Shakespeare från vagga till grav på en dag!

Shakespeare från vagga till grav på en dag!

Så är vi äntligen framme i Stratford Upon Avon på engelska landsbygden. Staden eller byn kanske det mer är, som Shakespeare föddes och dog i. Här finns hela hans liv och lite till och vi har sett nästan allt som går att se och besökt nästan allt som går att besöka.

Gårdagen började med att vi gick den korta biten frå hotellet till Shakespeares Birthplace. Han föddes 1564 och delar av huset är fortfarande intakt från den tiden. Ett litet fint hus som byggts ut och om under åren, med en jättefin trädgård. Guiden vi fick här var helt suverän och berättade med stor inlevelse om Shakespeares första år. Detta är det bästa, finaste och intressantaste av alla museum om och kring Shakespeare, tycker jag  🙂

Skolan han gick i finns också kvar, och på vägen dit passerar man adressen han bodde på efter sin tid i London, New Place. Huset finns dock inte kvar, då ägaren efter Shakespeare tröttnade på folk som ville titta på huset och inkräktade för mycket – så han rev det! Knäppskalle! Men man har markerat var huset stod och var de olika delarna av huset var i den trädgård som finns kvar här och i grannhuset har man en liten utställning om huset. En otroligt fin trädgård, med flera häftiga statyer.

Sen var det dax för skolan, Shakespeare schoolroom & Guildhall! Det var med lite ”Harry-Potter-Feeling” man gick upp för trapporna till skolsalarna. Rektorer sedan många generationer tillbaka tittade ner på oss och de gamla bänkarna står kvar och används till viss del fortfarande. Skolan används än idag, men de gamla skolsalarna används mest för att visas upp. Här fick vi se två små filmsnuttar och fick information av en lärare (skådespelare). När de gäller alla museum så är det många volontärer som guidar, ofta utklädda i tidsenliga kläder.

Efter en traditionell Afternoon Tea, som jag ska berätta om i ett eget inlägg, gick vi vidare till Hall´s Croft där Shakespeares ena dotter bodde. Ett hus i ungefär samma stil som det vi sätt tidigare, men lite finare – de var ju lite rikare och hade det ganska bra. Och på väg därifrån nästan trillade vi över hela familjegraven! Vi såg nämligen en skylt på vägen att Shakespeares grav fanns inne i kyrkan  nära dotterns hus. Jag hade tagit för givet att han var begravd i London, men så var det alltså inte. Självklart gick vi dit!

Inne i kyrkan i ett särskilt rum ligger nästan hela familjen begravd. Det kostar 3 Pund att gå in och det tyckte vi att det kunde vara värt. Hade vi sett allt annat, så skulle vi förstås se detta också! Jag trodde att det bara var präster och kungligheter som blev begravda inne en kyrka, men Shakespeare hade betalat för att få in hela familjen där. Å andra sidan var han ju en slags kunglighet i byn, så varför inte?!

Nu hade vi alltså följt Shakespeare i fotsåren från vagga till grav på en enda dag och då var dagen inte ens slut. Den skulle få en final som heter duga, vi skulle nämligen gå på Shakespeare Theater och se Julius Caesar, men det ska jag också berätta i ett annat inlägg. Hur vi lyckade smyga in och ta bilder i salongen innan föreställningen…

Även om man inte tycker att Shakespeare är särskilt intressant eller har skrivit något skoj, så är hans liv väldigt intressant faktiskt. Stratford Upon Avon är en fantastisk plats med massor av historia, vackra platser och otroligt mysiga miljöer. Det finns massor att se och göra och jag kommer absolut att åka tillbaka hit, Martin är mer än med på noterna. Han kommer gärna hit han också!

Å tycker man att Shakespeare är fantastisk så har man sitt himmelrike här! Här kan man frossa i all fakta, alla byggnader, mängder av bokhandlar och teater! Å som grädde på moset finns en Christmasshop som är full med julsaker året om!!! På min instagram finns fler bilder, kolla där @marlenerinda  🙂

2 svar på ”Shakespeare från vagga till grav på en dag!

  1. Pingback: essayforme

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *