Gago och Jöback!

Gago och Jöback!

Jag har sagt det förr och säger det igen – jag älskar biografier! Innan jul läste jag två väldigt fina som jag borde tipsat om som julklappstips, men jag hann helt enkelt inte. Tyvärr, för de är väldigt fina presentböcker. Ett tips om någon fyller år nu efter jul.

Peter Jöback känner alla till och vet en del av hans historia, Gago eller Dragomir Mrsic behöver ibland lite mer presentation – men säger man bankrån och Snabba Cash så vet nästan alla vem han också är. Bägge släppte sina biografier under november och december, så ni kanske har sett dem även om jag inte hunnit tipsa om dem. Eller sett dem på min instagram @marlenerinda, där lägger jag ju upp alla böcker jag läser.

Jag vill börja med att berätta om Dragomir (Gago) Mrsics bok ”Där jag kommer ifrån”. Den förde nämligen med sej att vi fick kontakt på instagram och att vi senare träffades och kunde säga hej när vi var på inspelning av Babbens program ”1 mot Sverige”. Han gillade min recension (Läs den gärna HÄR) och delade den på sina sociala kanaler.

Det var verkligen en bok som grep tag i mej och berörde mej. Jag fattar inte att han fortfarande lever. Gago har levt ett hårt liv, att han överlevt är helt otroligt. Att hans sambo varit med i 20 år är helt obegripligt, där kan man snacka om stark kärlek och kärlek mot alla odds. Kopplingen till Botkyrka och Fittja är såklart en extra ingrediens för mej, som också bor i kommunen. Jag vet ju exakt vilka områden han berättar om och har dem bara ett stenkast bort. Jag vet också exakt vilka svårigheter och fällor som finns i den delen av vår kommun. Sånt som jag sluppit hela min uppväxt, för att jag bor på ”rätt sida”.

Att få följa med på hela hans resa från forna Jugoslavien till livet han lever idag är väldigt intressant. Det är en rätt otroligt resa och ganska smutsig. Han har gjort många människor illa på vägen och det är han väl medveten om. Men att se vändningen och framgången han ändå har fått är så häftigt. Den har definitivt inte kommit utan hårt arbete. Om han kan vända sitt destruktiva liv så borde alla kunna göra det. Jag brukar ju inte gilla uttrycket ”Kan jag – så kan alla”. Men kan han vända sitt liv så kan faktiskt alla, även om alla kanske inte blir filmstjärnor. Man kan ju däremot bli lite mer svenskt lagom… Ni fattar säkert vad jag menar.

Peter Jöbacks ”Att bära sig själv” då? Också en bok som jag föll pladask för. Å då har jag ändå redan sett honom berätta om sitt liv på ”Stjärnorna på slottet”, hört hans sommarprat, sett hans show och även filmen ”Jag kommer hem till jul”. Mycket av hans historia har berättats och jag har lyssnat. Ändå gav boken ännu mer. Jag trodde lixom att det värsta var berättat, men så var det inte. Eller jo… en del, men nu fick man hela historien bakom och livspusslet fick fler bitar. Jöback har såklart inte berättat precis allt nu heller, en del saker går helt enkelt inte att berätta om – men nu känns historien ändå komplett för oss som inte var där och man kan förstå honom på ett annat sätt.

Detta är inte heller någon vacker berättelse (HÄR finns min recension), det handlar ju om övergrepp, missbruk och en massa annat. Sånt som ett litet barn inte ska gå igenom eller utsättas för. Tänk att gå igenom ett helt liv och lägga all skuld på sej själv, när man egentligen bara var ett oskyldigt barn. Så hemskt! Och det krävdes mycket av Jöback för att ta bort skulden och lägga allt bakom honom. 6 veckor på behandlingshem är lixom inte enkelt… men effektivt som det verkar.

Gago och Jöback är nästan lika gamla och har levt så totalt olika liv. Därför kanske det blev extra intressant att läsa böckerna efter varandra. Två medelålders män, med helt olika bakgrund – som idag lever ett liv i harmoni. Den ena fd bandit med fängelsetid i ryggsäcken, den andra firad barnstjärna med en självklar framtid inom musiken. Så olika, ändå med många likheter.

Så kanske det är: vi är alla väldigt olika, med olika bagage – men ändå rätt lika. Ett är iaf säkert och det är att vi alla har rätt att vara lyckliga. Frågan är ju bara hur man kommer dit? Gago och Jöback hittade sin väg och visar vägen som tog dem rätt. Vi andra kan ta del av deras erfarenheter och sedan välja vår väg. I jakten på lyckan.

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

7 svar på ”Gago och Jöback!

  1. Tänker att de borde vara en förebild. Det du skrev. Kan jag, kan alla. Finns en till som jag ser kan tillhöra dom. Zlatan…. Sen får det aldrig bli så att man ska behöva bli kriminella för att få det bra 🙂

  2. Om du gillar självbiografier så antar jag att du har läst Andreas Lundstedts bok, det rörde verkligen mig.
    Jag gillar också att läsa självbiografier så jag får nog kolla in böckerna.
    Tack för tipset!

  3. Självbiografier och livsöden är intressanta att läsa. Läste nyligen Tina Thörners biografi och den var riktigt intressant. Tack för tipsen!

  4. Tack för tipsen! Har inte läst dem men de låter verkligen som böcker som berör! Så intressant att läsa om människor som varit med om så mycket och ändå kan stå så starka idag och berätta om det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *