Hatet och världskrigen börjar i tv-soffan

Hatet och världskrigen börjar i tv-soffan

Jag blir chockad! Rejält chockad! Detta pga vad folk skriver på facebook efter gårdagens VM-match där Sverige mötte Tyskland. När människor som jag kallar mina vänner skriver k*k och en massa andra tillmälen, om de tyska spelarna och sedan spyr galla över våra svenska spelare – då skäms jag och förstår varför det blir världskrig. Allt börjar ju där vi står, eller i tv-soffan!

Mitt förhållande till fotboll är väl gott, men inte särskilt intensivt. Jag vet att det är VM, jag har tv´n på och tittar med ett öga. Jag hänger med hyfsat men är inte ledsen när VM är över. Igår satt jag och tittade på matchen precis som många andra. Vi hade dukat upp med lite gott att äta och dricka och såg fram emot att se våra landsmän spela. Jag hade innan sagt att det skulle bli 2-1 till Tyskland och fick tyvärr rätt… i sista sekunden kan man väl säga. Å där började det.

Jag förstår att man kan bli besviken när ens land förlorar en match, men från att blir besviken till att börja skriva k*k och en massa annat på facebook till att även skriva hotfulla kommentarer på spelarnas instagram och facebook-sidor är att gå för långt. Att se vänner göra detta är fruktansvärt obehagligt! Vad kallar de mej för när jag inte gör som de vill…? Å de som har barn, vad lär de barnen? Hur känner barnen när föräldrarna går upp i atomer pga något så simpelt som en förlust i VM? Föräldrar som blir så förbannade att de börjar hota spelarna – det är inget annat än sjukt!

Herregud, det är ju faktiskt bara fotboll! Å andra sidan… om man reagera så här vid en fotbollsmatch hur reagerar man då när det verkligen gäller något som är viktigt på riktigt? Jag förstår var hatet kommer ifrån och varför världen ser ut som den gör. Om mina vänner (som jag ändå tycker är hyfsat civiliserade) kan göra så här, så förstår jag att det finns andra som kan göra betydligt värre saker och som hotar folk av vana och på rutin. Att det finns folk som misshandlar både sin kvinnor, barn och ovänner är plötsligt inget konstigt… skrämmande tanke va?

Och de vänner jag har som kallar fotbollsspelarna för k*k vad kan de egentligen hitta på när de blir ännu mer förbannade? Om de blir så förbannande för en förlust i fotboll, hur förbannade kan de då bli om de själva blir utsatta för något… jag vågar knappt tänka tanken. Jag blir faktiskt rädd på riktigt. Hatet är så nära oss och blev så påtagligt igår. Att dödshota någon pga förlust i en fotbollsmatch är ju galet, en person man inte känner eller ens har någon relation med – en som ”bara” spelar boll. Jag förstår att det finns en hel del känslor i sport, men så här? Fruktansvärt obehagligt. Och obegripligt!

När jag ser det här hatet förstår jag varför vissa partier går mer framåt än andra och varför det finns gängbråk och världskrig. Hatet växer och kommer in i våra vardagsrum. Våra barn ser detta och barn gör som bekant som vi gör – inte som vi säger att de ska göra… de växer upp och blir fostrade med det här hatet. Det blir vardagsmat. Är det konstigt att det finns mobbing? Barnen ser ju hur man ska göra, särskilt när någon misslyckas. För dem blir det normalt att skrika på den som ligger och kalla denna för namn.

Vart är vi på väg? Och hur ska vi kunna vända detta? Allt måste ju börja i hemmet. Men hur sjutton ska det gå till när ens vänner verkar ha så mycket hat inom sej. Vart kommer detta hat ifrån? Hur får vi bort det? Jag vet inte – jag vet bara att igår blev jag rejält skrämd och chockad. Detta är inte ett beteende som jag är van vid och jag vill absolut inte uppleva det igen. Fruktansvärt obehagligt!

(När jag skulle skärmdumpa vännernas statusar var dessa borttagna, tack o lov. Kanske har de ändå fattat något…)

 

Ett svar på ”Hatet och världskrigen börjar i tv-soffan

  1. I en liten håla i Sverige, i en liten fotbollskupp för barn och ungdomar sjöng föräldrar i från Hammarby if ”Vi komma vi komma från pepparkakeland” när deras barn mötte ett lag med många spelare med en större mångfald. Oerhört vidrigt! Din text bra skrivet och kan inget annat än att hålla med dig, tyvärr så mkt hat. ❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *