Dagens boktips!

Dagens boktips!

Ni-na-ni-na-ni-nana, Ni-na-na-na-nina… kommer ni ihåg han där där snubben som satt i en fåtölj och gav en massa boktips? Jag är inte riktigt lika velouraktig och har inte skägg, men boktips kan jag komma med!

Sommar och semester betyder läsning i mitt liv och den här semestern har jag redan läst ett helt gäng böcker, några som jag vill rekommendera till er andra som jag också vet läser mycket. Några av böckerna är ganska gamla, så ni har kanske redan läst dem… men ändå! Jag ligger lite efter lixom  🙂

När vi åkte till London läste jag ”Little Bee” av Chris Cleave. En både söt, humoristiskt och fruktansvärd historia om en liten flicka som kommer till England från Nigeria och hur hon upplever det nya landet och allt hon måste göra för att anpassa sej. Klart läsvärd!

Sen fortsatte jag med Åsa Linderborgs ”Mig äger ingen”. En fantastiskt fin skildring av hennes pappa, men fel och brister – men så älskad. En enda lång kärleksförklaring helt enkelt.

Efter det tog jag tag i ”14 år till salu” av Caroline Engvall, som det visade sej att jag redan läst. Men jag läste den igen, för att det är så fruktansvärt nyttig att läsa. Den handla om en 14-årig tjej som av en händelse halkar in på prostitution och hur hon till slut tar sej ur det. En hemsk berättelse som äcklar, upprör och berör.

Sen trodde jag att jag skulle ta en lättsam bok när jag började läsa Linda Skugges ”Men mest av allt vill jag hångla med nån”. Så var det inte… Hennes dagbok från 17-20-årsålder är allt annat än lättsam, det är ibland riktigt smärtsamt. Problem med finnar, kompisar, alkohol, kärlek och en massa annan skit. Att läsa om hennes väg mot att bli en erkänd skribent är intressant, men också en himla bra skildring av hur Stockholm var på 90-talet. Vi som var i ungefär samma ålder då, känner igen oss kan man väl säga…

Å nu senast sträckläste jag Magdalena Graafs bok ”Det ska bli ett sant nöje att döda dig”. Usch! En riktigt otäck berättelse om hur kvinnomisshandel ser ut när den är som värst. Men även en kärleksfull berättelse om en familj som ställer upp till 100% för varandra och hur livet kan vända på en femöring. Det som berör mej mest är hur en misshandlad kvinna faktiskt kan både förlåta och försonas med den man som nästan slagit ihjäl henne. Då har man ett stort hjärta, det hade jag nog inte klarat. Det här är en bok som precis alla borde läsa! Om Magdalen kan ta sej ur ett sånt förhållande levande och dessutom faktiskt numera umgås normalt med sitt ex och låt honom vara en närvarande pappa till sitt barn, ja då borde faktiskt andra som skiljer sej också kunna göra det. Det här är värsta tänkbara scenario och ändå har man satt barnet i första rummet och gett honom både en mamma och en pappa, trots bakgrunden. Det visar också att även den värsta tänkbara förövare kan förändras.

Nu ska jag ta en helt vanlig deckare: Små Gula Citroner av Kajsa Ingemarsson. Jag behöver nåt som är påhittat och lättsmält  🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *