Hata vs Avsky

Hata vs Avsky

Ibland kan man höra ”Jag HATAR honom!” eller ”Jag HATAR verkligen folk som gör så…”. Hata är ett väldigt starkt ord som är så negativt laddat att jag försöker att inte använda det. Avsky däremot, det funkar bättre för mej. Det är inte lika negativt laddat och skapar inte lika starka vibbar.

Vad är det för skillnad då?
Enligt mej är ordet hata något som man gör aktivt, som tar energi och då man tycker så illa om någon eller något att det stör och upptar en stor del av ens liv.
Att avsky är lite mindre aktivt, något som mer än irriterar men kanske inte upptar så mycket tid och energi. En ganska stor skillnad enligt mej.

Jag aktar mej för att hata. Jag har hatat och vet hur hatet äter upp en inifrån och hur hela jag upptas av negativa tankar dygnet runt, så vill jag inte leva. Det är utmattande att känna hat och man blir en bitter människa av det. Så vill jag inte vara. Samtidigt förstår jag människor som hatar och som fastnat i hatet, det är lätt gjort…

Därför väljer jag att istället avsky eller tycka väldigt illa om.
Det här är exempel på såna saker:
Våld i alla former
Kriminalitet
Maktmissbruk
Droger
Mobbing i alla åldrar
Brott mot barn
Dödliga sjukdomar
Orättvisor
Fattigdom
Kyla, hösten, vintern, svettdoft och bönor i alla former…  🙂

Visst skulle jag kunna säga att jag hatar våld, men skulle jag säga det skulle det för mej innebära att jag aktivt skulle tänka på detta mer än jag vill. Heller lägger jag tankarna på att älska livet och kärleken och försöka dra mitt strå till stacken om en bättre värld där våldet tar en mindre plats än kärleken. Förstår ni vart jag vill komma?

Jag ser hellre att vi fokuserar på det positiva för att förminska hatet i världen och istället föra fram allt positivt som finns i livet så att vi alla kan må bättre och skapa en bättre värld för våra unga. Att fokusera på allt negativt skapar bara onda spiraler som inte för något gott med sej. Befinner man sej i en negativ persons närhet, så blir man ofta negativ och det tar onödig energi. Att istället sprida positiva signaler gör oss alla gladare, vi tänker klarare och blir bättre människor.

Jag har slutat hata, men kan sträcka mej till att avsky – men mest älskar jag  🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *