Fattar du allt?
Core, Tabata, Pilates, Bulka, Chins… vet du vad orden betyder eller är det rena grekiskan för dej också? Jag fattar varför folk inte vågar går till gymmet! Man känner sej ju som en idiot när man inte förstår vad de pratar om. Jag ska försöka reda ut några av begreppen tänkte jag.
Först och främst ska vi kanske tala om vad ett gym är. Det är en plats dit man går för att träna olika träningsformer. Här kan finnas en särskild lokal för styrketräning med en mängd olika maskiner och redskap, men även lokaler för gruppträning som ibland är ledarledda som tex bodypump och step.
Det vanliga är att man träningar styrketräning för att helt enkelt bli starkare, eller motion som gör att man orkar tex gå eller springa längre. En motionär tränar oftast för nöjes skull, en elitmotionär tränar oftast för att tävla på något sätt.
Träningformer:
Styrketräning – Muskelbelastande träning med syftet att utveckla muskelns styrka, snabbhet, uthållighet och muskelvolym eller kombinationer av dessa.
Cirkelträning – olika övningar som görs i en följd. När man gjort alla övningar en gång börjar man om igen.
HIIT-träning, high intensity interval training. Intervallträning i högt tempo som gör att du kan dra ner på träningstiden, samtidigt som du får ut lika mycket av din träning.
Yoga kan vara ett sätt att förena kropp och sinne. Det kan hjälpa dig att hitta lugn, varva ned och sträcka ut.
Pilates bygger upp flexibilitet, styrka och uthållighet, bland annat genom andning och övningar som stärker de stabiliserande, samt de djupliggande musklerna i bålen.
Tabata är en träningsmodell med en serie av exakt åtta intervaller om totalt 4 minuter; 20 sekunder max ansträngning följt av 10 sekunders vila. Intensiteten ska vara mycket hög.Träningsformen ger extremt snabb ökning av både uthållighet och explosivitet
Core är träning för mage-, bål och ryggstabilitet. Core förbättrar den funktionella styrkan i balans och rörlighet, vilket i sin tur minskar risken för skador.
Bodybalance är pass med inspirationer från Yoga, Tai Chi och Pilates. Du tränar balans, styrka, rörlighet och avspänning. Koncentration och närvaro för kropp och själ.
Zumba kommer från traditionell musik såsom cumbia, salsa, samba och merengue, latinska rytmer med glödheta danssteg.
Spinning är cykelpass i grupp. En skonsam träningsform som tränar främst de stora musklerna i benen vilket bidrar till starkare hjärta, bättre kondition och sundare blodcirkulation.
Step – man går upp och ner på en låg sk steplåda och tränar på så sätt rumpa och lår. Går även att kombinera med burpees, armhävningar och viktplatta d v s övningar för att arbeta även med överkroppen.
GRIT är explosiv spänstträning som gör dig snabbare och starkare. Här använder du dig av steplåda och viktplattor som redskap för att öka intensiteten.
Bodycombat har tekniker från Karate, Tae Kwan Do, Capoeira, Boxning och Muay Thai.
EFIT står för Effektiv Funktionell Intensiv Träning. Träningsformen består av korta och intensiva pass uppbyggda av funktionella rörelseövningar som effektivt gör dig allsidigt vältränad.
CrossFit kretsar kring naturliga rörelser; sitta ned och stå upp, springa, lyfta, kasta, klättra, hoppa, knuffa och släpa.
Träningsord:
Set – 1 set är en grupp repetitioner
Dropset – När du kört färdigt ditt set sänks vikten och kör vidare direkt på nästa set utan vila.
Superset – Här alternerar man övningar med kort vila emellan sina set.
Reps – Förkortning på repetitioner.
Basövning – knäböj, marklyft, bänkpress och militärpress.
Exentrisk träning – Fasen i övningen där muskeln sträcks ut, tex nedåtfasen i en knäböj. Oftast är man starkare i denna fas och kan användas om man vill belasta musklerna extra mycket.
Koncentrisk träning – Fasen i övningen där muskeln förkortas tex uppåtfasen i en knäböj. Den explosiva fasen i övningen.
Periodisering – Är när man delar upp sin träning i olika perioder med olika syften
Fria vikter– Skivstänger, hantlar, kettlebells alltså inte maskiner.
V-stång– En stålstång med en liten böj på mitten likt ett V med viktskivor på ändarna.
Chins – Styrketräningsövning där man hänger i räck/stång och drar sig upp med hjälp av breda rygg-, skulderblads- och armmuskulaturen så att hakan (chin på eng.) når över stången.
Core är det engelska ordet för kärna, som syftar på att man tränar kroppens kärnparti, rygg och mage, vilket är fundamentalt för kroppshållning och balans.
Dips – Styrketräningsövning där man har armarna längs med kroppen och hänger på två dipsräcken. Ifrån denna utgångsposition låter man tyngdlagen verka och böjer på armarna och bromsar på vägen ned med armarna, axlarna och bröstmusklerna. När man kommit så långt ner att överarmarna ligger vågrätt, kontraherar du dessa muskler så att kroppen återigen når ursprungsläget.
Funktionell träning – Träning som aktiverar många flera av kroppens muskelgrupper samtidigt och som ställer krav på styrka, balans, rörlighet och koordinationsförmåga.
Parövning – En styrketräningsövning eller rörlighetsövning där man jobbar två och två, dvs. i par.
Progressiv belastning – Innebär ökande belastning, vilket är nödvändigt om man vill utveckla sin styrka.
Rörlighetsträning – Ett begrepp för all träning som syftar till att utveckla eller bibehålla rörlighet i kroppens muskler, för att i sin tur antingen kunna prestera bättre inom en idrott eller motverka stelhet och skador. Rörlighetsträning kan delas upp i statisk rörlighetsträning och i dynamisk rörlighetsträning.
Spänstträning – Den del av träningen som syftar till att utveckla spänstförmågan. Tränas genom upphopp, nedhopp eller plyometriska hopp i antingen vertikal eller horisontal riktning.
Träningsvärk – Beror på mikrobristningar och förändringar i muskelcellernas fibriller efter hårt belastande träning.
WOD – står för Workout of the day.
Pistols – enbensknäböj med ena benet utsträckt rakt framåt.
Övriga ord som folk slänger sej med:
Rippad – någon med lågt kroppsfett.
Bulka – Period där målet är att öka i vikt och muskelmassa men inte lägga på sig kroppsfett.
Deffa – Period där målet är att minska sitt kroppsfett utan att tappa muskelmassa.
Anabol fas – Kroppens vila- och reparationsfas efter träning.
Katabol fas – Kroppen uppbyggnadsfas efter träning.
Maxpuls – Den högsta pulsen som uppmäts vid maximalt arbete med stora muskelgrupper.
Allsidig träning – Träning som syftar till ett allsidigt uppbyggande av kroppen utan specifika mål.
Bål – Den del av kroppen som återstår då man kapar av armar, huvud och ben. Bålpartiet i samband med träning förknippas dock oftast med den nedre delen av bålen, eftersom denna del i störst utsträckning samordnar under- och överkroppens rörelser.
Bålstabilitet – en god sådan bör eftersträvas för mer effektiva rörelser, ökad kroppskontroll och för minskad skaderisk.
Detta är bara en del av alla knepiga ord som finns, men tror jag kommit ihåg de vanligaste… ni får fylla på med fler 🙂
Jag tränar på Curves som tack och lov håller sej mestadels med svenska ord. Det är rätt och slätt cirkelträning, vilket innebär att det står ett gäng maskiner i en cirkel. Maskinerna har olika uppgift och när man gått ett varv har man tränat igenom hela kroppen. man använder enbart sin egen kroppsvikt och det tar 30 minuter.
När jag tränat är jag hungrig, då är ägg och kyckling bra mat. Jag använder inte kosttillskott, shaker och sånt. Jag vill ha vanlig mat! HÄR finns en massa bra äggrecept och HÄR finns en massa bra kycklingrecept!
Å du… man behöver inte träna för att gå ner i vikt, det fixar du med mat. Tränar gör man för att bli friskare 🙂
Ett svar på ”Fattar du allt?”