De behöver din hjälp!

De behöver din hjälp!

Som ni vet så älskar jag Afrika och försöker att hjälpa till där det behövs i den mån jag kan. Vår pojke och hans familj i Gambia har haft en helt ok sommar tack vare vår hjälp. Nu har han även fått jobb tack vare våra kontakter. Det känns otroligt skönt!

Nu behövs hjälpen på ett annat håll. I Kongo bor professor Ellinor Ädelroth, hon ägnar sitt liv åt att hjälpa krigsdrabbade flickor och kvinnor. Kvinnor som blivit våldtagna, lemlästade och utfrysta. Varje minut våldtas en kvinna och man tror att så många som 2/3 är minderåriga barn. Det kom in en 3-åring med så svåra skador att läkaren som opererade henne skrek rakt ut. Flickan hade inget underliv kvar.

Kvinnorna har skottskador i underlivet, är sönderskurna av glasflaskor, har fått glöd uppstoppat, är gravida och smittade av olika sjukdomar. Inga åldrar är förskonade och i vissa byar har så många som 75% av kvinnorna blivit våldtagna, och är iom det även utstötta eftersom de är orena. Våldtäkterna har ofta skett framför ögonen på resten av familjen. Ibland har man sedan dödat och spikat upp offren på väggen.

Panzisjukhuset är stället de här kvinnorna kommer till och det är där professor Ädelroth numera arbetar efter sin pensionering. Till sin hjälp har hon chefsläkare Denis Mukwege som måste bo inne på sjukhuset för att få skydd. Efter att han offentligt gått ut och berätta om kvinnornas liv är han numera hotad till livet. Han har fått flera priser för sitt engagemang, men det har även satt ett pris på hans huvud.

Kriget och våldet fortsätter och kvinnorna blir fler och fler. På sjukhuset är man i stort behov av tvättmaskiner och nu kan vi enkelt hjälpa till genom att sätta in en slant på fonden som Ädelroth och Mukwege startat och de två ser till att pengarna kommer till nytta direkt. Bankgirot är 5659-8808 och kontot går via Pingstkyrkan i Umeå, märk insättningen med ”Tvättmaskiner till Panzis”. Ellinor Ädelroth tar hand om det praktiska och hör även av sej till givaren om mailadress anges.

Vill man stödja andra delar av sjukhusets behandling av de våldtagna kvinnorna, gör man det enklast genom att besöka Läkarmissionens sida eller klicka HÄR för att köpa en förlossning. Vi här i västvärlden har råd att hjälpa, minsta lilla krona gör nytta och kan ge de här kvinnorna ett nytt liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *