Tre spännande – en mys

Tre spännande – en mys

En del av meningen med resan var att läsa ikapp. Jag hade packat ner pocketböcker som legat rätt länge och väntat, som jag av någon anledning skjutit åt sidan. Kanske mest för att de var just pocket… De första fyra läste jag under första veckan, tre mordgåtor och en feelgood 🙂

Jag hade med mej nio böcker och hann faktiskt läsa nästan allihop på våra två veckor i solen. Jag läser rätt snabbt, en bok tar ungefär två eftermiddagar. Pocketböcker kommer ut lite senare än kartonnerade och bundna böcker, så tipsen här är alltså inte för purfärska nyheter utan såna som funnits på marknaden ett tag. Hoppas det går bra ändå.

Vi börjar överst i högen, som vanligt:

Mitt hemliga liv – Jenny Fagerlund

Detta är en ny författare för mej och jag gillar hennes sätt att skriva. Det handlar om Moa som ärver en lägenhet av sin farmor och får på så sätt fler delar till sin egen historia och upptäcker nya sidor hos sej själv.

Vem är vi egentligen, om vi skalar bort andras inflytande och påverkan? En mycket spännande fråga tycker jag. Och den får Moa enledning att fundera på medan hon rensar i sin farmors tillhörigheter. Farmor lämnar även efter sej en hund, som pojkvännen Ruben inte alls är förtjust i. Så Moa bestämmer sej för att ta hand om hunden och tillfälligt bo i lägenheten medan hon förbereder den för försäljning.

Sakta går det upp för henne att det liv hon lever med pojkvännen egentligen går ut på att anpassa sig efter honom. I lägenheten börjar hon bygga upp ett eget liv, det liv hon egentligen vill leva, långt från andras krav. Vad som händer är såklart rätt självklart, men det är egentligen inte det som är det intressanta – utan hur tankarna går när man tvingar sej att tänka lite längre än näsan räcker. Mycket läsvärd tycker jag!

Vargasommar – Hans Rosenfeldt

Den här var lite knepig… alltså… den har en bra story och är otroligt välskriven, men det är så många karaktärer. Jag klarar en huvudhandling och ett par parallellhandlingar och 4-5 huvudpersoner, max. Här är massor med handlingar, sidospår och namn att hålla reda på. Inte ens i slutet lyckas jag hålla isär Stina och Sabina eller X:et och Lurch… De blir för många helt enkelt. Ändå är boken läsvärd 🙂

Allt börjar med att man hittar en död varg, som har ätit människokött. Man hittar personen som är gömd i skogen, men vet inte vem denne är. Den döde kan snart kopplas till en blodig knarkuppgörelse i Finland. Men hur hamnade han i skogen utanför Haparanda? Och vart har knarket och pengarna tagit vägen?

Hannah och hennes kolleger börjar vända på alla stenar för att ta reda på vad som hänt. Men tiden är knapp, det finns andra som är på jakt efter bytet. Som ryska Katja, professionell lönnmördare och jäkligt effektiv sådan. Samtidigt måste Hannah tackla saker på hemmaplan, som är minst sagt påfrestande.

En spännande bok som kunde varit ännu bättre, om man inte haft så många karaktärer. Men ändå läsvärd, tycker jag 🙂

Snöängel – Anki Edvinsson

Den här gillade jag! Den har lixom alla ingredienser av psykologi, miljö, vänskap, hemligheter och en massa annat. Det börjar med att en pojke hoppar från en bro, en kvinna hittas mördad i sitt hem och en tonårsflicka försvinner spårlöst. De tre tragiska händelserna verkar först inte kopplade till varandra, men det är de såklart.

Charlotte von Klint och Per Berg vid Umeåpolisen har till uppgift att reda ut alltsammans och börjar snart se tecken på att allt hänger ihop. Den gemensamma nämnaren stavas narkotika. Per och Charlotte kämpar mot klockan. De måste ta reda på vem som är ansvarig för tragedierna som drabbat och fortsätter att drabba staden, och de måste till varje pris hitta den försvunna flickan – innan det är för sent.

Det är spännande och slutet är inte helt självklart. Jag läser gärna fler böcker om poliserna Per och Charlotte, me like!

Passagerare 23 – Sebastian Fitzek

Den som gillar att åka på kryssning kanske inte ska läsa den här boken… men jag gjorde det ändå. Händelsen utspelar sej nämligen på ett kryssningsfartyg och där försvinner passagerare, spårlöst. Som det tydligen gör, även på riktigt, om jag förstått saken rätt. Boken är fiktiv och påhittad, men där finns kanske ändå ett uns sanning?

Ett 20-tal personer försvinner spårlöst från kryssningsfartyg varje år, däribland polispsykolog Martin Schwartzs fru och son. En utredning gav slutsatsen att frun tagit sitt eget och sonens liv, en dom som förföljt Martin sedan dess. Fem år senare ringer en äldre författare och säger att han måste återvända till fartyget Sultan of the Seas.

Det visar sig att hans fru och son inte är de enda mor-och-barn-par som försvunnit och författaren tror att svaren finns ombord på fartyget. När en flicka som försvann några veckor tidigare plötsligt återvänder – med Martins sons nallebjörn i famnen – vet Martin att han inte har något annat val än att ta reda på sanningen…

Det här är så bra! Fitzek kallas ju inte thrillermästare för inte lixom. Det är spännande och tvisterna är många. Jag älskar när man tror att man fattat allt och sedan vänds allt upp och ner. Så får man tänka om. Å så är det här. Inte förrän i slutet får man ihop trådarna, men kanske inte helt… det kommer ytterligare en tvist precis när man tror att allt är klappat och klart! Ni måste läsa!

Som sagt; lite äldre böcker, några från 2020… jag skäms nästan för att de legat så länge. Men nu är de lästa och berättade om. Ni kanske redan har läst dem?

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

6 svar på ”Tre spännande – en mys

  1. Tack för tipsen. Just nu lyssnar jag mest, men mannen läser en del. Har alltid med sig massa böcker då vi reser. Förr hade jag det också, men ljudböckerna passar mig bättre.

  2. Om jag får läsa ostört så läser jag också ganska snabbt.

    Jag gillar också pocket, har i princip alla mina böcker i pocket.
    Den första boken har jag funderat på att läsa, undrar om den inte står här hemma i bokhyllan.
    De andra böckerna kände jag att nja de är inte riktigt för mig, längre. Förr slukade jag sådan böcker men nu kan jag inte det längre.
    Härligt att du hann läsa alla böckerna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *