Långholmen är ju jättefint!

Långholmen är ju jättefint!

Vi fortsätter att hänga med Rena Mälaren, när det fungerar med tid och plats. Sonen är med och dyker nästan varje helg och fortsätter städande av vattnet runt Stockholm. För någon vecka sedan hängde vi med till Långholmen.

Det är rätt skrämmande med all skit som ligger i vattnet som vi stockholmare dricker av. Asså, det finns verkligen såååå mycket under ytan som inte borde finnas där. Främst blybatterier som var det som fick Rena Mälaren att börja sin verksamhet. Nu är ju det mesta som ligger i vattnet gammal skit, vi är lite mer upplysta nu än vad man var på tex 60-70-talet.

Jag jobbade på Munchenbryggeriet mellan 87 och 94, eller nåt sånt, och åkte förbi Långholmen varje dag. Under alla år var jag ändå aldrig där… de senaste åren har vi pratat om att testa Långholmens julbord, men inte gjort det… Lite dåligt faktiskt. När Rena Mälaren skulle dyka där tänkte vi att nu är det verkligen dax!

När vi väl kom dit var dykarna nästan färdiga och hade börjat plocka ihop sej, snopet! Men men, då kunde vi ta god tid på oss att kolla in allt i lugn och ro. Å Långholmen var ju jättefint!!! Hur har jag kunnat missat detta? Vilken otroligt miss! Vi parkerade på den stora parkeringen strax innan båtklubben. För att nå den åker man över bron som är närmast Munchenbryggeriet, inte den i korsningen vid Västerbron. Tar man den så kommer man typ ingen vart… ja, vi körde fel 🙂

Parkeringen kostar antingen 25 kr i timmen eller 60 kr för hela dagen. Vi gick från parkeringen, förbi båtklubben och mot Västerbron. Sen följde vi holmen längst vattnet kan man nog säga, det går en slinga i skogen. Flera slingor faktiskt. Där finns även flera badplatser, en stor och några mindre. Lite coolt att man faktiskt kan ligga på en strand i vår huvudstad.

Det är naturstig, över stock och sten och geggigt här och där. Många lösa hundar, är man rädd ska man inte gå där, många hundägare hade ingen koll alls faktiskt. Eftersom det är en naturstig är det även knepigt att gå med barnvagn eller om man har svårt att gå. Men en promenad med finare utsikt är svårt att hitta! Att gå utmed vattnet och se ut över hela Norr Mälarstrand och Stadshuset är ju inte fy skam. Många fotostopp blev det 🙂

Vi nöjde oss med att bara gå runt, men man kan såklart sitta ner för både fika eller lunch på olika ställen. Det gamla fängelset är både hotell och restaurang, dit ska vi någon gång, vi är särskilt nyfikna på julbordet som sagt. Till det gamla fängelset hör olika byggnader, bla tvätteriet som idag är ett underbart fint litet hus. Överallt finns en bit historia som visar att det var just ett fängelse som var grejen här.

När vi gick tillbaka till bilen passade vi på att stanna på broarna och ta lite bilder. I kanalen finns mängder med båtar, både nya, gamla, stora och små. Här glider även kanoter fridfullt fram och särskilt fint är det såklart när solen skiner – vilket den gjorde när vi var där.

Just den här helgen var det full aktivitet överallt, då båtarna skulle i för året. Riktigt spännande att följa faktiskt! Vi är inga båtmänniskor och kommer aldrig att bli, men visst ser det mysigt ut! Men verkar också vara väldigt mycket jobb…

Jag älskade att gå runt på Långholmen och vill verkligen rekommendera er att ta en tur dit. Gärna med picknickkorgen på armen och sedan hitta en fin plats att mysa på. Vi kommer definitivt att komma tillbaka, då ska vi kolla in byggnaderna lite närmare. Jag vill se mer!

Missa inga inlägg: följ bloggen på Facebook och mej på instagram

16 svar på ”Långholmen är ju jättefint!

 1. Man säger ju bättre sent än aldrig! Det ser ut att vara fint där! Men man tröttnar lite på hundägare som inte har koll på sina hundar, och nu får man väl inte ha lösa hundar hur som helst eller .. ?
  Jag tycker om att kolla på magnetfiske på youtube, de får ju upp så mycket skit folk kastar i … Fint jobbat av alla dykare.

 2. Härligt att kunna turista i sin egen stad! Roligt att utforska nya miljöer.
  Jag köpte en sån där supermagnet till maken i julklapp så att han ska kunna kolla om han hittar något kring vår brygga i sommarhuset 🙂 Nere i hamnen vågar man ju knappt tänka på vad man kan hitta… skrämmande!

 3. Roligt närman upptäcker nya platser som man riktigt vill tillbaka till. Verkar vara en skön plats.
  Wow. Verkligen mycket ”skit ” på botten. I kanalen i Mslmö ligger det många cyklar och säkert en och annan pistol kan jag tänka mig.
  Kram Kajsa

 4. Ohh där hade jag också verkligen tyckte om att gå och gå runt med kameran och fotografera alla färger och vackra motiv förstår att du tipsar om detta

 5. Var tillsammans med en grabb från Reimers några år så Långholmen har jag varit mkT på. Tom den dagen då flygplanet störtade. För något år sedan bodde vi två nätter på fängelset. Nackdelen med Långholmen är alla änderna som nästan är tama och går runt och över alla badgäster

  1. Dagen när flygplanet störtade låg jag hyfsat nyförlöst hemma i soffan och såg planet på tv, hur det slå ner där barnens pappa skulle stå… lite smått oroligt ett tag där.

 6. Vilken härlig promenad! Jag tror aldrig jag varit på Långholmen, men har inte varit så mycket i Stockholm överlag.
  Det ser ut som de fick upp en hel del ur vattnet, det är lite skrämmande hur mycket skräp som finns under ytan.

 7. Så längesedan jag var på Långholmen, men nu blir jag sugen på att ta en promenad där. Härligt med många fotostopp och vilka fina bilder du delar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *