En alldeles vanligt otraditionell midsommarafton

En alldeles vanligt otraditionell midsommarafton

De flesta förknippar nog midsommar med vänner som samlas för att äta sill och jordgubbstårta. Så är det inte för oss. Traditioner är vi rätt dåliga på, men en och annan har vi faktiskt och de ser inte ut alls som hos de flesta andra.

När jag var liten firade vi midsommar på Öland. Jag tror att vi oftast åt hemma eller hos min moster, men var med i lekarna på Lammet & Grisen eller Hembygdsgården. Det var jag, mina föräldrar, någon av mina bröder, moster och hennes man, bekanta från Stockholm och ibland min farmor. Så var det iaf tills jag var 13-14 år, sen blev det ett glapp tills jag själv fick barn.

Numera vill jag gärna vara på Öland och äta både lunch och middag på Lammet och Grisen, för att det är så himla enkelt. Och gott! Lammet och Grisen är en spansk taverna på allvaret. där det serveras helstekt lamm och gris. Just på midsommarafton ingår sillunch i priset när man bokar middagen, så himla bra!

Vi brukar skriva på facebook att vi kommer att vara där och gärna tar sällskap, men att var och en får boka för sej. Just i år var det bara vi, andra år har killarna varit med, våra föräldrar och ibland en och annan kompis. Eftersom det är så många andra där så gör det inte så mycket att man är ensam, man får lixom sällskap ändå. Ett bra ställe alltså om man tycker det är tråkigt att sitta ensam, men även om man vill slippa laga mat och tycker att det där med traditionell midsommar är lite sisådär… här får du ingen Jansson eller jordgubbstårta! Istället får du 4-5 olika sorters sill till lunch, sallad, potatis och bröd – inte så jätteimponerande kanske. Men till middag! Då får du helgrillat lamm, gris, mängder med röror, grönsaker, potatis på både längden och tvären, bröd och en massa annat. Det är middagen man är där för!

Man sitter alltså inomhus, fast det är som ute eftersom taket är öppet. Medan man äter bjuder trubadurer på härlig musik och när man ätit klart kan man sitta på takterrassen en stund och se ut över allvaret. Det är så mysigt att tårna nästan krullar sej! Det är min midsommar när den är som bäst, solen skiner dessutom nästan alltid 🙂

Innan vi åt lunchen tog vi en rejäl långpromenad med hunden och strax innan middag tog vi ytterligare en. Trots ledighet och midsommarafton hade vi tagit 14 000 steg innan vi la oss. Dagen avslutades vid vår strand där vi tog lite bilder.

Jag somnade ovaggade efter en väldigt bra dag, med vetskap om att jag skulle få ytterligare en dagen därpå. Här är alla dagar nämligen bra. Jag älskar den här ön!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *