Enkel och smal äppelkaka
Just nu trillar äpplen ner från grannarnas äppelträd. Så jag tänkte att en väldigt enkelt, snabbt, gott och smalt recept på äppelkaka kunde passa. Vi la ut det i Du i Fokus för ganska länge sedan och det har varit väldigt populärt. Så poppis att tom land.se la ut det i sin nätupplaga 🙂
Så nu lägger jag ut det här med, så alla ni ska få chansen att testa det. Himla gott är det och eftersom det bara är 13 SP (enligt anvisningar med sötningsmedel och lättkvarg) för hela formen är det helt ok att sätta i sej halva kakan själv! När kan man gör det med gott samvete?
Till en form behöver du:
- 2 ägg
- 3/4 dl socker (strösötningsmedel för Viktväktare)
- 150 g eller 1 ½ dl kesella/kvarg (1% för Viktväktare)
- 6 msk vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 krm vaniljsocker
- 2 äpplen, syrliga (typ Granny Smith)
- malen kanel
- 2 tsk mandelspån
- 1 tsk smör/flytande margarin till formen
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader, smöra en bakform.
Skala och kärna ur äpplena. Skär i klyftor och lägg i en stor skål. Sikta över kanel (runt en matsked, mer eller mindre beroende
på hur
mycket kanelsmak man vill ha). Blanda om klyftorna så att
kanelen täcker alla klyftorna.
Vispa ägg och socker kraftigt. Blanda torrvarorna och vänd
ner de och kesellan i äggsmeten. Blanda väl men försiktigt.
Häll smeten i formen. Stick ner äpplena i smeten. Strö på
mandelspån. Grädda kakan ca 30 minuter.
Servera gärna med en klick grädde, glass eller vaniljsås.
Just idag testar vi ett annat recept med plommon, så får vi se vad det blir 🙂