Inre eller yttre skönhet?

Inre eller yttre skönhet?

Såg du programmet som gick inatt om en hel familj som var skönhetsopererad? Jag bad Martin spela in det åt mej och tittade nu efter lunch. Jösses, säger jag bara…

Kvinnan som gjort programmet var från Brasilien, men bodde just nu i Sverige och Holland. Hennes bror var plastikkirurg i Brasilien och hade opererat om 30 släktingar plus fått en hel del ingrepp gjorda på sej själv. Där ansågs hon konstig eftersom hon vakren ville ha botox i ansiktet eller operera näsa eller bröst. Hennes föräldrar tog henne till en psykolog när hon var yngre för att hon var deprimerad, de trodde pga av hennes utseende – hon själv menade att det var för att föräldrarna hela tiden kommenterade hennes utseende. Jag tror nog mest på det sista.

Hennes pappa hade numera en 26 år yngre fru och kunde inte tänka sej en äldre eftersom det inte gav honom något bra sex. Båda var opererade flera gånger. Hennes mamma opererade om något så fort hon såg något som inte stämde med hennes självbild. Så gjorde även hennes syskon. De började påverka barnen redan när de bara var några månader gamla. 3-4 åringar lekte med bröstimplantat!

Jag ser detta som ett gäng tragiska livsöden. Självklart är det väl upp till var och en om man vill operera sej och göra om lite här eller lite där. Men att påverka barn när de är små tycker jag är helt fel. Kvinnan som gjort filmen har under hela sin uppväxt känt att hon inte duger. Att det bara är uteendet som spelar någon roll. Sånt tror jag är livsfarligt! Kan det vara därför tjejer idag inte tycker att de duger? Är det därför ungdomar skär sej eller gör sej illa på annat sätt?

Jag försöker säga till mina barn att de är älskade för vilka de är. Inte för vad de gör eller ser ut. Det är deras egenskaper som är värdefulla och viktiga. Att de är bra som personer, att de uppför sej schysst och behandlar andra människor väl.

Det är svårt det där, för man måste ju även få ändra på sånt som man inte är nöjd med – eller hur? Men det får inte gå till överdrift!

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *