ett gäng till och väntar 🙂Ett svar på ”Boktips inför trettonhelgen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *