En känslosam bokhög

En känslosam bokhög

Kan en bokhög vara känslosam? Kanske… den kan iaf innehålla böcker med en massa känslor. Å det gör den här högen definitivt! En hög som jag gärna skulle glädja en god vän med och det tänker jag också göra 🙂

Det var så mycket skit runt mej att jag fick ett stort behov av mysläsning. Så efter Viveca Steens spänningsroman, plockade jag fram några feelgood. Vad jag inte hade klart för mej var att böckerna jag valde hade massor med känslor av alla de slag. Stora känslor som djupaste sorg, svartaste svek och den starka och viktiga kärleken.


Vi tar högen uppifrån som vanligt, även om jag tror att jag läste dem tvärtom 🙂

Outsäglig sorg och saknad – Emma Gustafsson

Hur överlever man att vara den enda kvar efter en olycka, när hela den övriga familjen omkommit? Janne tar sin tillflykt till en liten stuga i Närke för att få vara ifred med sina tankar och läka. Han är deckarförfattare och hoppas att det manus han börjat på kan bli en väg ut ur det mörker han har befunnit sig i så länge.

Fia behöver pengar och är nöjd med att hon lyckats få sin stuga uthyrd under hela sommarperioden. Hon och dottern Lo kommer bo i ladan på tomten intill och tänker ha så lite kontakt med sin hyresgäst som det bara är möjligt. Dottern har dock andra tankar, hon släntrar titt som tätt över till Janne och han trivs i hennes sällskap.

Det ena leder såklart till det andra och i slutet av sommaren har Fia och Janne hittat varandra. Men båda har sina bagage och det blir missförstånd på vägen. Såklart. För så ska feelgood vara!

Jag tycker väldigt mycket om den här boken, den har lixom allt. Vilket är rätt otroligt med tanke på att författaren är en debutant. Jag reagerar dock på en sak och det är att i ett i övrigt vackert språk har man vid ett par ställen, helt obefogat, lagt in en del grova ord (k*k, kn*lla) som inte passar in. Jag hoppas man ändrar detta i ett eventuellt nästa tryck, då skulle boken vara helt perfekt. Grova ord kan såklart användas, men de passar inte in här.


Franska Frestelser – Camilla Thelander Eng

Detta är fortsättningen på den otroligt härliga ”Croissanter och kuriosa” i den sk Grännasvinten. Den första delen handlade om Hanna som startade secondhand butik med café. Den här delen handlar om Joséphine som levererar bakverken till caféet.

Joséphine är fransyskan som hittade kärleken i Sverige, flyttade till Gränna och startade bageri. När upplevelsegården Lyckan erbjuder sin äppellund till Joséphine ser hon en möjlighet att starta cidertillverkning. Som barn hjälpte hon till på sina morföräldrars cidergård i Frankrike och hon har längtat efter att få utnyttja sina gamla kunskaper igen.

Hon kastar sig över äppelskörden, men i nästa stund ställer ett telefonsamtal livet på ända. Det förflutna gör sig påmint och en resa till hemlandet blir oundviklig – men vem ska ta hand om bageriet? Och hon har ju lovat sig själv att aldrig någonsin återvända till Bretagne…

Det är så fint, starkt och berörande. Karaktärerna från den första boken finns kvar även här, så man får lite mer även av deras historia. Författaren har dock lovat fler delar, så man kan väl anta att det blir en karaktär i taget. Jag ser redan fram emot nästa. Det är extra roligt när man känner igen miljöerna som beskrivs och jag kommer att leta efter både caféet och bageriet när jag är i Gränna nästa gång 🙂


De fenomenala fruntimren på Grand Hotel – Ruth Kvarnström – Jones

Vilken fantastisk bok!!!

I början av 1900-talet är Stockholm en stad i förändring. Medan rika drömmer om större bostäder med alla de nya faciliteter som pengar kan erbjuda, drömmer de fattiga om mat till familjen, en rimlig lön och färre råttor på gatorna. Ottilia från lilla Rättvik kommer för att arbeta på omtalade Grand Hotel som styrs med järnhand av den respekterade Wilhelmina Skogh. Tillsammans med ett gäng andra kvinnor får de kämpa mot orättvisor och hinder i en mansstyrd bransch.

Vi får följa med en handfull olika kvinnor in i deras privata liv och tankar, samtidigt som vi får följa hotellets historia och dagliga verksamhet. Det är välskrivet, ett vackert språk, härliga karaktärer och en spännande historia – som dessutom till stor del är sann.

Författaren har fått en unik inblick i Grand Hôtels historia, läst hotellets privata anteckningar genom åren och på så sätt kan bjuda på en spektakulär resa genom vår, Stockholms och hotellets kulturhistoria. Detta är den första delen i serien ”Stockholms pärlor” och jag ser verkligen fram emot mer!

Vilseledaren – Viveca Steen

Jag älskar Viveca Steens böcker! De är spännande, snabblästa och lagom tjocka. Precis som de två böckerna precis här ovanför, kan man ju dessutom känna igen sej i miljöerna. Sånt gillar jag!

Den här gången handlar det om ett gäng festglada studenter som tåget till Åre för att åka skidor. Sedan går allt snett och plötsligt är bara fem kvar i livet. Ungdomarna vet inte vad som hänt mer än att de alla var både fulla och påverkade av annat. Polisen står som frågetecken och kommer ingen vart alls.

Poliskollegorna Hanna och Daniel tar sig an fallet med blandade känslor. Daniel har separerat och lider av skuldkänslor gentemot sin dotter. Hanna är på lyxig weekend med sin nya dejt och slits mellan honom och känslorna för kollegan. Snaskigt så det smäller om det!

Detta är fjärde delen i serien Åremorden som utspelar sej i den jämtländska fjällvärlden. Ingen har väl egentligen sagt hur många det kommer att bli, men jag hoppas på några till. De första har dessutom filmats och kommer som serie på Netflix snart. Me like!


En riktigt härlig bokhög. Nu ska käre maken läsa ett par av dem, sen ska allihop skänkas bort. Jag sparar nästan aldrig böcker och läser aldrig om en bok. Det finns så mycket bra böcker och alldeles för lite tid, så det är bättre att ge bort dem tycker jag. Det är dessutom kul att glädja någon med en riktigt bra bok. Så det gör jag gärna!


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Ett svar på ”En känslosam bokhög

  1. Det verkar vara en bra hög med många bra böcker. Blev sugen på boken om Stockholm och grand hotel, samt den boken med deckarförfattaren. Får se när jag plockar upp dem 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *