Förbjud smällare och fyrverkerier!

Förbjud smällare och fyrverkerier!

Då är vi där igen, vid den tid på året då man får avstå hundpromenader eftersom ungdomar skjuter hejvilt med allt de kommer över. Den tid på året då handlare försvarar sej med att ”ja men vi säljer bara till personer över 18 år”… Kanske det, men vem ger de i sin tur sina inköp till???

I mina ögon handlar det inte bara om våra husdjur, utan om alla! Våra äldre blir skrämda, våra flyktingar blir påminda om hemska händelser, det uppstår bränder och naturen blir både förfulad, nerskräpad och förstörd. Att fyrverkerier faktiskt är stora miljöbovar verkar ingen tänka på.

Jag sagt det förut och säger det igen. Jag är ingen större förespråkare av förbud, men när det gäller pyroteknik så verkar det som att vi behöver ett förbud. Kanske skulle bara utbildade personer med certifiering få handskas med smällare och fyrverkerier? Då kanske ett gäng unga människor skulle behålla sina fingrar och ögon. Några barn färre skulle se sina pappor skadas och det skulle förmodligen stå kvar ett och annat hus som inte skulle brinna ner… om inte detta är skäl nog för ett förbud så kan man alltså lägga in miljöaspekten också. Eller hur arbetsförhållanden för dem som tillverkar eländet har det. Att 10 000 medarbetare under 15 år i Kina har omkommit i fabriksexplosioner…

Egypten och Tanzania har totalförbud. Vad är det som hindrar Sverige från att ta det steget? Jag hoppas att ni gör som jag och handlar i de kedjor som tagit avstånd från försäljningen och vad jag vet just nu är det samtliga ICA Maxi, Rusta, Plantagen och Coop. De måste få bevis för att deras ställningstagande är viktigt och att då pusha för dem och i bästa fall ge dem nya kunder är väl ett bra sätt att tacka dem. Ni får gärna fylla på listan med butiker här under i kommentarer.

Man kan också gå med på Smällarupproret på Facebook, en aktiv sida där man får en massa bra information. Året om, inte bara nu när det är aktuellt. Alla måste hjälpas åt, annars kan det inte bli någon förändring. Visst är det fint med fyrverkerier på nyårsafton, men det är inte värt de skador de orsakar. För skador blir det, ingen kan säga något annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.