Ohälsosam röra

Ohälsosam röra

Har legat på soffan idag och titta på ”How clean is your house” och ”Wifeswap”. Program som verkligen drar fram det absolut värsta hos folk. Att ha så stökigt runt sej att man inte ens kan ligga i sin egen säng eller hittar sin toalett är illa. Att byta ut sin halvröriga fru mot en som har renhetsmani kan inte heller vara så lätt… Jag förstår inte dem som är med i programmet, men jag förstår hur man kan ha det.

Mitt hem har varit ordentligt rörigt i perioder. Kanske inte så att det varit fara för vår hälsa, men ändå tillräckligt för att man ska må dåligt av det. När det är så stökigt att man inte vet vart man ska börja gör man lixom ingenting till slut. I bästa fall har man ett utrymme i hemmet vart man kan slänga in den mesta skiten, så att man slipper se den. Hos mej var det mest rörigt och för mycket grejer. Jag såg det, men orkade inte ta tag i det. Det var ju inte bara röran, det var ju allt… allt det där som måste fixas i ett hus. En trasig tapet här, en saknad list där osv… Jag trivdes inte, men visste inte vart jag skulle börja.

Men så en dag kom energin och jag kunde med små myrsteg ta tag i ett hörn i taget och när Martin flyttade in började vi sälja av grejer på Trader och då gick det snabbt. Helt plötsligt såg man skillnad, det skapades utrymme och luften blev lättare att andas. Så fort vi fick mer utrymme var det ännu lättare att göra sej av med grejer och hela livet kändes lättare. När den mesta skiten var väck bytte vi ut möbler som inte längre fyllde sin funktion eller var onödiga och skapade på så sätt ännu mer utrymme. Har man rörigt runt om sej, blir det ofta rörigt i skallen och det slukar energi. När grejerna var borta kunde jag helt plötsligt tänka igen och jag kunde se framför mej hur jag ville att mitt hem skulle se ut.

Våren 2011 var nästan alla grejer borta och jag började förvandla hemmet som jag ville ha det. Rummen målades eller tapetserades, ändrade färg och möblerades om. Energin var tillbaka och då gick det snabbt att förändra och det var kul! På bara några veckor var alla rum fixade och jag kunde äntligen känna mej stolt över mitt hem. För första gången på nästan 20 år kunde jag säga att jag trivdes hemma. Ganska sorgligt om man tänker efter, men så var det.

Idag har jag ett hem som är lättstädat, med ganska lite grejer, som är trivsamt och som jag helst inte vill lämna ens för att gå till jobbet. Energislukaren är borta även om det blir lite rörigt ibland, jag vet ju att det går snabbt att fixa om jag vill. Men jag kan verkligen förstå dem som har ett ohälsosamt rörigt hem, kanske tom farligt med bakterier osv. Man vet helt enkelt inte vart man ska börja och skiten växer en över huvudet. Om man bara visste då hur mycket energi man skulle få om man tog tag i röran… jag visste det inte då  – nu vet jag och jag hoppas att jag kan ge fler den insikten. Börja röja i ett hörn och ge inte upp, så kommer resten av sej själv… men man måste våga slänga, massor!

Det är grejerna som är problemet, de flesta har för mycket grejer och nånstans måste man börja, inget hörn eller rum är rätt eller fel. Det är lixom ”bara” att börja… och inte ge upp. Och sen känna energin återvända  🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *