Tips inför resan till Mauritius

Tips inför resan till Mauritius

Nu är det drygt en månad sedan vi kom hem från Mauritius och vi har hunnit att summera resan. Här är lite att tänka på inför bokning, avresa och saker att göra där.

Mauritius är en ö i Indiska Oceanen, utanför Östafrikas kust. Ön är ungefär lika stort som Gotland, inte så stort alltså – ändå tar det rätt lång tid att ta sej mellan två platser. Vägnätet är helt ok, men trafiken är ganska hetsig och vägarna är krokiga och smala. Här är frodigt och grönt med azurblått, alldeles klart vatten.

Innan man bokar ska man fundera på var på ön man vill bo och om man ska bo på samma ställe under hela vistelsen, eller byta. Vi visste ingenting om läget, skicket på stränderna eller närheten till butiker osv. Vi valde hotell så nära vattnet vi kunde, med nivåskillnader och trappor för att det skulle vara så få barn som möjligt och vi vi ville ha ett lite mindre hotell med fin trädgård. Mer än så visste vi egentligen inte, men det skulle visa sej att Silver Beach Hotel på östkusten har en av Mauritius finaste stränder. Kritvita fina stränder med azurblått vatten och en otroligt vacker soluppgång. Vill man ha solnedgång istället ska man bo på västkusten och i Flic ´n Flac har vi hört att stränderna också ska vara fina.

Sen är det den där frågan som är lite känslig för vissa; halv- eller helpension eller kanske all inklusive? Men den är relevant här, för på många platser finns det absolut ingenting utanför hotellet. Som där vi bodde. På vårt rum fanns inga kokmöjligheter, inget supermarket eller restaurang inom gångavstånd. All inklusive var helt enkelt enklast. Valet föll på Silver Beach Hotell i Trou d’Eau Douce, ett mindre hotell alldeles vid stranden. Här trivdes vi otroligt bra!

Så! Alla beslut är fattade och resan är bokad. Vi valde att boka en sk reguljär charter med Ving, på så sätt gäller paketreselagen om något händer. Det var väldigt smart under covid, då blev vår resa till Bali inställd och utan att ens lyfta telefonluren satt pengarna på kontot inom några dagar. Så vi kommer nog att fortsätta boka på det sättet.

För att komma in i Mauritius måste man fylla i en hälsodeklaration, som helst ska skrivas ut och visas upp vid passkontrollen. Har man missat detta så finns det ett par datorer och skrivare på plats, men det var rätt många som stod och väntade på sin tur. Enklast att göra hemma alltså.

Flygplatsen är ganska liten, det går hyfsat snabbt att få väskorna och komma ut. Då kan det vara bra att veta att man inte får åka lokalbuss med resväskor. För att komma från flygplatsen till hotellet måste man alltså åka taxi och det finns mängder direkt utanför. Men som på alla andra ställen försöker de såklart att tjäna lite extra på dumma turister. Vi bodde nästan längst bort (ca 5 mil) och hade efterlyst taxi på en FB-sida om Mauritius. Priserna varierade väldigt, från 3500 Rupies till 1500 Rupies. Enklast är att dela med 4 för att få svenska värdet.

Man brukar säga att man får vad man betalar för, men faktum är att vi senare fick veta att 1500 är priset för en taxi FRÅN vårt hotell till flygplatsen. Ekonomiska (snåla?) som vi är så valde vi erbjudanden från den som var billigast och fick således ”rätt” pris direkt. Vi valde Kevin från My Magical Moments (finns på facebook) för att han var trevlig och svarade på mina en miljon frågor via WhatsApp. Han var så trevlig att vi direkt bokade en dag i Port Lois med honom.

Något vi är många som funderar på är mobil, internet och surf. Iaf gör jag det oavsett var jag ska eftersom jag behöver jobba var jag än befinner mej. På Mauritius finns ett sk turist-SIM-kort som är ett abonnemang som löper i två eller fyra veckor. Vi valde obegränsat för fyra veckor och betalade ca 500 Rupies vardera. Detta finns vanligtvis på flygplatsen, men inte helgdagar och vi kom en sån… Men Kevin tog med oss till en bensinmack där vi kunde köpa det enkelt och det funkade klockrent hela tiden. Man måste visa passet för att få köpa SIM-kort.

Vad gäller valuta så kan det vara smart att växla till kanske 2000 Roupies innan, så man har till taxin från flygplatsen. Alternativt växla eller ta ut pengar på flygplatsen. Om man vill ta med pengar och växla på plats, är det smartast att ta med Euro eller dollar, men det är inte jätteenkelt att hitta växlingskontor. På vårt hotell kunde man inte växla, men i Port Louis fanns det många kontor. Tänk på att man måste kunna uppvisa pass för att få växla.

Glöm inte adapter! På många hotell kör man med dubbla kontakter, så att alla sladdar ska funka – men det är ändå säkrast att ta med en adapter OM det inte skulle finnas eller om man vill ladda sin telefon på tex en restaurang eller flygplatsen.

Och packa ner ordentligt solskydd med hög solkyddsfaktor. Solen är starkt och det fläktar från havet, det är lätt att bränna sej rejält.

Vad MÅSTE man göra på Mauritius?

Man måste såklart ingenting, men har man åkt så långt och till ett så fantastiskt land så finns några saker som jag ändå måste rekommendera lite extra.

Port Louis

Kan man så tycker jag att man ska besöka ett lands huvudstad. Det visar en hel del hur ett land är och fungerar, men kanske ändå mer hur lokalbefolkningen lever längs vägen. Det tar drygt två timmar att åka från Trou d’Eau Douce till Port Louis som ligger på andra sidan ön. Vi ville ta lokalbussen, men den skulle ta minst tre timmar enkel väg – så det fick vara. Det blev taxi med guide istället, visst kan man hyra bil men då ska man vara medveten om att det är vänstertrafik och väldigt svårt att hitta parkering. Jag tror att vi betalade 2500 Rupies för en hel dag och vår guide var så himla bra!

7 Coloured Earth

På sydvästra sidan ligger Chamarel och där finns en massa intressanta platser, bla 7 Coloured Earth som är en nationalpark med kaffeplantage, ett häftigt vattenfall, jättesköldpaddor och sjufärgade sanddynor. Detta var en riktig höjdpunkt som jag hoppas att ingen missar som är på besök här. Parken ingår i de flesta rundresor som arrangeras, om inte – såg till. 7 Coloured Earth är ett MÅSTE när man är på Mauritius!

Tefabrik

Det kryllar av teplantage på ön och te är en av de äldsta och viktigaste exportvarorna. Här finns även flera fabriker, som såklart är värda ett besök. Vi kollade in Le Bois Cheri som är en av de äldsta och största tefabrikerna. Redan 1892 startade de sin verksamhet och har numera guidade visningar i sin fabrik, samt teprovning av hela 14 olika sorter. Även denna ligger i Chamarel, bara ett stenkast från parken och ingår ofta i samma rundtur som parken och även ”rommeriet” här nedan. Rundturen i fabriken är jätteintressant och tar kanske 30-45 minuter. Teprovningen gör man sedan en bit bort i en restaurang på en kulle, med utsikt över teplantagen.

Romdestilleri

Även om man inte dricker eller kan något om rom, så är ett besök på ett romdestilleri en kul och intressant grej. Sockerrör och rom är också en viktig del av Mauritius ekonomi och stor exportvara. Eftersom vi var i Chamarel, besökte vi Rhummerie de Chamarel som har en lång tradition av romtillverkning. Här får man guidad tur i fabriken och provsmakning (9 sorter när vi var där) och om man vill kan man även äta lunch i den mysiga restaurangen. Det finns såklart en butik, men där är rätt dyrt – i stort sett samma sortiment finns på flygplatsen en hel del billigare.

Ganga Talao – Den heliga sjön

Just nu pågår den största religiösa högtiden på Mauritius, vi var där när de förberedda alltsammans. Vi den heliga sjön Ganga Talao träffas en miljon hinduer, under en vecka. Det är stor fest, är man på ön ska man absolut åka dit. Jag såg bilder häromdagen från ett festivaltåg, så läckert! Här finns flera tempel, gudar kantar sjön där familjer ger gåvor till gudarna. Jag har aldrig sett så stora statyer eller så stora parkeringar, å de är förmodligen fulla nu… men åk dit om ni kan. Kommer ni någon annan tid på året, så åk dit ändå – det är ett fascinerande område.

Katamaran till en ö

Sist men inte minst ska man såklart ta en båttur till någon av öarna. Vi åkte motorbåt och missade hela charmen med en mysig båttur och missade även chansen att bada och snorkla från båten. Det får man om man tar en katamaran istället för motorbåt. Ut på vattnet ska man iaf och det vanligaste är att man åker till Iles aux Cerf. Där är fint, men vår strand var faktiskt finare och med färre turister. Kolla om det finns ett alternativ, annars: kör! Motorbåt inklusive lunch kostar 2500 per person om man åker en organiserad tur, annars 1000 med bara båten per person. Det finns en restaurang på ön, men den är dyr!

Mauritius är ju inte så stort, men det tar ändå rätt lång tid att ta sej mellan olika platser. Så gör inte allt på en gång. Ta lite i taget, kanske några saker som ligger nära varandra. Dessutom är det inte kul att åka bil i mörkret, då vägarna är rätt smala och de kör väldigt fort. Så det är skönt att vara tillbaka på hotelet innan det blir mörkt.

Att hyra taxi med chaufför och samtidigt få en guide på köpet är inte dyrt. Förhandla om priset, men var inte fräcka – de äger oftast sina bilar själva men har inga större löner. Ni kan ha som riktlinje att vi (jan-23) betalade 1500 för taxi från flygplatsen till hotellet, vilket är 4-5 mil. Och 2500 för en tur till Port Louis, med bil och guide för två personer. Som sagt; dela på fyra så får ni ungefärliga belopp i svenska pengar.

Mauritius är fantastiskt! Här finns massor att se och det ska man absolut göra. Visst är det härliga stränder, men det finns så mycket mer som berikar vistelsen. Passa på att uppleva en riktigt fin plats på jorden 🙂


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

11 svar på ”Tips inför resan till Mauritius

  1. Tack för alla tipsen. Gillar verkligen att läsa sådant här just för att vi gillar att resa vi också. Flera tips har vi helt klart tagit till oss. På bilderna ser det helt magiskt ut, och det är ju just det man vill ha,

  2. Vilka bra tips! Perfekt när man ska resa. Mauritius låter som en underbar plats att besöka.
    Vi föredrar också lite mindre hotell där det inte är lika mycket folk.

  3. Jätte bra tips verkligen! Härligt med resa. Jag föredrar alltid all inchlusive då har man redan klart ang mat o dryck m.m 🥰

  4. Tusen tack för väldigt informativ text o härliga filmer! Vi ska åka om två veckor och det visar sig att vi ska bo på samma hotell som er. Kul!!!

  5. Jag älskar Mauritius, jag åkte katamaran, de kostade 650 kronor per person och de ingick lunch, stanna på olika öar och fritt med alkohol och läsk.
    Hade halvpension, men de hade vart bättre med all inclucive. Blev en hel del frukt till lunch

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *