IGTV, Stories, Reels – QUE???

IGTV, Stories, Reels – QUE???

Som aktiv inom sociala medier och sk influencer måste man hänga med lite i utvecklingen. Jag startade bloggen redan 2006 och hade ingen plan med den, mer än att den skulle vara lite som min dagbok. Det var lagom för mej – men va sjutton hände sen!

Jag gillar egentligen inte nyheter så när instagram kom var jag sen på bollen, men upptäckte efter ett tag att det var ju rätt kul. Det blev ett bra komplement till bloggen och var lättare att hålla kontakten med följare där. Snapchat och Tik-Tok har bara passerat mej, det har jag inte brytt mej om att testa ens.

Jag nöjde mej länge med bara bilderna i instagramflödet, men under en presslunch blev jag uppläxad av härliga Zeina som tyckte jag var helt galen som inte använde Stories, så hon lärde mej det på studs och jag använder det en del nu. IGTV har jag testat men inte förstått vitsen med förrän helt nyligen. Å nu finns Reels… va e de då??? Vad är skillnaden mellan Stories, IGTV och Reels?

Enkelt kan man (som jag förstått det) säga så här:

Stories är bilder och videos som laddas upp och försvinner efter 24 timmar. På Stories kan man lägga till text, GIF-animeringar, omröstningar, frågeformulär mm. Vill man spara sina Stories efter att 24 timmar har passerat så gör man detta som en händelse.

IGTV är videos som är mellan 1-60 minuter långa och måste vara förinspelade. De går inte att spela in direkt i appen, som tex Stories och Reels. Till skillnad från Stories, men precis som Reels, så ligger dessa kvar om man inte raderar dem. Passar bra för kortare föreläsningar till exempel.

Reels är videos som kan vara 15 eller 30 sekunder långa och som går att klippa och klistra i, för roliga eller informativa effekter. Precis som i stories kan du addera text och GIF-animeringar, men de går alltså att klippa i och göra som små filmer. Reels kan även publiceras i Stories och i det vanliga flödet.

Å nu ska jag alltså lära mej Reels… det går sådär… Som jag förstått det så är Reels ungefär som Stories fast de inte försvinner efter ett dygn. Annars är det ungefär samma sak. Å vad ska man då ha det till? Jo, man kan redigera dem och göra små roliga berättelser. Väldigt korta filmer iofs, men ändå!

Så i måndags tog jag tag i detta och la upp min första reels, coola kameler på Öland med lite skön musik. Just det! Man kan lägga till passande musik också! Mina coola kameler fick gunga i takt med Pharrel Williams Happy. Det var mitt första försök och utan att jag fattade hur det hade gått till så hade över 2000 pers kollat in mina coola kameler. Ni kan kolla in mitt försök HÄR.

Hur gör man då?

Jag är ju absolut inte bästa läraren på detta, eftersom jag lär mej själv just nu. Men för att skapa en Reel swipar jag till höger för att nå kameraläget, (precis som när man gör en storie) och där längst ner finns olika alternativ, bla REELS. Jag har inte riktigt fattat i vilken ordning man ska göra de olika momenten, men jag har tagit fram videon jag vill använda först och sedan lagt på musiken.

Vill man så kan tydligen man anpassa hastigheten på videon, från supersnabb till långsamt. Jag har inte testat det än… Precis som på stories finns olika filter, emojis och effekter för att ”krydda” bilden. Man kan även spela in sin video direkt i reels, pausa, byta vinkel eller motiv osv – som en riktig filminspelning alltså. Man kan även lägga en sk coverphoto som gör allt extra snyggt, men det har jag inte hajjat än.

När du känner dig nöjd (man kan förhandsgranska) klickar du på pilen till höger. Innan du publicerar videon lägger du till en passande text och hashtags. Här är en skillnad mot i stories, du kan korrigera ett reels i efterhand. DET gillar jag, som alltid missar nåt 🙂

Vad ska man dela då och vad är syftet? Ja, det måste ju vara upp till var och en kan jag tycka. Syftet? Måste det vara ett syfte med allt? För den som har en tydlig nisch kan man ju alltid göra korta informationsfilmer. Jag själv funderar på korta filmer när vi är ute och vandrar eller reser. Sånt som jag hittills delat i Stories och sedan sparat i händelser, men där blir så mycket och rörigt – ingen orkar titta på alla filmklipp som finns där.

Filmerna i Reels är lättare att hitta och titta på, än det som sparas i händelser från Stories. Så jag antar att det blir en del träningsfilmer för min del. Det som många av mina följare frågar efter, som jag gärna vill hjälpa till med. Så ja, jag kanske kan ha nytta av Reels faktiskt nu när jag tänker efter. Det kan nog bli något mer än coola kameler när jag fått testa lite till.

(Jag håller på att ”städa” min instagram lite, därför ser det lite rörigt ut just nu.)

Hur är ni när det kommer till nyheter? Är ni först på bollen eller är ni som jag… lite småseg. Och den stora frågan: Har ni börjat med Reels???

Missa inga inlägg: följ bloggen på Facebook och mej på instagram

16 svar på ”IGTV, Stories, Reels – QUE???

  1. Finns oerhört mycket man inte förstår sig på, men vill lära sig. Jag älskar Instagram, men jag är dålig på att publicera där. Borde bli bättre på det känner jag.

  2. AH tack!!! Jag fattar. Reels är som Tic Tok. Jag älskar TT och skrattar massor, nu ser jag många av dessa på Instagram. Tik Tok för vuxna haha

  3. Tack! Jag hade inte alls fattat vad Reels är, men börjat höra talas om det. Jag är också en sån som är lite seg på att ta bollen… som Insta tex, fast det gillar jag verkligen nu. Snapchat har jag mest för att fatta vad barnen sysslar med, men TicTok har jag inte satt mig in i. Tycker att det mesta börjar bli typ samma… Kanske bara med olika målgrupper 😀

  4. Jag brukar vara rätt seg och glömmer ofta bort att jag har instagram – delar mest mina blogginlägg där, men gick in och kollade Reels nu och tja – varför inte, kan kanske användas till något, ska verkligen fundera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *