Enda sättet???

Enda sättet???

I Expressen idag kan man läsa att magoperationer är enda sättet att gå ner i vikt. What?!

En gastric bypass kostar ca 140 000 kr och sedan tillkommer sjukskrivning 2-4 veckor. Jag säger ingenting om själva ingreppet, klart det fungerar! Men jag vägrar gå med på att det är det enda eller ens det bästa sättet för någon som är tjock! Ja, jag säger tjock eller rent av fet, för det är det allt handlar om. Inga omskrivningar här inte! För att få göra en operation ska man ha en stor övervikt, man är alltså fet. Man ska även ha försökt en mängd andra sätt för att gå ner i vikt. Efter operationen har man en så pass liten magsäck att man bara kan äta ytterst små mängder i taget, klart man går ner effektivt i vikt. Men magsäcken går att töja och därför är det många som ändå lyckats gå upp i vikt igen. Operationen minskar magsäcken, men den lär oss inget om vårt beteende eller hjälper oss att förstå varför personen blev tjock från början.

Martin gick ner 70 kg med Viktväktarna. Först tog han bort 10 kg på egen hand och sen tog han ytterligare 60 med VV. Det tog honom 53 veckor och under den tiden lärde han sej varför han blivit fet och hur han skulle leva resten av livet för att in blir tjock igen. Visst har han pendlat upp och ner i vikt sedan dess, men han kan äta vad han vill i den mängder han vill och sen vet han hur han ska göra för att ställa vågen till rätta igen. Han var godkänd för operation, men han vägrade! Han ville inte ha en ”snabb-lösning” eftersom detta inte skulle lära honom något. Han ville inte äta en bergänsad mängd mat eller genomgå en operation med de risker den medför.

En operation kan nog lösa mycket för många, men att påstå att det är enda lösningen är ett hån mot alla dem som precis som Martin lyckats på egen hand. Jag har flera vänner som opererats och idag mår bra. Men jag har också hört om folk som mixat milkshake med jordnötter och chips för att kunna äta så mycket som möjligt av den varan, de har inte lärt sej ett smack! Några bekanta som gjort operationen har dessutom gått upp alltsammans igen… och då blir jag förbannad! De har fått en förmån som de bara kastat bort och dessutom har mina skattepengar gått till något som de inte värdesatt!

Hos oss har vi medlemar som behöver gå ner allt från 5-80 kg. De allra största blir glada och förhoppningsfulla när de ser Martins tjockis-bild. Han förstår hur de mår och vad de går igenom. De får förtroende för honom och förstår att om han kan – så kan de också! Vi har bla en liten (kort) tjej som behöver gå ner ca 40 kg, på ett halvår har hon gått ner nästan 20 och är överlycklig. Att se hennes självkänsla växa i takt som kilona rasar av henne är så häftigt! Att få vara med på hennes resa är en otroligt förmån. Vi VET att vi kan hjälpa folk om vi bara får chansen. Det är ingen ”quick-fix” och det är inte alltid roligt, men det går! Vi behöver inga nålar, mediciner, operationer eller sjukskrivningar. Vi behöver bara en persons tid och tålamod. Några 140 000 kostar det inte heller, bara 350 kr per månad. Och inte en enda skattebetalare behöver bidra…

Operation är inte den ENDA metoden, men det är bra att den finns som alternativ.  Den som är beredd att prova något annat är hjärtligt välkommen till oss! Det går bra att börja redan idag, vi finns i Rönninge Gymnasium kl 17.30 ikväll. Varför vänta?

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *