Historien om julhälsningen

Historien om julhälsningen

Ända sedan jag var liten har jag fascinerats av julhälsningen på i Alfa Lavals fönster. Ni som inte bor i Tumba, eller i närheten, har såklart ingen aning om vad jag pratar om. Ni har missat nåt 🙂

Här i Tumba finns ett par större företagshus, Alfa Laval, eller om det är De Laval, hyser in sej i ett av de högsta. Mellan Lucia och trettonhelg önskar de God Helg med hjälp av hela huset. Hälsningen görs av röda lampor i utvalda fönster och det är när lamporna lyser som det är jul på riktigt.

Vad jag vet så har traditionen med julhälsningen varit sedan 1964. Från början var det ett samarbete mellan en man utanför och en man inne i huset, som ställde lamporna på rätt plats. Då fanns inte röda lampor, utan man färgade dem med något som tydligen stank rätt mycket. Trots doften var det lite prestige att ha ett kontorsrum med röd lampa, redan från början.

Första åren stod det God Jul, sen ändrade man till God Helg. God Jul har ju en viss begränsning, God Helg funkar ju en lite längre period. Man brukar som sagt tända vid Lucia, men under pandemin tände man redan första advent. Kanske som uppmuntran under en kämpig period.

Numera står det inga gubbar och viftar, nu finns såklart ett schema som gör allt lättare. Lamporna finns dessutom att köpa röda numera, så man slipper färga dem. Och de luktar inte illa heller längre 😛

Vi passerar huset och ser julhälsningen varje dag och det är lika mysigt varje år när den tänds. Å varje år försöker man få den perfekta bilden, såklart. Ni får avgöra själva vad ni tycker, men jag tycker detta är supermysigt!

Men jag undrar såklart hur detta kom till? Vem kom på att man skulle ha hälsningen? Nån som vet? H*n borde få en särskild utmärkelse av kommunen.

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

11 svar på ”Historien om julhälsningen

  1. Jag blir glad av sådan hälsningar, det är fint. Någon har tagit sig tid och engagemang för att sätta ett leende på en människa som de aldrig har mött.
    Älskar sånt!

  2. Jag var på ett möte i ett av dessa kontor. Det knackade på dörren och in kommer vaktmästaren med en röd lampa som ”bara” skulle ställas i fönstret. Det var stort för en Tumbabo som fick uppleva det från insidan❤️😍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *