Knepigt att fylla 18…

Knepigt att fylla 18…

Så länge barnen är små, eller iaf under 18, är det inget större problem att få vård som man ska. Senior har ju en mängd olika grejer som han går för, bla besöker vi gastro-, habben, astma&allergimottagningen för att få vård och mediciner. Man har lagt allt på Huddinge Sjukhus för att det ska bli så smidigt som möjligt för oss.

Idag ringer en av läkarna på gastro för att berätta för oss att vi blir ”utsparkade” direkt när han fyller 18 i augusti. Läkaren vill veta vilken vår nästa vårdgivare kommer bli och var han ska skicka alla papper… VA? Men alltså… jag trodde ju att det fanns en naturlig övergång till en vuxenmottagning, kanske inte en och samma – men iaf en för varje olika åkomma. Så var det inte!

När det gäller adhd´n hamnar han i Fittja, astman har däremot en vuxenmottaging på HS… men nu kommer det märkligaste… vuxengastro tar inte emot honom eftersom han inte har en allvarlig kronisk åkomma som tex chrons. Han får gå till vårdcentralen! Där finns väl inga experter? Han har alltså en kronisk sjukdom som kräver daglig behandling, men inte just de diagnoser som sköts på HS.

Läkarens förslag var att vi skulle hitta en läkare på vårdcentralen som kunde vara vår ”spindel i nätet” och hjälpa oss med samtliga vårdkontakter. Jo, hejsan! Det har vi ju aldirg haft förrut, varför skulle vi få det när han anses vuxen? Nån kontakt måste vi ju ha eftersom han behöver sin mediciner dagligen, så jag funderade och funderade… nån på vår vårdcentral tror jag inte på, de har inte lyckats göra något rätt hittills. Så jag tror att jag ska fråga vår kompis som är disktriksläkare i Järna. Det är långt bort, men det mesta går ju att ta via telefon. Jag får bara hoppas att han säger ja…

Men visst är det väl konstigt att det inte är en automatisk övergång till vuxenvården? Det tyckte även läkaren som ringde. Snacka om att krångla till det för vårdtagaren!

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *