Cash is king?

Cash is king?

Har du alltid kontanter med dej? Eller är du en sån som alltid betalar med kort?

Jag har nästan alltid kontanter med mej, litar inte riktigt på elektronisk betalning. Sen är det klart att det sitter i ryggmärgen det där att det kostar att betala små summor med kort, men så är det ju inte längre. Förr var det ju även en avgift om man tog ut mindre än 300 i bankomaten och det sitter stenhårt fast i mej. Å eftersom jag är en vanemänniska så tar jag aldrig ut mindre än 300 och summor mindre än 100 kr betalar jag kontant.

Utomlands använder jag aldrig kort, där är jag för försiktigt kanske? Men jag tycker att man har bättre koll om man faktiskt betalar på ”riktigt”. Att se hur pengarna försvinner gör att man inte köper mer än man behöver på nåt sätt.

Martin är tvärtom. Han har aldrig kontanter utan betalar allt med kort. Så har barnen också blivit, men Senior har ändrat sej lite där. Numera har han hellre kontanter för att se vart pengarna tar vägen. Det är lätt att lura sej själv och låta platskortet går varmt. Å när man tittar på program som lyxfällan, ja då är det ju plastkortet som sätter folk i skiten. Eller nä förresten… det är inte kortets fel, det är människans!

Folk har ingen respekt för pengar. Jag tjänar inte särskilt mycket just nu, har aldrig levt för att jobba utan tvärtom. Jag jobbar för att kunna leva och vill inte jobba mer än jag behöver och då kanske man har lite mer koll? Jag vet exakt hur mycket jag behöver få in för att kunna överleva och lägga undan ett litet sparande. Hur många vet exakt hur mycket det går runt på? Varför ska jag jobba mer? Men kanske är det så att den som inte har ett överflöd har bättre koll? Jag vet inte…

Jag började jobba på riktigt när jag var 16, from då har jag alltid velat ha minst 10 000 som buffert annars har jag inte känt mej bekväm. Kanske en udda tanke för en tonåring, men jag ville vara säker på att det fanns pengar om jag behövde till något större. Så känner jag fortfarande. Men så blev jag ensam med två barn och åkte på smäll efter smäll och stod där med mina 68 öre på kontot. Jag klarade det med och träffade dessutom Martin på köpet  🙂

Men jag vill inte hamna där igen, det var ingen rolig känsla att vara helt pank. Så jag fortsätter min stenkoll och lever sparsamt. Numera sparar jag inte bara för en buffert, nu sparar jag för en helrenovering… av mej!

Hur betalar du? Kontant eller med kort? Är det olika beroende på var du är eller vilket belopp det gäller? Berätta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *