Nu börjar alla utmaningar

Nu börjar alla utmaningar

Det är 18 veckor kvar av året. Sommaren är över, många har gått upp i vikt, man vill ha snabba resultat. Nu haglar utmaningarna på facebook, 17 veckor till jul – 10 kg minus. 125 dagar till nyår, 125 dagar utan socker. 100 träningspass till nyår. Osv osv.

Det kan låta som en kul grej, men jag vill höja ett varningens finger. Kalla mej tråkig. Jag kallar det realistisk. Jag har nämligen sett vad det gör med folk…

På 18 veckor kan man göra massor! Beroende på hur noga man är och hur mycket övervikt man har så kan man gå ner 2-10 kg. Realistiskt är ungefär 3-4 hekto i veckan om man samtidigt vill ha ett liv och då blir det alltså 5-7 kg. Utmaningarna nu handlar oftast om 10 kg till jul och det bekymrar mej en del.

Jag vet nämligen hur det är att snitta 1-2 hekto i veckan trots att man sköter sej perfekt. Att bli besviken eftersom ”alla andra” går ner mycket fortare. Men det är ju oftast inte vi själva som bestämmer takten, det gör kroppen! Man ska inte jämföra sej med någon annan och det är då utmaningarna blir fel!

Anta att man hoppar på en sån utmaning. En man med ett lugn arbete, ingen familj, stor övervikt, inga väntade födelsedagar – Han klarar förmodligen 10 kg på en blinkning typ… Men en ensamstående småbarnsmamma med både stressigt jobb och hektisk fritid och sjuttifjorton födelsedagar klarar det förmodligen inte. Låt säga att den där mamma faktiskt fixar 5 kg. Det jag har sett är, att hon då är mer besviken över att inte klara utmaningen än glad och stolt över de 5 kg hon faktiskt lyckades gå ner. Å då blir det fel!!!

Målen är så högt satta att de flesta kommer att bli besvikna, förmodligen hoppar de av efter ett par veckor och så har man misslyckats ännu en gång. Ni anar inte hur många kvinnor jag pratade med under min tid på Viktväktarna som tyckte att de misslyckade med allt de tog sej för. Vi måste sänka våra krav på oss själva! Samhället har tillräckligt höga krav på oss för att vi ska orka, att då lägga på ännu mer kan faktiskt göra en hel del skada.

Men visst, ha utmaningar! Rimliga såna. Här är mina förslag på några, som alla faktiskt har chansen att lyckas med och som gör gott för hela kroppen – inte bara vikten. Ni får lägga till *fram till jul *fram till nyår eller helt enkelt *resten av livet

*Vara snäll mot mej själv

*Sköta kosten 6 dagar av 7

*Skratta varje dag

*Säga något snällt till någon, gärna en okänd person

*Ta en kort promenad varannan dag

*Bara äta godis (dricka vin mm) en gång i veckan

*Äta frukost och lagad mat varje dag

*Ge mej själv en komplimang varje dag

*Göra något kul en gång i veckan

De här ser lätt ut, men vissa kanske inte är superenkla ändå. De handlar inte om vikt specifikt, men jag kan nästan lova att om ni gör allihop så går ni ner i vikt. Inte 10 kilo, men allt måste ju inte gå snabbt…

Förändring tar tid, det händer inte något magiskt över en natt och vi har alla olika förutsättningar. Men det är värt jobbet och vi kan alla lyckas!

Som jag brukar säga ”Det är roligare att vara glad” 🙂

Ni vet var jag finns… instagram @marlenerinda

3 svar på ”Nu börjar alla utmaningar

  1. Så bra skrivet och så sant . Utmaningar kan stressa. Jag satsar nu på 3-4 hg per vecka och låter detta ta tid denna gången 😊 börjar för 1000 e ggr på vv på fredag .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *