Nästa kaosområde – men det sista!

Nästa kaosområde – men det sista!

Sedan corona stängde ner Sverige har vi rensat, röjt och renoverat. Ni som hängt med här och på instagram vet vilket hästjobb vi lagt ner. Vi firade påsken mer att tömma källaren och midsommar med att måla förrådet kan man väl säga.

Vår plan är att bo i en husbil och då kan man inte ha en massa grejer. Visst kan man magasinera och det kommer vi att göra, men helst så lite som möjligt. Vi flyttstädar alltså, även om flytten ligger ganska långt fram. Jag har kallat det för dödsstädning och hållit på lite smått i säkert 6-7 år, men nu är det på riktigt.

Så här långt har vi alltså tömt källaren helt. Där ska inte finnas något, för det är ett helvete att gå ner där, Det är nämligen ingen källare, utan en krypgrund med en meter i takhöjd… ja, ni fattar. Samtidigt tömde vi vinden och gick igenom varenda grej. Det lilla vi sparade från källaren och vinden står nu prydligt i plastbackar på vinden igen. Detta var bara början men så himla skönt att få gjort!

När vi ändå hade ångan uppe körde vi igång med förrådet. Där var mögel, ofunktionell förvaring och så mycket grejer att vi inte ens visste vad som fanns där. Förrådet revs nästan helt, även fönstret åkte för det var riktigt äckligt, vi sparade bara ytterväggarna och byggde nytt, fräscht och friskt. Vi ville ha ett luftigt förråd som skulle vara trivsamt och funktionellt. När vi köpte matta dit myntade min pappa begreppet lyxförråd, så det har det hetat sedan dess. Å det blev ju såååå bra!

När vi ändå höll på så fixade vi även det vi kallar för trappskrubben, som är ett utrymme under trappen – där man går ner källare genom en golvlucka. Det är ett litet utrymme och ett rätt enkelt jobb som bara tog några timmar. Plättlätt i våra ögon efter förrådsjobbet.

Nu hade loppishögen börjat växa till sej rejält. Alla grejer som vi skulle göra ett försök med på loppis packades i flyttkartonger och ställdes i garaget. Corona satte stopp för alla stora loppisar så nu var frågan var vi skulle förvara grejerna, jag ville ju inte ha in dem i huset igen. Så ett av hörnen i förrådet får vänta på sina hyllor, där står just nu istället ungefär 20 kartonger med loppisgrejer. Mycket har vi redan sålt på olika köp- och säljforum – men det finns kvar. Det är verkligen larvigt mycket, så vi ska nog köra en garageloppis i slutet av augusti. Kom hit och fynda! Pengarna går till byn i Gambia 🙂

Anledningen till att de inte kunde stå kvar i garaget var för att där också behövde renoveras – rejält! Här målade jag om allt utom en kvadratmeter som jag inte nådde, för ungefär 20 år sedan. Jag köpte billigaste färgen och körde väggar och tak rakt av. Jag slapp den blå och orangea färgen, men sedan dess har vi tagit bort sopskåp och bytt delar av väggar och lite annat, så det såg rätt sorgligt ut. Dessutom var det även där alldeles för mycket saker och ingen förvaring.

Å där är vi nu! Nu har vi inget ställe att göra av med grejerna, i garaget har man ju en del rätt smutsiga saker och ganska stora. Så det har fått bli en form av dominovariant, där vi frigör en vägg i taget, spacklar, slipar och målar, flyttar runt och tar nästa del. Hittills har jag gjort väggen längst in som var värst och en av ytterväggarna, samt ungefär 1/3-del av taket. Å grej efter grej försvinner, mest går faktiskt till sopen. Gammalt fuktskadat virke, ungarnas gamla bandyklubbor, braåhagrejer, trappgrindar, krukor och en massa annat. Nu är det nästan bara cyklar och några extrastolar kvar.

När allt är målat ska sonen komma hit och fixa elen, han har bytt vartefter överallt så det ska vara säkert. Huset är från -65 så det finns en hel del att jobba på när det gäller säkerhetstänk. När vi röjt har vi även rensat ut allt som är ojordat och bytt ut, så nu är sonen riktigt nöjd över mamma som aldrig tidigare brytt sej om sånt. Han har skällt på mej sååå många gånger den lilla elektrikern 🙂

Vi räknar med att vara färdiga i helgen. Då ska nya krokar vara uppsatta, cyklarna ska få nya platser på väggen, spadar och skyfflar likaså. Bilen har vi fått in varje vinter, men i år kan även vinterdäcken och gräsklipparen få plats och slippa stå på altan. Å det känns så bra!

Det behöves ett corona för att ge oss en spark i baken. Det frigjorde tid och vi kunde i lugn och ro ta en bit i taget. Det är snart ordning överallt och jag börjar få ett helt annat lugn i kroppen än tidigare. Det är så skönt att ta bort grejer! Det vi ser nu är det vi har, inte en pryl mer. Det enda vi har kvar att göra efter garaget är att fixa ett nytt tak till entrén och ev ett trädäck på baksidan. Det första måste vi göra för att det rasar snart, det andra är bara en bonus om det blir av. Och det blir definitivt inte i år! Men kanske nästa, nåt ska man ju göra nästa sommar också 🙂

Nu ska jag ta min rätt utarbetade målar-arm och sätta mej i solen med en glass en stund. För det är jag verkligen värd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *