Matsedel v 14 – jorden runt!
Kan man inte ta sej ut i världen, så får världen ta sej till oss. Vad sägs om en vecka med mat från jordens alla hörn? Idén fick jag i en facebook-grupp, där en av medlemmarna efterlyste recept från hela världen. Jag började kolla igenom vår receptbank och såg att vi ju faktiskt har en hel del.
Jag älskar det afrikanska köket, där smakerna är rika men inte starka. En del av den Indiska maten gillar jag också, men då ska det vara den utan hetta. Tyvärr går det mesta i Thailand bort av just den anledningen, men en Pad Thai äter jag gärna. Sen har vi den Italienska maten, den tycker väl de flesta ok – eller?
Faktum är att det finns en massa gott på Du i Fokus, som inte får plats just den här veckan. Så jag kanske återkommer med en ny resa runt världen. Vad säger ni om det? Några särskilda länder och rätter som ni tycker att vi ska ha med?
Här är iaf vår matvecka, med smaker från hela världen. Hoppas ni vågar testa något 🙂
Måndag: Shakshuka från Palestina Grön 14, Blå 6, Lila 6 för hela
Tisdag: Fransk Fiskgratäng (Grön 32, Blå 29, Lila 29 för hela plus potatis)
Onsdag: Kinagryta med bambuskott (Grön 10, Blå 5, Lila 5 för hela plus ris)
Torsdag: Cannelloni från Italien (Grön 7, Blå 7, Lila 7 för 4 st)
Fredag: Vietnamesiska vårrullar (Grön 6, Blå 5, Lila 5 för två rullar)
Lördag: Domoda – jordnötsgryta från Gambia (Grön 8, Blå 8, Lila 8 plus ris)
Söndag: Shepherds Pie från Storbritannien (Grön 11, Blå 11, Lila 5)
Aprilbonus: Spongada Grön 118, Blå 112, Lila 112 för hela satsen
Så himla roligt det var att planera den här veckomenyn! Några av rätterna äter vi hyfsat ofta, bla Shakshuka, Cannelloni och Domoda som finns med lite då och då i menyerna. De andra har jag glömt bort lite grann, men alla är väldigt goda och ska bli roliga att testa igen.
Å har ni tid över och lust att baka, så måste jag verkligen rekommendera Aprilbonusen; Spongada. Det är ett traditionellt bakverk från norra Italien, som jag fick vara med och baka när jag besökta Brescia för ett par år sedan. Det är som en blandning av semmelbulle och saffransbröd… typ… En himla kul grej som ni definitivt blir ensamma om att bjuda på 🙂
Om ni lagar något så får ni hemskt gärna lägga upp en bild i sociala medier och tagga mej @marlenerinda – det är så himla roligt att se vad ni lagar och vad ni tycker.
Ha en fin vecka, nu ska det väl ändå blir vår på riktigt!
Missa inga inlägg: följ bloggen på Facebook och mej på instagram
15 svar på ”Matsedel v 14 – jorden runt!”
Men så härligt med mat från olika länder, jag som inte rest så mycket ut i världen tycker det är spännande att prova på mat från olika länder och kulturer så det här inlägget ska jag definitivt lägga till mina favoritinlägg.
Vilken härlig matsedel och vad gott det ser ut och även låter men vad menas med grön 118 blå 112 lila 112 det vet jag inte ens vad som menas ?
Tack! Färgerna och siffrorna är som hjälp för den som följer Viktväktarnas kostprogram 🌸
Vad roligt med mat från olika länder. Har tänkt att göra det framöver sen när barnen är större så får de lära sig lite om kulturen också 😊
Bra idé! Barn behöver matkultur 🙂
Men vilket roligt med ett tema för veckan. Idag pratade min man om att vi skulle ha en vegansk vecka…. Mindre kul tema kan jag tycka
Haha! Finns ju massor med gott!
Vad roliga recept den här veckan. Afrikanska köket är såå gott, men väldigt annorlunda mot vad vi är vana med. Håller med dig om hettan på mat. Jag klarar inte riktigt av det heller. Maten ska smaka mycket, men inte starkt, Mitt favoritkök är medelhavsköket. Maten i Turkiet är ju så god, mycket bättre än greklands fast det är så lika.
Hoppas du vågar testa någon rätt.
En matsedel med många goda recept, jag gillar att testa mat från hela världen, det finns mycket goda maträtter att testa
Eller hur!
Vårrullar har stått på min to do list i ett år nu. De är ju så fräscha och goda. Kul med en jorden runt matlista och smaker genom världen. Så många annorlunda kryddor och kombinationer
Kram Kajsa
Då är det bara att göra det då 🙂
Vilken bra idé o samla alla recept från kanter o hörn. 🙂 det ser verkligen gott ut 🙂
Tack!