Matsedel v 20 – Mellomys!

Matsedel v 20 – Mellomys!

Jag får ibland frågan hur jag tänker när jag planerar en veckomeny. Många tycker att det är jobbigt att göra och vill inte vara låsta av en meny.

Jag MÅSTE planera, annars faller det mesta! Jag avskyr att stå med näsan i kylen en kvart innan middag och inte ha en aning om vad som ska ätas. Då känns oftast den lokala pizzerian alldeles för lockande. Jag måste ha en plan! MEN den behöver ju inte vara huggen i sten 🙂

Jag planerar oftast flera veckor på en gång, kanske 6-8 i taget. Då kan det hända att jag missar att det är julafton en vecka och skriver in köttfärssås den dagen – men sånt går ju faktiskt att ändra. Jag tar favoriträtterna och fördelar dem jämt över veckorna, så de inte kommer för tätt. Jag har bestämt att måndagar är köttfritisdagar bjuder på fisk och att det blir något festligare på helgerna – i övrigt är fältet fritt. Men jag vill gärna ha två dagar med köttfritt och två dagar med fisk eller skaldjur i veckan. På vardagar ska det även vara snabbt– och lättlagat och gärna funka i matlådan. Detta är min utgångspunkt.

När jag sedan har ett gäng matsedlar så är det ju faktiskt bara att kopiera dem när jag gör nästa planering. Eller kopiera delar, anpassa vid helgdagar eller lägga in nya grejer som man är sugen på. På så sätt blir det faktiskt jätteenkelt!

Ni får gärna kopiera mina veckomenyer rakt av eller plocka ut det som passar. Det finns över 500 stycken att välja på. Ta för er bara! Berätta gärna när ni testar något. Lägger ni upp rätterna på instagram får ni gärna tagga med @marlenerinda så jag ser 🙂

Här är veckans matsedel:

(Färgerna och siffrorna är för Viktväktare)

Måndag: Morotsplättar (Grön 35, Blå 27, Lila 27 för allt)

Tisdag: Torsk med äggsås (Grön 4, 3 Blå, Lila 3 plus potatis)

Onsdag: Kyckling Alfredo (Grön 7, Blå 6, Lila 6 plus pasta)

Torsdag: Pasta med krämig skinksås (Grön 5, Blå 5, Lila 5 plus pasta)

Fredag: Lasagne (Grön 9, Blå 6, Lila 6)

Lördag: Tacopaj (Grön 61, Blå 47, Lila 47 för hela)

Söndag: Grillat med krämig rotfruktsgratäng (Grön 20, Blå 20, Lila 20 för hela formen)

Mellomys: Lakritschokladkladdkaka (Grön 53, Blå 49, Lila 49 för hela)

Den här veckan kan ni passa på att fylla på frysens matlådor. Onsdag till lördag är kanon som matlådemat, fisken på tisdagen funkar om ni pressar potatisen innan frysning. Självklart måste det blir lite extra gottigt på lördag när det är melodifestival!

Matlådor är en viktig del i min planering. Hade jag inte haft färdiga matlådor i frysen hade jag nog glömt äta många gånger. Det är ju sååå tråkigt att laga mat till sej själv bara, för att inte tala om att äta ensam… Då är färdiga matlådor guld värt. Så skriver man ovanpå vad lådan innehåller och antalet SP.

Ha en kanonvecka! Snart är första sommarmånaden här, det är bara 5 veckor kvar till midsommar faktiskt 🙂

Missa inga inlägg: följ bloggen på Facebook och mej på instagram

10 svar på ”Matsedel v 20 – Mellomys!

 1. Jag säger det varenda gång. Borde verkligen planera, men det är så svårt. Kommer ju inte åt köket på vardagarna, och helgerna jobbar jag. Min man är inte alls för att planera utan akuthandlar gärna-

 2. Det där med att glömma bort att äta har jag också en tendens att göra. Framförallt om jag är ledig. På jobbet går det lite lättare eftersom jag sätter av tid för lunch i schemat på ett annat sätt än hemma. Den där kladdkakan lät inte alls dum!

 3. Fem veckor till midsommar…galet!
  Bra med mat listor. Själv försöker jag men jag får liksom till tre dagar, sen blir det stopp. Vill ju precis som du ha en färdig plan så det inte blir en massa köpe mat.
  Kram Kajsa

 4. Superbra utgångspunkter tycker jag! Vi kör att vi alltid måste ha minst en vegetarisk och en fiskrätt, men gärna fler självklart! Måste också ha veckomeny – avskyr att stå och rota i kylskåpet och fundera på vad man ska laga för mat.

 5. JAg älskar att läsa dina matsedlar, inte mycket som passar min kräsna familj och min make som har diabetes vilket utesluter potatis och pasta. Men lagar till mig själv med jämna mellanrum – gör om några recept och använder till att få inspiration i massor. Matlådor är viktigt här också – maken kan ha en som lunch hemma och jag tar en med mig. Stora skillnaden mellan oss är att jag föredrar att äta i min ensamhet och tycker illa om att äta tillsammans med andra…med maken är det tvärtom.

 6. Jag glömmer också lätt att ära om det inte finns färdigt på dagarna. Nu blir det nog annorlunda när jag ska jobba, men jag önskar att matplaneringen hemma var bättre.

 7. Jag försöker planera, iaf några dagar i taget, men maken har ofta spontana jobbresor och då blir det ofta lite annorlunda än planen. Skulle gärna bli lite bättre på planering och förberedelse.

 8. Ja vi planerar ju också våra veckomenyer och jag brukar planera 3 dagar i taget, då håller det för oss.

  Så gott er vecka ser ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *