När livet krisar

När livet krisar

Jag har kanske antytt, men inte skrivit öppet om att vi har det väldigt jobbigt runt oss just nu. Då menar jag inte översvämningar och sånt, utan med personer i vår omgivning som krisar och bokstavligen sitter i skiten. Utan att berätta allt eller hänga ut någon, måste jag ändå ventilera lite eftersom det är så jag fungerar. Att inte kunna prata öppet om allt är väldigt jobbigt, eftersom jag bearbetar allt genom samtal och skrift.

Det finns en person i min närhet som missbrukar, inte droger eller alkohol – utan spel och pengar. Det handlar om stora summor, snart sjusiffriga belopp och det finns ingen hjälp. Jag har ringt runt till alla instanser som finns, men pga corona så finns ingen hjälp att få så länge du inte är en fara för dej själv eller andra. Det fanns iofs inte innan corona heller… Psykakuten finns, men att komma in där är nästan omöjligt.

Personen ifråga har en diagnos sedan barnsben, men skulle behöva en ny utredning. Förmodligen finns det annan problematik i botten idag, än det gjorde då. Med en ny diagnos skulle det förmodligen bli aktuellt med behandling, vilket h*n inte får idag med de diagnoser som just nu finns. Här behövs både samtalsterapi, medicinering och förmodligen även god man.

Det stora problemen är lögnerna. Att ljuga om precis allt. Och såklart pengarna. Fortsätter detta så ställs personen på bar backe. Då kommer kronofogden att ta bostaden. Vi är många som försökt att hjälpa till på olika sätt, det enda som fungerat är när h*n inte haft tillgång till vare sej bankkonton eller bankID. Då har det varit lugnt. Men vill en person ha sitt bankID så får man inte bara ta bort det hur som helst, det kallas nämligen egenmäktigt förfarande – även om det är för att bokstavligen rädda livet på någon. Efter fyra hyfsat lugna månader ville h*n plötsligt ha tillbaka det och tog direkt nya lån. På 17 dagar försvann mer än 100 000 kronor.

Vi hade alltså jobbat fram en ekonomisk plan tillsammans, junilönen skulle bli den första där ekonomin faktiskt gick ihop. Men redan första dagen fanns nya sms-lån på skyhöga belopp. Nu känns allt rätt hopplöst. Det finns nog inget mer vi kan göra. Personen i fråga kommer att bli av med sin bostad innan året är slut om h*n inte själv sätter stopp.

Ja, det handlar om missbruk. Men inte om droger och då är hjälpen svårare ändå att få. Polisen säger att h*n kanske måste nå botten och det trodde jag att h*n hade gjort i helgen. Men nu verkar det inte så ändå. Igår lämnade h*n ifrån sej bankID igen till mej och vi andades ut, idag vill h*n ha tillbaka det igen. Bankdosan finns hos mej, efter överenskommelse, så jag kan betala de räkningar som kommer. Men med en enda lön och räkningar som bara blir fler och fler, så går det inte. Sms-lån har räntor som inte är av den här världen.

Jag är förtvivlad! Jag kommer alltså få välja vilka räkningar som ska gå till inkasso. Å göra allt för att bostaden ska kunna behållas. Jag kan hjälpa till praktiskt med betalning och koll av konton, men inte med sovplats till en person som ljuger – det avskyr jag nämligen. Det finns nog inget som jag hatar mer än lögner.

Jag sover inte på nätter, tänker bara på olika lösningar. Jag mår dåligt konstant, har som en klump av illamående i magen hela tiden. Å den här personen skyller hela tiden på andra, tar inget som helst eget ansvar. Nu väntar vi ändå otroligt nog på en ny utredning och träffade en väldigt förstående sköterska på psykmottagningen. Men med alla lögner har vi ingen aning om det faktiskt går i lås. Om personen faktiskt kommer att göra utredningens alla moment.

Någonstans känns det som att h*n inte vill ha hjälp. H*n bryr sej inte. Inte om sej själv och allra minst om oss som står brevid. Vad gör man då? Kan man se på när en person långsamt drunknar? Polisen tycker ju det… Jag vet bara att man inte kan rädda någon som inte vill bli räddad. Just nu känns det som någon trycker en kniv långsamt in i mitt hjärta och att h*n står brevid och hjälper till.

Missa inga inlägg: följ bloggen på Facebook och mej på instagram

16 svar på ”När livet krisar

 1. Men oj vad jobbigt att stå bredvid, hjälpa till mer än man själv orkar och kan och bara se på när missbruket fortsätter. Men stackars personen som ör fast. Hoppas verkligen det löser sig för hen.

 2. Låter ofantligt jobbigt. SMS-lån är ett jäkla skitpåhitt rent ut sagt. Väldigt många som hamnat hos Kronogden pga av dem. Spelmissbruk borde rimligtvis jämställas med drogmissbruk. Så tråkigt att hen inte fått hjälp i tid.
  hoppas verkligen att det löser sig.

  1. Vad jobbigt att stå bredvid, stackars den beroende h*n kan ju inte själv må bra av det där.
   Sms-lån är det dåliga som man kan göra Inge kul alls. Men tror polisen har rätt det är nog den ända för att h*n ska förstå hur allvarligt det är.

   Ta hand om dig

 3. Tyvärr har polisen rätt att hen måste ramla ända ner i botten. Ser det ofta inom mitt yrke. Det är det tuffaste som finns att vara anhörig, vän mm i sådana situationer…
  Hoppas det löser sig för er🌺

 4. En sådan svår sits och inte en enkel lösning. Har haft spelmissbrukare i min närhet flr en gick det bra…hittills. Den andra en 6ng pojke är det värre och föräldrarna går på knä för sin son.
  Jag vet verkligen inte hur, när den som missbrukar blundar.
  Missbruk är ett gissel!
  Kram Kajsa

 5. Jag tycker att du måste stanna upp innan du själv dras ner och drunknar. Hur hårt det än låter och känns så kämpa inte ihjäl dig för någon som inte vill bli räddad.
  Det är fruktansvärt, det är hemskt och det gör förbannat jävla ont men varje person har ett val om hur de lever sitt liv och det kan vi inte göra något som helst åt när personen är myndig.
  Det du kan göra, utan att bruka våld på dig själv är att stå kvar på samma ställe. Jag finns här men jag tolererar inte några lögner.
  Kram och kärlek

 6. Fy, kan bara föreställa mig känslan av hjälplöshet som ni känner just nu. Men det går ju inte att göra så mycket när det är en myndig person… Ibland tror jag faktiskt att det är värre att vara den som står bredvid, iaf innan personen i fråga tagit sitt förnuft till fånga och insett sitt problem. Håller tummarna att det vänder för personen!

 7. Fy, det där är riktigt illa och precis lika svårt att komma ur som vilket missbruk som helst. AA:s 12-stegsprogram används ofta på denna typ av missbruk också, det lär fungera på alla typer av missbruk. Men vill personen inte, eller inte kan ta det till sig – då blir det svårt. En stor eloge till dig som ändå på alla sätt försöker hjälpa till – men låt det inte ta knäcken på dig.

 8. Man blir både arg och ledsen när någon man vill hjälpa inte tar emot hjälpen rätt, missbruk är en sjukdom som ofta behöver proffs hjälp. För om hjälpen kommer från nära håll blir er ofta känslor från bådas håll och relationen blir förstörd. Hoppas din nära får hjälp och blir frisk.

 9. Ryser när jag läser detta och jag blir så arg att hjälpen inte finns. Det är svårt att hjälpa någon som inte klarar av att ta emot hjälpen. Skrämmande att ingen hjälp kan fås för det är trots allt en sjukdom. Det är alldeles för enkelt att spela för pengar man inte har och de där vidriga snabblånen gör mig bara arg. Hoppas verkligen allt löser sig, men framför allt så tänk på dig själv också. Du ska inte krossas för detta ❤

 10. Lider med dig! Känslan av vanmakt känner jag väl igen. Jag har en närstående som lider av psykisk sjukdom, vi har fått hjälp nu efter 7 långa hemska år, droger som egen behandling och stora skulder som resultat.
  Som nära anhörig har jag slagit mig fram bland myndigheter, men det är ibland nästan omöjligt när personen är myndig. Stor kram till dig!

 11. Men nej, vilken jobbig situation du lever i just nu. Jag har aldrig upplevt något liknande och vet faktiskt inte vad jag ska skriva till dig för att det ska kännas bättre. Jag hoppas att du har goda vänner att prata med som kan krama om dig när du behöver. Hade jag varit nära hade jag tagit hand om dig så du hade orkat hjälpa den som (inte) vill ha hjälp.
  Ta inte slut på dig själv, du kan inte förändra någon annans hjärna. Du kan dock älska personen ändå.

 12. Oj vilken situation och förstår att du tar det pesonligt och känner dig maktlös. Men håller med som fler skrivit att du måste tänka på dig också för annars dras du med också i hens ångest och det är inte bra. Hen vill ju uppenbarligen inte bli hjälpt och kommer du säga emot eller så för mycket kommer hen kanske bli aggresiv eller vad som som gör att siutuationen blir än mer värre. Det verkar ju inte som om personen kan hantera det alls och då måste utbildade människor ta över så vi hoppas att hen får den hjälpen nu som behövs. Förmodligen är det så mycket mer än spelmissbruket, och det är såklart illa nog eftersom att det kan ge hemska följder, men psykiska måendet verkar ju inte vara som det ska. Vet några som varit i samma situation och det är farligt tillslut. Du ska i alla fall ha stor eloge till alla dina försök och ditt stötande, men dras inte med i det för mycket, det är trots allt inte ditt ansvar och eftersom du inte kan behålla korten så kommer man ju ingen vart. Personen behöver proffshjälp <3

 13. Tänker direkt typ Lyxfällan….men då blir man ju offentlig med sitt problem men kanske den botten h*n behöver.
  Hjälper föga när vi säger att du måste tänka på dig själv…är man i nära relation med en ”missbrukare” är man det fullt ut och vänder ut och in på sig för att rädda och hjälpa…
  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *