Hypotyreos – den stora tröttheten

Hypotyreos – den stora tröttheten

Hypotyreos är en endokrin sjukdom som drabbar en av hundra människor. Vid hypotyreos producerar sköldkörteln för lite hormon (hypoproduktion av tyroideahormon i glandula tyroidea).

Symtom

Symtomen är varierande och oftast diffusa. Man känner att ”något är fel”, men förstår inte riktigt vad. Tidiga symtom på sjukdomen hypotyreos kan vara ökad trötthet eller nedsatt ork och en tendens till att snabbt få mjölksyra.Symtomen blir efter hand både fler och svårare.

Vanliga symtom är:
Kronisk trötthet, utmattning, depression, sömnproblem, dålig återhämtningsförmåga, dålig uthållighet….
Huvudvärk, migrän, glömska, ”hjärndimma”, koncentrationssvårigheter, tankesvårigheter, förvirring….
Panikattacker, fobier, personlighetsförändringar, humörsvängningar, lättare psykoser….
Låg kroppstemperatur, frusenhet, svårigheter att stå ut med kyla och/eller värme, känslighet för solljus, kallsvettningar, kalla händer och fötter….
Muskelvärk, ledvärk, muskelkramper, ledstelhet, stickningar i händer, domningar i fötter, ”kuddar” under fötterna, svullnader, reumatisk värk….
Torr och fjällig hud, utslag, eksem, akne, pigmentation i hudveck, sämre hårkvalitet, ökat håravfall, bortfall av yttersta delarna av ögonbrynen, glåmigt ansiktsuttryck, svullnader under ögonen, ”tunga” ögonlock….
Syn- och hörselproblem, tinnitus, torra/grusiga ögon, överkänlighet för ljud och ljus, yrsel….
Halsont, heshet, grövre röst, muntorrhet….
PMS, värk före och under menstruation, kramper vid menstruation, rikliga menstruationer, utebliven menstruation, nedsatt fruktsamhet, återkommande urinvägsinfektioner….
Nedsatt aptit, oförklarliga viktändringar, fetma, förstoppning, IBS, saltsug, sötsug, matallergier….
Försvagad puls, hjärtklappning, långsam hjärtrytm, astma, andfåddhet….
Åderförkalkning, högt kolesterol, lågt blodsocker….

Allt som är övertsruket stämmer alltså in på mej… lite för många grejer för att det ska vara en tillfällighet. Det tyckte även doktorn och har därför tagit en miljooon prover på mej. På måndag vet jag…

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *