Låt ungdomarna jobba!

Låt ungdomarna jobba!

Arbetsmiljöverket har lagt ett förslag om att strypa möjligheten för ungdomar att arbeta på sin fritid. Ett otroligt korkat förslag!

Förslaget går ut på att man slår ihop skoltid och arbetstid och att dessa inte får överstiga 40 timmar per vecka. Man måste dessutom ha 5 sammanhängande semesterveckor på sommaren. De flesta gymnasieungdomar går i skolan ca 35-38 timmar, det innebär att de skulle kunna jobba 2-5 timmar per vecka. På sommaren måste de jobba i början eller slutet av sommarlovet för att kunna jobba något alls. Oftast är det väl i Juli som sommarjobben finns…?

Varför tycker jag då att förslaget är dumt? Ska inte skolan prioriteras? Klart att skolan ska prioriteras! Men det är faktiskt så att om man har något att göra på fritiden som man trivs med (hobby eller jobb) så blir skolresultaten bättre. Hur ska ungdomarna lära sej ansvar, punktlighet, få arbetslivserfarenhet och lära sej handskas med pengar om de inte får jobba? Alla arbetsgivare kräver ju arbetslivsefarenhet när de söker folk. Dessutom finns det redan nu bra och tydliga regler om vad som gäller för varje ålder.

Senior har arbetat varje fredageftermiddag sedan höstterminen i nian. Han har utvecklats enormt på den tiden. Skolarbetet har gått bättre, han har fått självkänsla och självförtroende och mognat som person. I skolan har han inte haft några kompisar eller fått uppskattning, på jobbet har han kompisar och de visar honom massor med uppskattning som gör att han växer som person. Att ta ifrån honom detta skulle innebära katastrof!

Junior har varit simtränare de senaste åren. Något som gett honom en slant på fickan, lärt honom ansvar och han har fått dela med sej av sin egen kunskap. En uppgift som han klarat galant och fått även honom att mogna som person.

Både för ensamstående föräldrar och för flera företag är förslaget ett stort hot. Som ensamstående har jag aldrig kunnat ge mina ungar månadspeng eller studiebidrag. Att de kunnat tjäna sina egna pengar genom att sälja jultidningar eller sommarjobbat har varit avgörande för oss. För bla Mc Donalds innebär det att halva personalstyrkan får gå. Ett företag som verkligen lärt många ungdomar hur det går till på jobbet!

Jag hoppas att många protesterar mot förslaget, speciellt de politiker som ska rösta om det. Detta är viktigt! Ungdomar mår bra av att jobba, göra rätt för sej och tjäna egna pengar. Ta inte bort den möjligheten! Protestera!!!

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *