Bomber och granater! Förbjud skiten!

Bomber och granater! Förbjud skiten!

Hör du till dem som lägger pengar på fyrverkerier till nyår? Då är du en av dem som förstör för oss som har djur och du bidrar dessutom till att vår miljö mår ännu sämre än den redan gör. Du riskerar också att skadas eller att skada andra. Är det verkligen värt det?

Vår hund är uppvuxen på en skjutbana och kan sova sej igenom det mesta där. Men när han var 3 år var det några småungar som smällde av en massa smällare när vi var ute på promenad och en av dem gick alldeles över skallen på Baileys som blev livrädd. Efter det vägrade han att gå ut på flera dagar och när smällarna körde igång på nyårsnatten låg han och skakade i ett hörn och var i princip okontaktbar. En enda felriktad smällare förstörde både hans och vårt liv för all framtid.

Bild lånad från nätet

Nu har vi bytt fönster på huset och hittat små knep för att han ska klara nyår, men att ta en promenad dagarna runt nyår är uteslutet. Om man får ut honom så tvärvänder han och vill gå in om han hör minsta lilla ljud. Kvällskissarna görs väldigt fort precis utanför dörren om ens då… och det innebär att vi får gå upp på nätterna och släppa ut honom. Mellandagarnas aktiviteter måste planeras eftersom vi inte vill lämna honom ensam om det skulle skjutas när vi är borta. Att åka iväg till bekanta och fira nyår är uteslutet eftersom vi inte vet hur det är med fyrverkerier i just det området och hur mycket som hörs där vi isf ska vara.

Vi har hört om bekanta som sätter sina djur och sej själva i bilen vid 23.30 på nyårsafton och åker ut i skogen tills eländet är över. De kör runt till ca 00.30 och klarar på så sätt det värsta och kan pusta ut till nästa år. Det är sjukt! Å det är dax att det görs något!

Bild lånad från nätet

Varje år skadas ungefär 100 personer av pyroteknik, hur många djur som dör vet man inte. Att man ska ha fyllt 18 år för att både köpa och handskas med fyrverkerier bryr de flesta sej inte om. De som smäller runt oss är ofta ungar i 11-12 års åldern. Vem har köpt till dem? De som skadas är oftast män i 30-årsålder som varit onyktra. Smartskallar…

Vårt Ica Maxi i Alby har bojkottat all form av pyroteknik och därför handlar vi gärna av dem och uppmanar folk att handla där. Däremot bojkottar vi ÖB och Hornbach, som har en dubbelmoral utan like. De säljer djurtillbehör och fyrverkerier… de ger alltså med ena handen och dödar med den andra. Tycker ni att det är ok, så fortsätt att handla där – annars gör ni som vi och påtalar problemet direkt till dem och säger att ni inte vill handla där.

Smällarupproret jobbar stenhårt för att förbjuda alla form av pyroteknik och jag stöttar dem helhjärtat. Jag har även skrivit ett gäng motioner, artiklar och insändare om problemet. Å jag måste säga att jag är förvånad att inget politiskt parti tar ställning, Miljöpartiet borde ju göra det med tanke på att detta är enormt skadligt för miljön. Det är sällan jag är för förbud, men i det här fallet tycker jag att det är nödvändigt. Det är många länder som redan har ett förbud, nu är det dax för Sverige att också ta det steget. Man kan faktiskt fira nyår utan att skjuta av fyrverkerier, det är säkert!

Har du ett hjärta, bryr dej om våra djur och vår miljö då avstår du från fyrverkerier. Är du däremot en hjärtlös människa som inte bryr dej om att jag och många andra har en hund eller katt som sitter och skakar av rädsla pga dej – då är det bara att skjuta på. Men gör det nykter så att du inte skadar dej eller andra och ta ansvar och låt inte dina barn eller syskon använda grejerna. Det är din plånbok, dina pengar och ditt liv – men tänkt gärna på oss andra också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *