Grå starr som ganska ung…

Grå starr som ganska ung…

Förra hösten hade jag tänkt att göra en laseroperation och samtidigt byta linserna i mina ögon för att slippa glasögon. Under rutinkontrollen hos läkaren såg man att jag hade början till grå starr och att operationen inte kunde göras. Snopet!

Här har jag förberett mej i flera år och till slut tagit beslutet om operation. Jag är nämligen väldigt tveksam till att göra ingrepp i mina ögon, vansinnigt rädd ska man väl säga. Så det var ett stort steg för mej att ens gå dit och se om jag ens kunde bli godkänd för det. Å allt såg perfekt ut ända tills jag sa att jag ville kolla detta med grå starr eftersom min pappa och farmor har det. Läkaren tyckte att jag var lite för ung, men kollade ändå och hittade det jag kände på mej på nåt konstigt sätt.

Som 42-åring hade jag en påbörjad gråstarr, inte väl utvecklad – men den fanns där. Han ville att den skulle mogna och att jag skulle vänta med operationen. Nu har den mognat och jag är mer än irriterad över min syn. Hur jag än putsar glasögonen så ser jag inte ordentligt ändå. Det är knepigt att köra i mörker och jag ser inte konturer ordentligt. Ögonen är trötta och svider ofta.

Så nu har jag beställt tid hos Dr Kompis (vår husläkare) för att få remiss till en ögonläkare som kan se hur långt grå starren kommit. Jag känner själv att det är dax att göra något och tänker ge landstinget en chans. Jag skulle opererat mina ögon privat, men nu blir det genom landstinget och då blir det förstås billigare även om väntan kan bli lite längre.

Det som började som en ren lyxoperation har nu blivit en medicinsk nödvändighet. Så kan det gå. Det är jag och alla 70-åringar, typ… medelåldern för operation för kvinnor är 70, så jag är lite före min tid kanske man kan säga. Men solen är en risk för ögonen och sol har jag ju utsatt mej en hel del för… så mitt råd till er är att skydda era ögon med solglasögon så gott ni kan och glöm inte barnens ögon.

4 november ska jag till läkaren, så får vi se hur snabbt allt går efter det. Jag hoppas slippa putsa glasögonen snart… det är lite tröttsamt när de aldrig blir helt rena  🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *