Nya boktips!
Just nu plöjer jag böcker! Jag är ganska flexibel när det gäller böcker och blanda genrer hej vilt. Det får gärna vara en spännande deckare ena veckan, feelgood nästa och en biografi en tredje. Ungefär så har jag blandat tipsen den här gången 🙂
Vi börjar med min favorit i den här högen:
Den Franska Fotografen – Natasha Lester
När Jessica Mays modellkarriär får ett plötsligt slut offrar hon allt och sadlar om till krigskorrespondent. Sextio år senare får australiska D’Arcy Hallworth drömuppdraget att kurera en samling foton tagna av en berömd men bortglömd fotograf. Det blir en härva av familjehemligheter, kärlek och mod.
Här finns inte bara en himla bra historia som berättas på ett alldeles enastående sätt. Här finns även vår egen historia om krig och kvinnokamp. Natasha Lester är oerhört populär i sitt hemland Australien, detta är hennes förs bok översatt till svenska. Jag ser fram emot att få läsa mer!
Hela vår recension kan du läsa HÄR.
Sen tar vi en tur söder ut, mot Skåneland, nu blir det mord!
Cold Case: Väg 9 – Tina Frennstedt
Den andra fristående delen i Cold Case, man behöver inte ha läst den första – men det är ingen nackdel. en prisbelönta deckarserien inspirerad av verkliga fall som utspelar sig i Malmö och på Österlen. En kontroversiell konstnärinna hittas död och i anslutning till liket upptäcker man en märklig lera som visar sig vara identisk med den som fanns på brottsplatsen där den unge pianisten Max Lund mördades för 15 år sedan. När kriminalinspektör Tess Hjalmarsson och kollegan Marie Erling tittar närmare på fallen hittar de inga uppenbara kopplingar mellan offren men nyheten startar en kedja av dramatiska händelser på Österlen.
Om man säger så här: Tina Frennstedts förra roman Cold Case: Försvunnen var hennes första och belönades med Crimetime Awards 2019 och blev dessutom en försäljningssuccé. Den här donnan kan skriva! Läs!
Mer söder ut, över sundet och till Köpenhamn.
Glasvinge – Katrine Engberg
En död kvinna hittas naken i en fontän på ett torg vid Ströget. Hennes kropp är täckt av märkliga, symmetriska skärsår. Av allt att döma har hon avlidit av kraftig blodförlust. Polisen Jeppe Kørner får ta hand om fallet, men denna gång utan sin partner Anette Werner, som är föräldraledig (som ändå lägger sej i fallet förstås). Utredningen för polisen till hjärtat av den danska hälsovården, specifikt psykvården.
Detta är andra delen av Köpenhamnsserien, men kan läsas fristående. Men den förra ”Krokodilväktaren” var så ruggigt bra, så läs den med! Katrine Engberg kan konsten att både skriva spännande, varmt och med humor. Jag gillar när man inte kan klura ut vem mördaren är och det kan man inte här!
Vi återvänder till Skåne och jag återkommer ständigt tills hans böcker.
Våroffer – Anders de la Motte
Valborgsnatten 1986 mördas en sextonårig flicka under ritualliknande former i skogen intill ett skånskt slott. Hennes styvbror döms för dådet, och kort därefter försvinner hela familjen spårlöst. Våren 2019 flyttar läkaren Thea Lind in på slottet. Efter att ha gjort ett märkligt fynd i en uråldrig ek ökar hennes fascination för den gamla tragedin. I takt med att hon upptäcker likheter mellan flickans uppväxt och sitt eget såriga förflutna, blir hon alltmer övertygad om att sanningen om mordet aldrig kommit fram. Och att våren 1986 kanske krävt flera offer.
Detta är den sista fristående delen i Anders de la Mottes hyllade årstidskvartett. De tidigare delarna har alla nominerats till Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman. de la Motte låter läsaren få små bitar i ett stort pussel som sedan långsamt blir allt tydligare. När man tror att man löst gåta, så kommer en ny tvist.
Fyra härliga böcker, såna som man gärna sträckläser. Jag längtar redan efter fortsättning på dem alla!