En sk influensers verktyg

En sk influensers verktyg

Bild tagen med stativ och fjärrkontroll

Det kan ju verka enkelt att blogga, lite text bara och någon bild kanske. Eller? Ännu enklare med instagram, bara en bild – text behövs ju knappt… eller? Riktigt så enkelt är det inte.

När jag startade min blogg i mars 2006 var det på Expressen, då kunde man inte ens lägga in bilder från början har jag för mej. Jag gjorde det iaf inte, det tog nog några månader. Jag vet att jag och ungarna åkte runt i Europa på sommaren 2006 och då la jag in en bild per inlägg för att visa vår resa. Mest för min pappas skull, som gärna ville veta var vi var och hur vi hade det.

En i sällskapet tar bilden

Sedan dess har bloggandet utvecklats, har man inte bilder – så är det ingen som läser. Har man dessutom dåliga bilder, så blir man inte särskilt intressant och då får man inte heller några läsare. Allt beror iofs på varför man bloggar, gör man det för sin egen skull eller för att få läsare? Min blogg är min dagbok, som stöd för mitt extremt dåliga minne – men jag vet ju att det är väldigt många som hänger med i mitt liv och då vill jag ju att det ska vara kvalité också. Alltså måste bilderna vara bra. Men vem tar egentligen alla bilder? Å hur får man bra bilder på sej själv?

Såklart har jag en mobil med bra kamera, men ska det bli riktigt bra bilder så behövs en riktig kamera – helst en systemkamera där man kan fixa med inställningarna själv. Jag nöjer mej med mobil och en liten kamera (med selfieskärm och timer), men Martin använder vår stora systemkamera mer och mer. Bilderna från Kroatien blev amazing!

Världens smartaste stativ

Ofta är jag ute och åker på egen hand och måste fixa bilderna själv. Då har jag ett litet stativ med fjärrkontroll. Jag kan ha stativet både till mobilen och kameran, och det fäster på det mesta med sina vikbara ben och magnetiska fötter. Köpt på Ullared för typ en hundring, klart värt det. Men det funkar med en kopp också, så ställer man mobilen i koppen och sätter igång timer eller videoinspelning. Med videoinspelning får man med allt man vill och kan skärmdumpa de bilder man vill ha, särskilt bra om man tex vill ha en bild där man hoppar eller tränar.

Skärmdump från video

Knepet är att ta många bilder, då menar jag MÅNGA. Man blir ju lite less när man ber någon ta bild på en och så tar de just EN och den blir dålig. Men så är det ju med folk som inte använder sociala medier, de är helt enkelt inte vana – man får ge tydliga instruktioner och be dem trycka av ordentligt 🙂

Jag har en liten påse med stativ, fjärrkontroll, fler olika powerbanks och laddningskablar. Påsen är alltid packad och batterierna är alltid laddade, så är den bara att ta med sej när man ska iväg. Tillsammans med min lilla kamera så blir det lite att hålla reda på och när man köper ny väska så är det noga att allt får plats. Ska jag ut och resa så ska även dator och lite annat få plats. Jag tycker inte om att blogga/skriva från telefonen, det blir snyggare i datorn.

Maken tar bilden

Jag har bloggat i många år nu och ser hur mina bilder hela tiden utvecklas. Jag startade mitt instagramkonto för kanske 5 år sedan och där syns det verkligen hur bilderna blir bättre och bättre. Jag vågar experimentera mer, testa olika vinklar, fråga om jag får ta en bild på personer jag träffar osv. Allt jag ser, ser jag i bilder. Martin har gått fotokurs under sommaren och har blivit en väldigt duktig fotograf. Tillsammans testar vi olika miljöer, färger och kompositioner. Förra veckan hade vi rent ut sagt skitroligt med kameran!

Har du inga större krav så funkar mobilen alldeles utmärkt. Vill du ha lite bättre bilder så är det en liten kompaktkamera du ska ha, en systemkamera behövs egentligen bara om du vill sälja bilderna för att tryckas på något sätt. Vill du kunna göra lite mer så skaffar du ett stativ med fjärrkontroll, det är rätt roligt att vara med på bilderna själv faktiskt och du behöver inte be andra om hjälp. Dina följare vill se dej och veta vem du är – och du får fler följare/läsare när de lär känna dej bättre.

Häftig bakgrund

Självklart är det enklast att ha en partner som tar bilderna, men har man inte det så går det alltså att lösa. Oavsett hur du gör, så släng bort blygheten – testa dej fram när det gäller kroppsspråket, ansiktsuttryck och vinklar. Hitta några olika poser som fungerar, en och samma hela tiden är tråkigt. Bilder bakifrån med läcker bakgrund kan ibland vara finare än framifrån. Våga prova! Det bästa med digitalkamera är ju att man kan ta massor med bilder och radera alla dåliga 🙂

Stativet har magnetfötter och benen kan vinklas

Selfiepinne däremot är inte min grej! Jag tycker det är svårt att trycka av och få en skarp bild, men för dej kanske det funkar. Se till att pinnen inte syns bara…

Mina knep är alltså en liten kamera som du alltid kan ha med dej. Stativ med flexibla ben och fjärrkontroll. Våga experimentera och ta mängder med bilder – alltid blir någon bra 🙂

Jag är absolut inte expert, men lite har jag lärt mej och lär mej hela tiden. Hoppas ni har nytta av några av knepen.

Mina bilder ser ni både här och på instagram @marlenerinda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *